sstamellos

sstamellos

…για την επένδυση στο Βάι

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου
Παλαίκαστρο 28.03.07

…για την επένδυση στο Βάι

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ – ΣΚΕΨΟΥ – ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ – ΔΡΑΣΕ

Κάτοικοι του Δήμου Ιτάνου και της Σητείας.

Περήφανε Κρητικέ όπου και να ζεις. Εδώ είναι ο τόπος μας, αυτή είναι η αγαπημένη μας γη, η γη που μας γέννησε.

Εδώ είναι ο πολιτισμός και η ιστορία μας, εδώ είναι η γη που αιώνες τώρα μας τρέφει, γη που τα περήφανα τέκνα της την πότισαν με στεναγμούς, βάσανα και αίμα για να την παραδώσουν σε εμάς αδούλωτη κι ελεύθερη.

Μην εθελοτυφλείς γι αυτό που σχεδιάζεται δίπλα σου, τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Το μέλλον σου, το μέλλον όλων μας και η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την εξέλιξη αυτών των επενδύσεων.

Οι αποικιοκρατικού τύπου επενδύσεις, με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί, είναι οι μοντέρνοι πόλεμοι.

Η μεγαλύτερη εξαγορά γης της Μεσογείου για τουριστική ανάπτυξη.

Tο μεγαλύτερο ξεπούλημα γης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και μάλιστα από την εκκλησία με τη στήριξη πολιτικών και τη συνδρομή τοπικών αρχόντων και επιστημόνων στην υπηρεσία των επενδυτών, συμβαίνει στον τόπο μας.

Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν και ας αξιολογήσουμε την πραγματικότητα.

26.000 στρέμματα παρθένας γης με σπάνια βιοποικιλότητα, ένας πανέμορφος τόπος δίπλα στο μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης, το Βάϊ, ένα μοναδικό οικοσύστημα, μια προστατευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιοχή και ενταγμένη στο δίκτυο Natura ετοιμάζεται να δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Αυτό που η φύση δημιούργησε σε εκατομμύρια χρόνια, ο άνθρωπος μπορεί να το καταστρέψει σε λίγους μόνο μήνες.

Θυσία, λοιπόν, το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους για να χτιστούν σε μια μόνο επένδυση:

Έξι τουριστικά χωριά διασπαρμένα στις πιο παρθένες και πεντακάθαρες παραλίες του Δήμου Ιτάνου. Σύνολο 7.000 κλίνες προς πώληση! Η μεγαλύτερη ξένη ιδιωτική πόλη που έγινε ποτέ στην Ελλάδα από ξένους για ξένους! 3 γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών συνολικής έκτασης 2.000 στρεμμάτων, συνεδριακά, αθλητικά κέντρα, μαρίνες, εργοστάσια αφαλάτωσης και άλλα πολλά.

Ας αναλογιστούμε πως μεταφράζονται όλα αυτά σε νερό, ενέργεια, ρύπανση, απορρίμματα και ας βάλουμε τη λογική να δουλέψει.

ΓΗΠΕΔΑ ΓΚΟΛΦ – ΕΝΑΣ ΑΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Από τη στιγμή που μια έκταση γης γίνει γήπεδο γκολφ αποκλείεται η χρήση της για άλλη δραστηριότητα. Μακροπρόθεσμα, το έδαφος χάνει την παραγωγική του ικανότητα και αποκλείεται η εναλλακτική χρήση του εάν το γήπεδο πάψει να λειτουργεί. Αυτό συμβαίνει διότι ένα γήπεδο επηρεάζει αρνητικά όλους τους ζωτικούς πόρους: έδαφος, οικοσυστήματα, αέρα και, κυρίως, το νερό. Ας φανταστούμε, λοιπόν, τα 4 γήπεδα γκολφ που προγραμματίζονται στο Παλαίκαστρο και τα άλλα 3 στην επαρχία Σητείας και ας ατενίσουμε με νηφαλιότητα το μέλλον μας.

Νερό

Ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών όπως είναι στα σχέδια των επενδυτών, χρειάζεται 1000 στρέμματα γης περίπου μαζί με τις εγκαταστάσεις και καταναλώνει ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού το χρόνο σε συνθήκες Μεσογειακού κλίματος, όσο χρειάζονται δηλαδή περίπου 10.000 άνθρωποι για να ζήσουν. Συχνά, όταν το νερό τοπικά δεν επαρκεί, μεταφέρεται από γειτονικές περιοχές, αφαιρείται, δηλαδή από παραγωγικές χρήσεις στον τόπο προέλευσης του!

Όσον αφορά τη χρήση αφαλάτωσης, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι τα εργοστάσια αφαλάτωσης πρέπει να χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση για την εξασφάλιση πόσιμου νερού και όχι για να ποτίζονται τα γρασίδια των γηπέδων γκολφ γιατί απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού – ιδιαίτερα σε ξηρές περιοχές, που θα γίνουν ξηρότερες με την ξηρασία και την κλιματική μεταβολή που ήδη ζούμε. Τα εργοστάσια αφαλάτωσης, επίσης, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, έχουν χρόνο ζωής 10-15 χρόνια, απαιτούν δαπανηρή συντήρηση και παράγουν απόβλητα στη θάλασσα.

Μια αφαλάτωση, π.χ 100 κυβικών μέτρων τη μέρα, απορρίπτει στη θάλασσα περίπου 50 κυβικά μέτρα πυκνής άλμης δημιουργώντας στον τόπο της απόρριψης θάλασσα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και προκαλώντας έτσι αλλοίωση του οικοσυστήματος του βυθού.

Ο Δήμος Ιτάνου έχει μικρά αποθέματα νερού, στοιχειοθετημένα και επιβεβαιωμένα από επίσημα στοιχεία του δήμου καθώς και από την εμπειρία των αγροτών και των ανθρώπων που ασχολούνται με την ύδρευση και άρδευση. Τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργούνται προβλήματα με την άρδευση και μερικές φορές τους μήνες αιχμής και με την ύδρευση. Όσο αυξάνεται ο τουρισμός τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε νερό. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποφευχθεί διότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της περιοχής μας βασίζεται στον τουρισμό. Οι ξένοι στις διακοπές τους καταναλώνουν μέχρι και 850 λίτρα ανά άτομο την ημέρα σε σύγκριση με τους ντόπιους που καταναλώνουν το πολύ 100-200 λίτρα την ημέρα.

Ίσως να μην μπορέσουμε να αποφύγουμε τις τεράστιες ποσότητες που θα χρειαστούν οι μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζονται στο Παλαίκαστρο, Ζάκρο, Σητεία. Μπορούμε όμως να αποφύγουμε τις εξωπραγματικές ποσότητες σε νερό που καταναλώνουν τα γήπεδα γκολφ.

Σας δίνουμε ένα παράδειγμα για τις ανάγκες υδροδότησης ενός γηπέδου γκολφ.

Η Ζάκρος καταναλώνει για ύδρευση και άρδευση περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο. Την ίδια ακριβώς ποσότητα καταναλώνει και ένα γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών όπως σχεδιάζεται στην επένδυση Κάβο Σίδερο!

Σας παραθέτουμε ατόφια τα στοιχεία σύμφωνα με την υδρογεωλογική μελέτη που εκπόνησε και χρηματοδότησε η Αγγλική εταιρεία "LoyalWard":

«Ο μέσος αριθμός ημερών υετού (βροχοπτώσεων) κατά τη διάρκεια του έτους είναι 72,5 (20%).

Οι περισσότερες ημέρες υετού παρατηρούνται στους μήνες Ιανουάριο (13.3), Δεκέμβριο (12.7), και Φεβρουάριο (11.5). Λιγότερες μέρες υετού παρατηρούνται κατά τον Ιούλιο (0.1)

Το ύψος του υετού κατά τη διάρκεια του έτους είναι 478.9 mm με πιο βροχερούς μήνες τον Ιανουάριο (90.5mm), το Δεκέμβριο (88.8 mm) και το Φεβρουάριο (69.6 mm). Μικρό ύψος υετού παρουσιάζει ο Ιούλιος (0.3 mm), ο Αύγουστος (1 mm) καθώς και ο Ιούνιος (2.7 mm).

Ο Δήμος Ιτάνου είναι πλεονασματικός σε υδατικό δυναμικό. Η με συντηρητικές παραδοχές υπολογισμένη ποσότητα του ετήσια ανανεούμενου υπόγειου υδατικού δυναμικού παρέχει δυνατότητες σταδιακής περαιτέρω εκμετάλλευσης.

Η ποσότητα αυτή εκτιμήθηκε στα πλαίσια της παρούσας Μελέτης, με τις πλέον συντηρητικές προβλέψεις σε 44.3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Βασίστηκε δε στις παραμέτρους υπολογισμού της λεπτομερούς Υδρογεωλογικής Μελέτης που εκπονήθηκε στα πλαίσια του Έργου Κάβο Σίδερο κατά την οποία μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά των υδροφόρων σχηματισμών του Δήμου.

Οι ανάγκες του Δήμου σε νερό σήμερα αντιστοιχούν στην μεν υφιστάμενη κατάσταση στο 17% του ετήσια ανανεούμενου υπόγειου υδατικού δυναμικού, στο δε μελλοντικό χρονικό ορίζοντα 2020 στο 32% της αντίστοιχης ποσότητας.

Δ.Δ. Ζάκρου

Η Ζάκρος και η Κάτω Ζάκρος υδρεύονται από την πηγή Ζάκρου, με δυναμικότητα που υπερβαίνει τα 3×106 m3 νερού ετησίως.(3.000.000 m3 ). Οι οικισμοί Αδραβάστοι, Αζοκέραμος, Κελλάρια και Κλησίδι υδρεύονται επίσης από την πηγή Ζάκρου.

Ύδρευση

Στον Δήμο Ιτάνου, υπάρχει υπερεπαρκής ποσότητα νερού καλής ποιότητας για την κάλυψη της αστικής κατανάλωσης του μόνιμου και παραθεριστικού πληθυσμού στον χρονικό ορίζοντα 2005 και 2020 υπό τις δυσμενέστερες υπέρ της ασφαλείας της εκτίμησης για την προβλεπόμενη κατανάλωση, προβλέψεις.

¶ρδευση
Στον Δήμο Ιτάνου, υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού καλής ποιότητας για την άρδευση του συνόλου των δυνάμενων να αρδευθούν εκτάσεων του Δήμου.»

Για να μην σας κουράσουμε με πίνακες, σχεδιαγράμματα και χιλιάδες σελίδων μελέτης που ψηφίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, Δήμο Ιτάνου και Νομαρχία, χωρίς ποτέ να διαβαστεί, σας λέμε την πικρή αλήθεια για το νερό σύμφωνα με έγκριτους επιστήμονες που χρόνια μελετούν το υδατικό ισοζύγιο της Κρήτης:

"Από φέτος το Καλοκαίρι και τα επόμενα χρόνια η Ανατολική Κρήτη και ιδιαίτερα οι περιοχές της Σητείας. Παλαικάστρου, Ζάκρου, θα αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα μείωσης της στάθμης των υδροφορέων με κίνδυνο υφαλμύρωσης του νερού. Οι ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα για ορθολογική διαχείριση δεν θα επαρκέσουν για τις σημερινές ανάγκες των κατοίκων.”

Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Γιώργο Τσακίρη, «Ευθέως απειλεί την Κρήτη, η κρίση του νερού που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χαμηλές φετινές βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό εξατμισοδιαπνοής λόγω του ξηροθερμικού κλίματος, συνθέτουν για φέτος ήπια ξηρασία για το νησί, με τις ενδείξεις να δείχνουν ήδη πορεία προς δυσμενείς κλιματικές αλλαγές». Το πρόβλημα της ξηρασίας, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, εντοπίζεται κυρίως στο ανατολικό μέρος του νησιού, όπου παρατηρείται σημαντική διαφορά στο ύψος των βροχοπτώσεων, συγκριτικά με τη δυτική πλευρά

Ρύπανση του νερού και της ατμόσφαιρας

Τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από τις στραγγίσεις του γηπέδου γκολφ και από το καθημερινό πλύσιμο των μηχανημάτων και των εργαλείων περιέχουν επικίνδυνες χημικές ενώσεις για τη δημόσια υγεία. Η απόρριψή τους σε επιφανειακά ή υπόγεια νερά συντελεί στη μεταβολή της ποιότητάς τους. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και όταν εφαρμόζεται η λύση της στεγανοποίησης – απομόνωσης του χλοοτάπητα από το ακατάλληλο ασβεστολιθικό γεωλογικό υπόστρωμα μέσω της χρησιμοποίησης στεγανωτικών υλικών.

Η εντατική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων σε συστηματική βάση στα γήπεδα γκολφ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων νερών και της ατμόσφαιρας όπως και πιθανή συσσώρευση τοξικών ουσιών (κάδμιο, υδράργυρος, αρσενικό). Πολλά προβλήματα υγείας έχουν εκδηλωθεί σε εργαζόμενους σε γήπεδα γκολφ (και σε παίκτες γκόλφ) όπως και θάνατοι.

Εδαφος

Η περιοχή των επενδύσεων έχει ελάχιστο και πολύ ευαίσθητο έδαφος. Στη Μεσόγειο, γενικά, λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών, κάθε χρόνο χάνεται ένα εκατοστό χώμα από υδατική και αιολική διάβρωση. Για να γίνει στην περιοχή μας ένα εκατοστό χώμα απαιτούνται 500 – 1000 χρόνια!

Για την κατασκευή των γηπέδων γκολφ θα αναζητηθούν εκατοντάδες χιλιάδες κυβικών ειδικής ποιότητας εδάφους από άλλες περιοχές (αυτό έγινε και στη Χερσόνησο και γίνεται παντού όπου το έδαφος δεν είναι κατάλληλο ή δεν υπάρχει) ή/και τεχνητό (από κομποστοποίηση). Ποιες θα είναι εκείνες οι περιοχές στο Λασίθι, ή άλλες περιοχές της Κρήτης που θα χάσουν ένα βασικό πλουτοπαραγωγικό πόρο, το χώμα, και δεν θα μπορούν να αναπτύξουν μετά γεωργικές ή άλλες δραστηριότητες?

Ερημοποίηση και γήπεδα γκολφ

Η κατασκευή γηπέδων γκολφ συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά (εξάντληση υπόγειων υδάτων, καταστροφή φυσικής εδαφοκάλυψης και φυσικής βλάστησης, εκτεταμένες χωματοληψίες) που αποτελούν παράγοντες της ερημοποίησης, δηλ. προοδευτικής απώλειας της οικολογικής και οικονομικής παραγωγικότητας της γης, της ικανότητας της, δηλαδή, να υποστηρίζει τόσο το περιβάλλον, που αποτελεί το σύστημα υποστήριξης της ζωής, όσο και τις οικονομικές δραστηριότητες τους ανθρώπου. Δυστυχώς, ιδιαίτερα για το έδαφος δεν υπάρχει φυσική αντικατάσταση στην κλίμακα του ανθρώπινου χρόνου, αφού η διαδικασία της εδαφογένεσης κινείται σε ρυθμούς γεωλογικού χρόνου.

Γενετικά τροποποιημένο και ανθεκτικό σε ξηρασία και εχθρούς γρασίδι

Το γενετικά τροποποιημένο γρασίδι αποτελεί την τελευταία λέξη της βιοτεχνολογίας όσον αφορά στα γήπεδα γκολφ και χρησιμοποιείται γιατί είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε διάφορους τύπους αγροχημικών, τα οποία ούτως ή άλλως θα χρησιμοποιηθούν για την εξόντωση των υπόλοιπων «επιβλαβών» ειδών.

Ο κίνδυνος επιμόλυνσης των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών από το γενετικά τροποποιημένο γρασίδι είναι τεράστιος, μια και λόγω των φυσικών ιδιοτήτων της γύρης του (μάζα, όγκος, πυκνότητα), η τελευταία εξαπλώνεται σε τεράστιες αποστάσεις που ξεπερνούν τα 20 χιλιόμετρα. Στην πράξη, η χρησιμοποίηση του γενετικά τροποποιημένου γρασιδιού δε μειώνει ούτε τη χρήση αγροχημικών ούτε και την ποσότητα των υδάτων που απαιτούνται για τη συντήρηση του.

Το ανθεκτικό σε ξηρασία γρασίδι, συνήθως μη ενδημικό όπως η ποικιλία paspalum η οποία θα χρησιμοποιηθεί στα γήπεδα γκολφ της περιοχής μας όπως ισχυρίζονται οι επενδυτές, δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανάγκη από πολύ νερό ειδικά για τα δεδομένα της περιοχής μας με τη μεγάλη ξηρασία, τις ελάχιστες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους και επομένως τη μεγάλη εξατμισοδιαπνοή του γρασιδιού. Όχι μόνο έχει ανάγκη συνεχούς και επαρκούς άρδευσης αλλά και συστηματικής λίπανσης και χρήσης φυτοφαρμάκων (σε ποσότητες μεγάλες όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, όπως αναμένεται με την κλιματική μεταβολή που επιτελείται), όπως αναφέρεται στις οδηγίες των παραγωγών του γρασιδιού paspalum. Σε περιπτώσεις που αρδεύεται με ελαφρώς αφαλατωμένο θαλασσινό νερό, η αλάτωση των εδαφών και η ρύπανση των υδροφόρων στρωμάτων είναι ποιότητα των υπογείων υδάτων που χρησιμοποιούν οι αγρότες μας για τις καλλιέργειές τους θα είναι δραματικά.

Αγαπητοί φίλοι,

Ας αντικρίσουμε λοιπόν και ας αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα την πραγματικότητα.

Οι επενδυτές και οι υποστηρικτές τους φοβούνται ένα μόνο πράγμα:

Να μην ξυπνήσουμε από το χρυσοφόρο παραμύθι της επίγειας ευτυχίας που προσπαθούν να μας επιβάλουν.

Μας θέλουν ανυποψίαστους, αδύναμους, υποταχτικούς, ταπεινωμένους.

Θα τους κάνουμε την χάρη;

Σας καλούμε όλους εσάς, που αγαπάτε και πονάτε αυτόν τον τόπο, που θέλετε και τα επόμενα χρόνια να μαζεύετε ραδίκια από τους αγρούς, να μυρίζετε τη φασκομηλιά και το θυμάρι, να μπορείτε να γεύεστε ακόμα φρέσκο και καθαρό ψάρι, που δεν θέλετε να χάσετε το νερό με το οποίο σήμερα ποτίζετε τα ελαιόδενδρά σας, που σκέπτεσθε ότι και τα παιδιά σας έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε ένα καθαρό και αμόλυντο περιβάλλον όπως ζήσατε εσείς, που περιμένετε να αναπτυχθεί ένας πραγματικά υψηλής ποιότητας τουρισμός με σεβασμό στον τόπο και για όφελος όλης της τοπικής μας κοινωνίας και όχι για το κέρδος κάποιον λίγων, που περιμένετε τον ξένο να έρθει για να απολαύσει μαζί σας αυτόν τον φυσικό μαγευτικό τόπο και τα αρχαία του και όχι τα γήπεδα γκολφ που τα έχει στο δικό του βροχερό τόπο έτσι και αλλιώς, εσάς που δεν δέχεστε να δωρίσετε τα χρήματά σας με τη μορφή επιδοτήσεων του Ελληνικού κράτους προς τις αποικιοκρατικού τύπου επενδύσεις, να σταματήσουμε τον εμπαιγμό και την κοροϊδία και να απαντήσουμε στις ψεύτικες και κατασκευασμένες μελέτες με την προσφυγή μας στο Συμβούλιο Επικρατείας και να υπογράψουμε όλοι την ακύρωση της μελέτης όπως αυτή υπογράφτηκε από τα συναρμόδια υπουργεία.

Να είστε σίγουροι ότι αυτή η υπογραφή είναι η πιο περήφανη και γενναία υπογραφή που βάλατε ποτέ στη ζωή σας.

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου

Όσοι επιθυμούν να υπογράψουν την προσφυγή μπορούν να τηλεφωνήσουν για πληροφορίες στο συμβολαιογραφείο (Σητείας) 08:00-16:00 στο τηλ. 28430 22756.

Scroll to Top