Picture of sstamellos

sstamellos

Για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο στο Λασήθι

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Κουβαλώντας ο καθ΄ ένας, την εμπειρία και τη γνώση του, μα πιο πολύ την ευαισθησία και την αγωνία του για τον τόπο που ζούμε και που θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας, καταθέτουμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης στον Κάβο Σίδερο.

Είμαστε η Οικολογική Ομάδα Σητείας, ο Περιβαλλοντικός σύλλογος Δήμου Ιτάνου το Κοινωνικό Φόρουμ και μεμονωμένοι πολίτες.

Βάση στην κοινή μας συνεννόηση αποτελούν κρίσιμα ερωτήματα και διαπιστώσεις. Τα βασικά από αυτά εκθέτουμε εδώ συνοπτικά.

Ξεκινώντας από κάποια γενικά ερχόμαστε στο συγκεκριμένο που είναι η αντίθεσή μας με την επένδυση στον Κάβο Σίδερο.

1. Τι είναι ανάπτυξη;

Δύσκολο ερώτημα και δυσκολότερη η απάντηση. Μπορούμε να συζητούμε χρόνια χωρίς να καταλήξουμε.

Εκείνο όμως που ξέρουμε είναι πως ανάπτυξη δεν είναι μόνο η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και πολύ περισσότερο η ανάπτυξη δεν μετριέται με το πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στην τσέπη μας.

2. Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε; Πώς βλέπουμε τον κόσμο να αναπτύσσεται; Πώς βλέπουμε την Ελλάδα, την Κρήτη, τη Σητεία; Ποιας μορφής επενδύσεις είναι δυνατόν να προάγουν την κοινωνία μας;

Ξέρουμε πως το επίσημο Ελληνικό κράτος και οι θεσμοί του (κυβέρνηση, κοινοβούλιο, αυτοδιοίκηση κλπ) ελάχιστα απασχολούνται με το ζήτημα και παραδίδονται πανηγυρίζοντας σε όποιον διακηρύξει πραγματοποίηση έργων ή υποσχεθεί εισροή κεφαλαίων.

Έχουμε επίσης καταλήξει πως οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία πρέπει να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Για να εξασφαλίζεται αυτό προϋποτίθεται κεντρικός και τοπικός σχεδιασμός καθώς και λειτουργία ουσιαστικών μηχανισμών ελέγχου.

3. Οι επενδύσεις που έχει εξαγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον στην περιοχή μας ακολουθούν το ίδιο μοντέλο (ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα golf, και παρόμοια).

Μπορεί η περιοχή Σητείας να ποτίσει περί τα 8 γήπεδα golf; Με ποια νερά; Μπορεί να αντέξει τις 15.000 κλίνες; Με ποιες υποδομές; Θα υπάρξει όφελος και ποιο; Ή μήπως εν τέλει αποδειχτούν επιζήμιες;

4. Η επαπειλούμενη επένδυση της Μονής Τοπλού έχει μεταξύ άλλων τις παρακάτω ιδιαιτερότητες.

– Λέγεται, από επίσημα χείλη, ότι είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα (και όχι μόνο) τα τελευταία χρόνια. Αυτό μας τρομάζει.

– Η γη στη οποία πραγματοποιείται, ανήκει, με τη στενή νομική έννοια, στο ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή». Δηλαδή στη Εκκλησία που υποτίθεται πως απαρτίζεται από τον κλήρο και το λαό. Σε ποιόν αλήθεια ανήκει αυτή η γη;

– Τη διαχείριση της γης αυτής ασκεί το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» που διορίζεται από τον πρόεδρό του δηλαδή τον επίσκοπο Ιεραπύτης και Σητείας κατά την κρίση του. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να αποφασίζει για το παρόν, το μέλλον μας το μέλλον των παιδιών μας και των παιδιών τους…; Με ποια κριτήρια;

Πώς συμβιβάζεται η αποστολή ενός εκκλησιαστικού ιδρύματος με επιδιώξεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Συνάδει η ιδιότητα του πνευματικού ηγέτη της τοπικής Εκκλησίας με την ιδιότητα του ως διαπραγματευτή και συμβαλλόμενου σε εμπορικές συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ; Πώς δικαιολογείται τόσος ζήλος να αναδειχθεί η εκκλησία στο μεγαλύτερο οικονομικό παράγοντα του τόπου;

– Η επένδυση πραγματοποιείται σε τεράστια έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί περίπου το 40% της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Ιτάνου.

– Στην έκταση αυτή περιλαμβάνεται και μέρος της λεκάνης απορροής του Φοινικοδάσους.

– Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση της γης για 40 + 40 = 80 χρόνια.

Γιατί τόσο μεγάλη έκταση; Γιατί τόσο μεγάλη διάρκεια;

– Η ανάθεση σε εταιρεία με οικονομική επιφάνεια πολύ μικρή σε σχέση με τέτοιου μεγέθους επένδυση μας ξενίζει. Και μας ανησυχεί καθώς βλέπουμε ήδη από τώρα την πιθανότητα να ξεκινήσει το έργο και στη συνέχεια να εγκαταλειφθεί.

Βλέπουμε τους τοπικούς άρχοντες να έχουν αποδεχθεί άκριτα τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια των επίδοξων επενδυτών. Η εγκατάλειψη του οικισμού Διόνυσος φαίνεται δεν τους δίδαξε τίποτα.

Τους βλέπουμε να έχουν ταυτιστεί με τους επενδυτές και να θεωρούν εχθρό του τόπου όποιον τολμά να διερωτάται ή να εκφράζει οποιασδήποτε μορφής αντίρρηση. Προφανώς γιατί δεν έχουν ποτέ θέσει στον εαυτό τους ερωτήματα σαν τα παραπάνω, που βέβαια δεν είναι τα μόνα. Γιατί, μη έχοντας όραμα για τον τόπο μας, αποδέχονται τα οράματα άλλων αρκεί να ηχούν όμορφα στα αφτιά τους.

Δεν σκέφτηκαν ποτέ μήπως είναι δυνατή άλλου είδους ανάπτυξη στην ακόμη παρθένα τούτη περιοχή;

Είμαστε πρόθυμοι να το συζητήσουμε, έχουμε όραμα και προτάσεις.

Και επί τέλους πρέπει να γίνει σεβαστό το αυτονόητο, ότι δηλαδή ως πολίτες έχουμε δικαίωμα και καθήκον να διατυπώνουμε αμφιβολίες, ενστάσεις, αντιρρήσεις, ακόμη και να είμαστε καχύποπτοι και να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις και τις απόψεις μας για όσα μας αφορούν και δρομολογούνται χωρίς να ερωτηθούμε.

ΣΗΤΕΙΑ 4-4-2007

Η Ν.Ε. Λασιθίου του ΚΚΕ υπέρ της ματαίωσης της επένδυσης της Loyalward στο Κάβο Σίδερο
Ν.Ε. ΚΚΕ Λασιθίου , Παρασκευή, 13 Απρίλιος 2007

Η τουριστική επένδυση στο «Κάβο Σίδερο»

ΤΟΝ ερχόμενο Μάιο ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής των 6 τουριστικών χωριών, από τη βρετανική εταιρία «ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ» Σητείας, σε περιοχή που της παραχώρησε το Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,2 δις € (6 τουριστικά χωριά, 7000 κλίνες, γήπεδα γκολφ, κ.ά.) σε παρθένα περιοχή με σπάνιες ομορφιές, όπως το γνωστό φοινικόδασος «Βάι» και μ’ ένα μοναδικό αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο. Γι’ αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί και ως περιοχή Natura.

Μοναδική επιδίωξη είναι το κέρδος, με ανυπολόγιστες επιβλαβείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα, με καταστροφή του περιβάλλοντος, κατασπατάληση των φυσικών πόρων, εδαφικές αλλοιώσεις, κ.λ.π.

Οι ευθύνες των πολιτικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα και της ΝΔ σήμερα που ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι μεγάλες. Μεγάλες και οι ευθύνες του ΣΥΝ που με την πολιτική του, ανέχεται και στηρίζει το έγκλημα αυτό.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι μια τέτοια επένδυση θα έχει οφέλη (νέες θέσεις εργασίας, αναβάθμιση του περιβάλλοντος, κλπ.) είναι ψεύτικο. Προσπαθεί να καλλιεργήσει αυταπάτες στους κατοίκους της περιοχής, για να τους κάνει συνένοχους σε αυτό το έγκλημα. Το παράδειγμα του οικισμού «Διόνυσος» δίπλα στη συζητούμενη περιοχή είναι πρόσφατο και έγινε με ανάλογες τυμπανοκρουσίες.

Βασική επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου στο τομέα του τουρισμού όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας είναι η τάση συγκεντροποίησης των επιχειρήσεων του κλάδου, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προς όφελος του λεγόμενου ποιοτικού τουρισμού (γκέτο πολυτελείας). Ενός τουρισμού που θα απευθύνεται σε τουρίστες με υψηλά εισοδήματα. Είναι σίγουρο ότι δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα καταστήσουν τους κατοίκους από αφέντες του τόπου τους σε φαμέγιους των πολυεθνικών εταιριών. Όσοι απασχοληθούν επαγγελματικά, θα δουλεύουν κάτω από συνθήκες «γαλέρας», χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και με μισθούς πείνας.

Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου και αντίστοιχα των Δημοτικών Συμβουλίων Σητείας και Ιτάνου, είναι εξίσου μεγάλες, που συνηγορούν στην προοπτική αυτή. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της εκκλησίας, η οποία συνέστησε το Ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» για να έχει την αποκλειστική διαχείριση της μεγάλης περιουσίας της Μονής Τοπλού.

Για το ΚΚΕ, ο τουρισμός είναι μέσο για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των εργαζομένων, της νεολαίας για ανάπαυση και αναψυχή. Μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην ευρύτερη επικοινωνία, στη γνωριμία των ηθών και εθίμων των άλλων λαών, στην ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους, στη δημιουργία νέων αναγκών για μόρφωση και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και της ιστορίας, που να σέβεται, να αναβαθμίζει και να ισορροπεί με το περιβάλλον.

Μια τέτοιου είδους ανάπτυξη αντιπροσωπεύει την πολιτική του ΚΚΕ. Μια τέτοια πολιτική δεν χωράει στη λογική της εμπορευματοποίησης της περιοχής, με κίνητρο το κέρδος. Αυτό βέβαια απαιτεί μια άλλου είδους οικονομική ανάπτυξη, στα πλαίσια εφαρμογής της Λαϊκής Οικονομίας, κίνητρο της οποίας θα είναι η ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών, η ευημερία του λαού και ανάπτυξη προς όφελος του και όχι για τις τσέπες λίγων πλουτοκρατών. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, είναι η γη, οι παραγωγικές πηγές, οι παραλίες, τα μνημεία, ο πλούτος αυτού του τόπου, να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας και αυτή να τα διαχειρίζεται.

Σε μια τέτοια βάση μπορούμε να δούμε το συνολικό σχεδιασμό της περιοχής, που θα προωθεί την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής των κοινωνικών υπηρεσιών, των υποδομών και μεταφορών σε συνδυασμό με τις διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί ο σχολικός, αθλητικός και κοινωνικός τουρισμός σε συνεργασία με τους μαζικούς λαϊκούς φορείς, σωματεία, συνεταιρισμούς κλπ. Ενώ ο αλλοδαπός τουρισμός πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια των ισότιμων διμερών και οικονομικών συνεργασιών της χώρας μας με άλλες χώρες.

Ένας τέτοιος συνδυασμός θα διασφαλίζει την ικανοποίηση βασικών κοινωνικών αναγκών: Μόνιμη και σταθερή δουλειά, ικανοποιητικούς μισθούς με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Προστασία του περιβάλλοντος. Κίνητρα παραμονής των νέων στον τόπο τους, με ουσιαστική, ισότιμη μόρφωση, δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους κ.α.

Η Ν.Ε. Λασιθίου του ΚΚΕ εκτιμά ότι σήμερα επιβάλλεται η ματαίωση της επένδυσης. Η συνεργασία και κοινή δράση του λαού της περιοχής για μια ανάπτυξη που θα είναι προς όφελος τους. Καλεί όλο το Λασιθιώτικο λαό και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και νέους της περιοχής Σητείας και Ιτάνου, να αντιδράσουν δυναμικά και να μην επιτρέψουν να υποθηκεύσουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους στις ορέξεις του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Ν.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Scroll to Top