sstamellos

sstamellos

Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου:Ξεχάστε τις χελώνες

M E D A S S E T
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο. 24
08/08/05

Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου:
Ξεχάστε τις χελώνες! Σώστε την Ελλάδα από το πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου !

· Πέντε χρόνια σχεδόν, που η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔ) για την μη προστασία της καρέττα στη Ζάκυνθο.
· Δέκα μήνες που η πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ έστειλε επίσημη "Αιτιολογημένη Γνώμη" στην Ελλάδα (τελικό βήμα πριν την παραπομπή ξανά στο ΕΔ).
· Πέντε μήνες που οι Γενικοί Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης (ΓEΔΔ) επισκέφτηκαν τη Ζάκυνθο για να ερευνήσουν το βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδας με την απόφαση του ΕΔ: Η 13-σελίδη έκθεση τους καταπέλτης: Ένας τεράστιος κατάλογος μέτρων που απαιτούνται προκειμένου η Κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου και την Ελληνική νομοθεσία!
· Οκτώ μήνες που ορίστηκε Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Έλληνας, ο κ. Σταύρος Δήμας, που συνέστησε «πολιτική πίεση και υπομονή» για να επιτευχθούν οι επιθυμητές λύσεις, αν και 22 χρόνια ο τρόπος αυτός λίγη επίδραση είχε για τη Ζάκυνθο!
· Δεκατρείς μήνες από τη μη λειτουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), που επιτέλους ο Υπουργός Περιβάλλοντος, διόρισε νέο Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου που όμως πολύ σύντομα αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτησή του, όταν οι Περιβαλλοντικές ΜΚΟ αποκάλυψαν πως είχε συγγενικές σχέσεις με ιδιοκτήτες αυθαίρετων και κατεδαφιστέων κτισμάτων σε κύρια παραλία ωοτοκίας του Λαγανά! Στις 18-06-05 διορίστηκε αντικαταστάτρια του από τον Υπουργό.
· Δώδεκα μήνες που Έλληνες και Ευρωπαίοι Ευρωβουλευτές υποβάλουν συνεχώς Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις. Tο Γερμανικό Πράσινο Κόμμα οργάνωσε Σεμινάριο στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Ζάκυνθο, ενώ το “INTERGROUP” (Επιτροπή Ευρωβουλευτών για τα Δικαιώματα και τη Προστασία των Ζώων) επίσης αναμίχθηκε ενεργά. Πολλές Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις έχουν υποβλήθηκαν στην Ελληνική Βουλή. Όλες αυτές οι ερωτήσεις, και άπειρες επιστολές από όλο τον Κόσμο, έλαβαν διπλωματικές και συχνά αναληθείς απαντήσεις.
Σήμερα, στη μέση της περιόδου ωοτοκίας/ εκκόλαψης, ποια είναι η κατάσταση στο ΕΘΠΖ ; Ουσιαστικά δεν υπάρχει Εθνικό Πάρκο.
Ψ Οι φύλακες από το 2003 και το προσωπικό του Πάρκου από το 2004 παραμένουν απλήρωτοι.
Ψ Τροχοφόρα περιφέρονται ανεμπόδιστα στις παραλίες ωοτοκίας του Λαγανά όλη τη νύχτα.
Ψ Οι παραλίες έχουν κατακλυσθεί από βράχους και πέτρινους τοίχους καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση της καρέττα για να γεννήσει τα αυγά της..
Ψ Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες στις παραλίες ωοτοκίας υπερβαίνουν στο διπλάσιο τον επιτρεπτό από το Π.Δ. αριθμό.
Ψ Η ωοτοκία είναι σχεδόν αδύνατη στη παραλία της Δάφνης (αυστηρά προστατευμένη περιοχή) και πολύ δύσκολη στο Καλαμάκι.
Ψ Πυρκαγιές με πολλές εστίες που μαρτυρούν εμπρησμό στους λόφους επάνω από τις παραλίες ωοτοκίας.
Ψ Ταχύπλοα κινούνται παράνομα με μεγάλη ταχύτητα στον κόλπο του Λαγανά.
Ψ Οι αμμόλοφοι είναι γεμάτοι σκουπίδια και η θάλασσα ορατά μολυσμένη.
Ψ Η ιππασία κατά μήκος των ακτών καταστρέφει τους αμμόλοφους και οι ξύλινες διαβάσεις για τους λουόμενους πάνω στην άμμο εμποδίζουν την ωοτοκία.
Ψ Μεγάλα κότερα και τουριστικά σκάφη αγκυροβολούν στις απαγορευμένες περιοχές και ρυπαίνουν τον Κόλπο με τα απόβλητα τους.
Ψ Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων έχουν επεκταθεί ως πάνω στις παραλίες.
Ψ Νέο αυθαίρετο κτήριο που την ανέγερση του είχαν σταματήσει οι Γενικοί Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης τον Φεβρουάριο του 2005, έχει ολοκληρωθεί και είναι σε χρήση.
Ψ Στη θάλασσα οι χελώνες παρενοχλούνται από τα τουριστικά σκάφη παρατήρησης τους και από κολυμβητές που βουτούν και τις αρπάζουν για μια «βόλτα».
Ψ Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αστυνόμευση στο Κόλπο από το λιμενικά όργανα.
Ψ Δεν υπάρχουν σημαδούρες οριοθέτησης για τις απαγορευμένες περιοχές στην θάλασσα.

Με λίγα λόγια, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τις τοπικές αρχές εφαρμόζεται κανένα απολύτως μέτρο προστασίας για τις καρέττα του Λαγανά.

Η νέα Πρόεδρος του ΕΘΠΖ σε τοπικό Δελτίο Τύπου (27-07-05) αναφέρει πως θεωρεί τη παραλία της Δάφνης, την δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας στο Λαγανά , "χαμένη υπόθεση", αναφερόμενη προφανώς στην πολλαπλή οικολογική καταστροφή της περιοχής και στους τοίχους που έχουν χτιστεί 10 – 15μ. από τη θάλασσα ως "εμπόδια ωοτοκίας χελωνών". Αναφέρει επίσης ότι "Η εικόνα που υπάρχει εκεί είναι αυτή της περιβαλλοντικής βαρβαρότητας και κατάργησης της έννομης τάξης".

MEDASSET

Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης σχετικές με το κείμενο υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tofino.ex.ac.uk/euroturtle/intranet/photos

Scroll to Top