sstamellos

sstamellos

Για τη σωτηρία του Απηγανιά

Αποστολέας: "Κίνηση Δημοτών Μακρύ Γιαλού για τη σωτηρία του Απηγανιά"
e-mail: save_apiganias@yahoo.gr
τηλέφωνο: 2810253952

αναδημοσίευση απο την καθημερινή εφημερίδα "Ανατολή" Νομού Λασιθίου, τόπος έκδοσης: ¶γιος Νικόλαος, Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2004, Όνομα στήλης: "με καϊμάκι…", σελίδα 3.
Στοιχεία επικοινωνίας με την εφημερίδα: ¶γιος Νικόλαος Κρήτης, Οδός Πολυτεχνείου 7, τηλέφωνο: 28410 – 22242, διευθύντρια: Πόπη Ηλ. Κοζύρη.

Ακολουθεί το κείμενο:
"Διεκδικούμενα
Με τη συλλογή στοιχείων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα των πρώην Κοινοτήτων Ορεινού και Σταυροχωρίου (Δήμου Μακρύ Γιαλού) επί εκτάσεως γης 5.000 στρεμμάτων, κατ’ αρχήν, συνεχίζει ο κ. Παπατσάκωνας. Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού έχει ξεκινήσει από καιρό την αναγνώριση της κυριότητας του σε μια ευρεία έκταση 5000 στρεμμάτων σε πρώτη φάση και επί 15000 στρεμμάτων συνολικά, σε δεύτερη φάση.
Απομένουν ορισμένα στοιχεία που αναζητούνται στα αρχεία της πρώην Κοινότητας Σταυροχωρίου, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθούν, αφού μιλάμε για "σκάψιμο" σε αρχεία που παραπέμπουν στον προπερασμένο αιώνα ή και παλιότερα…!
Το όλο ζήτημα είναι συνδεδεμένο με την εξέλιξη στο θέμα της κατασκευής γηπέδου γκολφ στην περιοχή, αίτημα που παραπένει σε ισχύ, αλλά στη φάση αυτή έχει "παγώσει" προκειμένου να ξεκαθαριστεί το καθεστώς των εκτάσεων.

Ζήτηση για γκολφ
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δημιουργία ενός μεγάλου γηπέδου γκολφ στην περιοχή θα προσδώσει νέα ταυτότητα και δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη της νοτιοδυτικής πλευράς του Νομού Λασιθίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης στα σχέδια ομίλου ¶γγλων επενδυτών είναι η δημιουργία στην περιοχή Μακρύ Γιαλού μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας που θα διαθέτει και γήπεδο γκολφ!
Ήδη οι ¶γγλοι επενδυτές έχουν κάνει αποφασιστικές κινήσεις για την προετοιμασία και υλοποίηση της επένδυσης. Αγόρασαν 2.000 στρέμματα στην περιοχή "Λαγκάδα" που βρίσκεται μεταξύ "Καλού Νερού" και Μακρύ Γιαλού. Η έκταση αυτή εκτείνεται πάνω και κάτω από το δρόμο (προς την πλευρά της θάλασσας) που οδηγεί στον Μακρύ Γιαλό και εκεί σκοπεύουν να κτίσουν μονάδα με πολυτελείς βίλες. Τώρα διαπραγματεύονται την αγορά επιπλέον 300 στρεμμάτων δίπλα ακριβώς στην δική τους έκταση με στόχο να την μετατρέψουν σε γήπεδο γκολφ.
Εφόσον τελικά δεν τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες των 300 στρεμμάτων, τότε οι ¶γγλοι έχουν ήδη έτοιμη, εναλλακτική λύση, να κατασκευάσουν γήπεδο γκολφ στη θέση "Πιλαλήματα" – όπου ήδη έχουν αγοράσει άλλη έκταση περί τα 400 στρέμματα.
Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού αντιμετωπίζει θετικά τα σχέδια των ¶γγλων επενδυτών, έχοντας υπόψιν του ότι οι επενδύσεις αυτού του είδους είναι πολύτιμες για την τοπική οικονομία και λειτουργούν ως προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, είπε στη στήλη ο Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού κ. Γεώργιος Χατζάκης."
υπογράφει ο Ν.Τ."

Σημείωση: Η εφημερίδα "Ανατολή" δεν διαθέτει ηλεκτρονικό αρχείο δημοσιευμάτων προσβάσιμο στο κοινό, γι’ αυτό και είναι αδύνατο να παραπέμψουμε σε δικτυακό τόπο του δημοσιεύματος.

Συμπέρασμα: Δεν είναι μόνον ο "Απηγανιάς". Δυστυχώς, κινδυνεύει όλο το το παραλιακό τόξο της Νοτιανατολικής Κρήτης από τις επικίνδυνες πολιτικές επιλογές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Όσον αφορά, δε, την υπόλοιπη Ελλάδα, μετά από σχετική στοιχειώδη έρευνα που πραγματοποιήσαμε στα Πρακτικά των Συνεδριάσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου (θα δημοσιευτεί σύντομα στο ecocrete), διαπιστώσαμε ότι τουλάχιστον 20 είναι τα ονόματα διάφορων περιοχών ή Δημοτικών Διαμερισμάτων ανά την Ελλάδα για τα οποία έχει κατά καιρούς διαφημιστεί από επίσημα χείλη η σχετική πρόθεση για κατασκευή καταστροφικών και υδροβόρων επενδύσεων. Και η συντριπτική πλειοψηφία, βέβαια, αυτών βρίσκεται στη Νότια Ελλάδα.

Φίλοι, ας αποδείξουμε τουλάχιστον ότι ναι!, υπάρχει αμφισβήτηση και ότι είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβητούν αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσης χρημάτων στις τσέπες ιδιωτών και πολιτικών,αντίθετα από ότι πρεσβεύει παραπάνω το αναδημοσιευθέν άρθρο. Όχι αυτό δεν πρέπει πια να ονομάζεται "ανάπτυξη"! Είναι διαρκές και εκ των προτέρων γνωστό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας!

Επείγουσα Έκκληση!!
Παρακαλούνται όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με επίβουλες αξιοποιήσεις προστατευόμενων, δασικών, γεωργικών, κοινόχρηστων και υδρολογικά επιβαρυμένων περιοχών να επικοινωνήσουν άμεσα με την "Κίνηση Δημοτών Μακρύ Γιαλού για τη σωτηρία του Απηγανιά" (e-mail: save_apiganias@yahoo.gr, τηλέφωνο: 2810253952, 6977473083), ώστε να σχηματιστεί Πανελλήνιος Φορέας εναντίον των οικολογικά και κοινωνικά καταστροφικών επενδύσεων. Πρέπει οπωσδήποτε να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και ν’ ανταλλάξουν εμπειρίες οι σχετικές οργανώσεις απ’ όλη την Ελλάδα.
Παρακαλούνται ιδιαίτερα οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης και ιδιαίτερα εκείνες του Νομού Λασιθίου (Οικολογική Κίνηση Σητείας, Περιβαλλοντική Ομάδα Ιεράπετρας, Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού, Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινού, Πολιτιστικός Σύλλογος Λιθινών, κ.ά.) να επικοινωνήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να γίνει σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων μας σε επίπεδο Νομού Λασιθίου. Πρέπει να σχηματισθεί ένα Περιβαλλοντικό Όργανο για όλο το Νομό Λασιθίου.

Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Παρακαλούμε δείξετε σοβαρότητα και επιμονή. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αναβολές! Δεν θα κερδίσουμε τίποτα, δεν θα σώσουμε τίποτα, αν δεν παλέψουμε μαζί για τους ανιδιοτελείς σκοπούς μας.

"Λέμε ΌΧΙ στην καταστροφή του Απηγανιά – We protest against the attempted exploitation of Apiganias"
"ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ – Your Solidarity is Important"

Κίνηση Δημοτών Μακρύ Γιαλού
κατά της υπ’ αριθμ. 110956/3239/31-12-03 Κοινής Υπουργικής Απόφασης /
Municipality of Makri Gialos Independent Citizens’ Initiative Against Common Ministerial Decree No. 110956/3239/12-31-03

e-mail: save_apiganias@yahoo.gr

Scroll to Top