sstamellos

sstamellos

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ): Σε "φιάσκο"

M E D A S S E T

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο. 26
26/10/06

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ):
Σε «Φιάσκο» η εφαρμογή του «Πιλοτικού Προγράμματος» στην παραλία της Δάφνης
για την Καρέττα;

Τα τελευταία νέα που φθάνουν από τη Ζάκυνθο, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF Ελλάς, για τις πρωτοφανείς ενέργειες αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας που συντελέσθηκαν τους τελευταίους μήνες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). Είναι πλέον φανερό ότι οι ενέργειες του Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) του ΕΘΠΖ (δια της Προέδρου του) στην «αυστηρά προστατευόμενη» παραλία ωοτοκίας της Δάφνης είχαν ως κύριο στόχο την αποφυγή επιβολής προστίμου πολλών εκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔ), αδιαφορώντας για την περαιτέρω υποβάθμιση της οικολογικής ακεραιότητας της περιοχής και αγνοώντας την Εθνική νομοθεσία, τις Κοινοτικές Οδηγίες και την απόφαση του ΕΔ.

Έχουν περάσει:
• Πέντε χρόνια σχεδόν, που η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ΕΔ λόγω της αθέτησης των δεσμεύσεών της για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ζάκυνθο.
• Δύο χρόνια, που η πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ έστειλε επίσημη «Αιτιολογημένη Γνώμη» στην Ελλάδα (τελικό βήμα πριν την παραπομπή ξανά στο ΕΔ).
• Δεκαέξι μήνες σχεδόν, που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διόρισε τη νέα Πρόεδρο του ΦΔ του ΕΘΠΖ.
• Έξι μήνες, που η Πρόεδρος του ΕΘΠΖ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνες επίσημους και τους ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες του λεγόμενου «Πιλοτικού Προγράμματος Διαχείρισης της παραλίας ωοτοκίας της Δάφνης».
• Έξι μήνες σχεδόν, που η νέα Πρόεδρος του ΕΘΠΖ, εκ μέρους του ΦΔ, υπέγραψε «Μνημόνια Συνεργασίας και Κατανόησης» με τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων της Δάφνης.
• Πέντε μήνες σχεδόν, μετά την εφαρμογή αυτού του Πιλοτικού προγράμματος και των Μνημονίων.
• Πέντε μήνες, που οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF Ελλάς κατήγγειλαν τις παράνομες δραστηριότητες στη Δάφνη (περαιτέρω τσιμεντοποίηση της παραλίας, υποβάθμιση των αμμοθινών, ανέγερση νέων αυθαιρέτων κατασκευών και κτιρίων, κοπή δέντρων και θάμνων, αμμοληψία για οικοδομική χρήση, κλπ).
• Δύο μήνες, που η Πρόεδρος του ΕΘΠΖ έστειλε ανοιχτή επιστολή (στα Αγγλικά) με τίτλο «Καταστρεπτική Κατεδάφιση ή Εποικοδομητική Συνεργασία» στην οποία εκφράζει την άποψη ότι λόγω «της θετικής παρουσίας του ΕΘΠΖ στη Δάφνη και της πρόθυμης συνεργασίας των ντόπιων κατοίκων, εφαρμόσθηκε από κοινού ένα αποτελεσματικό και κατάλληλο σχέδιο διαχείρισης της άγριας ζωής και των πόρων (της περιοχής)».

Σήμερα, που η περίοδος εκκόλαψης των μικρών χελωνών έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της, φαίνεται να καταρρέει η εύθραυστη συμμαχία της Προέδρου του ΕΘΠΖ και των ιδιοκτητών αυθαιρέτων της Δάφνης.

• Η Πολεοδομία Ζακύνθου επέβαλε μεγάλα πρόστιμα (από €270 – €670.000) στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στη Δάφνη.
• Σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες, οι κάτοικοι της Δάφνης που έχουν υπογράψει τα «Μνημόνια Συνεργασίας και Κατανόησης» έστειλαν Εξώδικο στη Πρόεδρο και τα Μέλη του ΦΔ του ΕΘΠΖ, ζητώντας να συναντηθούν για να συζητήσουν τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Προέδρου. Σύμφωνα με τη Διαμαρτυρία – Εξώδικο, η Πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων της Δάφνης ότι υπογράφοντας τα Μνημόνια, τα αυθαίρετά τους θα νομιμοποιούνταν, θα τους παρέχονταν νόμιμες άδειες λειτουργίας των παράνομων επιχειρήσεων τους (εστιατόρια, αναψυκτήρια, κλπ), θα τους εξασφαλιζόταν νερό και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δ.Ε.Η, κ.α.
• Από τις 4 Οκτωβρίου 2006, οι κάτοικοι της Δάφνης έκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στην παραλία της Δάφνης, απαγορεύοντας την πρόσβαση στη περιοχή ωοτοκίας στους φύλακες του Πάρκου, στους επιστήμονες που μελετούν τις θαλάσσιες χελώνες και σε άλλους επισκέπτες. Πληροφορίες λένε ότι η πρόσβαση στην «αυστηρά προστατευόμενη» παραλία ωοτοκίας της Δάφνης είναι πλέον δυνατή μόνο με την συνοδεία αστυνομίας.
• Η Πρόεδρος του ΕΘΠΖ σχολιάζοντας σε τοπική εφημερίδα την επιβολή των προστίμων από την Πολεοδομία είπε «ότι η ταλαιπωρία των κατοίκων της Δάφνης οφείλεται στις εκλογές (που έρχονται)…», ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, «ότι η Νομαρχία (Ζακύνθου) «παίζει» πολιτικά παιχνίδια….» και ότι «…αυτός είναι ένας από τους λόγους που απέχει από τα δρώμενα της Ζακύνθου με τα οποία θα ασχοληθεί μετά τις εκλογές…». Ο Αντινομάρχης Ζακύνθου αρνήθηκε τις κατηγορίες για «πολιτικά παιχνίδια» λέγοντας ότι για τα πρόστιμα «θα ακολουθηθεί κάποια διαδικασία για άρση των αρχικών αποφάσεων» και ότι πιστεύει «ότι με την συναίνεση και συνεργασία του ΥΠΕΧΩΔΕ θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των προστίμων».

Ίσως οι παράνομες και αδιαφανείς ενέργειες στη Δάφνη, που σκόπευαν περισσότερο στο να ικανοποιήσουν τις «απαιτήσεις» των ιδιοκτητών αυθαιρέτων παρά στην «ανάγκη» για περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, να πετύχουν την αποφυγή επιβολής πρόστιμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εντούτοις, απέτυχαν στο να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και κυρίως μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της παραλίας ωοτοκίας της Δάφνης. Φαίνεται να καταλήγει σε «φιάσκο» η εφαρμογή του «Πιλοτικού Προγράμματος Διαχείρισης της παραλίας ωοτοκίας της Δάφνης» που εκτελέσθηκε με την ανοχή και την πιθανή σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη διακριτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού η Πρόεδρος του ΕΘΠΖ δείχνει να έχει χάσει πλέον την εξουσία και τον έλεγχο στη παραλία της Δάφνης.

Καλούμε τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γεώργιο Σουφλιά, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να απαντήσει επιτέλους στην κοινή επιστολή των τριών οργανώσεων ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF Ελλάς της 26/06/06, με την οποία τον ενημερώναμε για τις «Έκνομες ενέργειες του ΦΔ του ΕΘΠΖ». Επίσης τον καλούμε για άλλη μια φορά να εφαρμόσει την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία και τις αποφάσεις της Ελληνικών Δικαστηρίων, να σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να προχωρήσει στην αποζημίωση των ιδιοκτητών γης στο ΕΘΠΖ και να εφαρμόσει μια μακροπρόθεσμη πολιτική που να διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία της παραλίας της Δάφνης και του ΕΘΠΖ.

Για άλλη μια φορά κάνουμε έκκληση στον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα, να εξετάσει σοβαρά την ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Δάφνη, να στείλει άμεσα ανεξάρτητη επιτροπή να εκτιμήσει την κατάσταση και να ασκήσει πίεση στις Ελληνικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της οικολογικής ακεραιότητας του ΕΘΠΖ.

Αποσπάσματα από Ζακυνθινές εφημερίδες και άλλο υλικό σχετικά με το κείμενο, υπάρχουν σε μορφή pdf στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.medasset.gr/report102006links.htm

Φωτογραφίες σχετικές με την κατάσταση που επικράτησε το καλοκαίρι του 2006 στο ΕΘΠΖ, υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.medasset.gr/images/press_no26_photos/.

Η ετήσια έκθεσή μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ζάκυνθο (Κόλπος Λαγανά) που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπάρχει στην ηλεκτρονική διέυθυνση: http://www.medasset.org/pdf/EC_Zakynthos2006.pdf (στα Αγγλικά).

MEDASSET

Scroll to Top