"Ασε τις φακές και καλλιέργησε βίλες", ήταν ο πετυχημένος τίτλος σχολίου αθηναϊκής εφημερίδας πριν λίγο καιρό. Έτσι εκεί όπου καλλιεργούσαν κάποτε φακές και φύτρωναν έλατα, σήμερα ξεφυτρώνουν βίλες αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Μια άγνωστη πτυχή όμως για μας, όχι άγνωστη για τις υπηρεσίες και τους κατοίκους της περιοχής, έρχεται στην επιφάνεια με το έγγραφο της Δ/νσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αφορά τον περιβόητο «παραθεριστικό οικισμό» Λιβάδι της Αράχωβας στις παρυφές του Παρνασσού. Το έγγραφο απευθύνεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στις άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας εκθέτοντας ένα σοβαρό θέμα, που αφορά την άκρατη οικοπεδοποίηση του οροπεδίου και της φυσικής λίμνης
Ακολουθεί το κείμενο – επιστολή:
"Στο οροπέδιο «Λιβάδι» Αράχωβας Παρνασσού στη νότια πλευρά της κορυφής «Πατσιαντάρας» βρίσκεται από μακρού χρόνου φυσική λεκάνη συγκέντρωσης ομβρίων και πηγαίων υδάτων.
Τα ύδατα που συγκεντρώνει προέρχονται από βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, υπόγεια ύδατα στον Παρνασσό καθώς και από πηγές, η μεγαλύτερη δε συγκέντρωση υδάτων της ζώνης αυτής γίνεται το χρονικό διάστημα από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι περίπου το τέλος Μαΐου εκάστου έτους. Τα νερά της λίμνης αυτής μέσω της σήραγγας χρησιμοποιούνται προς άρδευση των ελαιώνων των περιοχών Αράχωβας – Δελφών – Χρισσού – Ιτέας και Κίρρας.
Τα έργα της περιοχής τελούν υπό την διαχείριση ΤΟΕΒ «Λ.Γ.ΤΣΟΤΡΑΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΚΟΣ».
Στην είσοδο της σήραγγας υπάρχει φρεάτιο ρύθμισης της παροχής έτσι ώστε μέσω της σήραγγας να παροχετεύεται σταθερή ποσότητα νερού τους χειμερινούς μήνες προς τον Ελαιώνα της Φωκίδας.
Τα τελευταία χρόνια η άκρατη οικοπεδοποίηση των φυσικών χώρων της λεκάνης οδήγησε στο παράδοξο φαινόμενο πολλά από τα πρόσφατα ανεγερθέντα σπίτια να έχουν κατασκευασθεί μέσα στο φυσικό χώρο της λίμνης και τους χειμερινούς μήνες να βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στη λίμνη και τα νερά της να απειλούν με πλημμύρα τα σπίτια αυτά.
Οι ιδιοκτήτες δε αυτών των σπιτιών, απειλούμενων από το ενδεχόμενο της πλημμύρας, επεμβαίνουν αυθαίρετα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού και προσπαθούν να εμποδίσουν τη μεγάλη συγκέντρωση των υδάτων, προκειμένου να μην ανέβει η στάθμη της λίμνης.
Στις 6 Μαρτίου 2005 «άγνωστοι» επενέβησαν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού που είναι πλησίον της λίμνης (φρεάτιο εισόδου) και παραβιάζοντας τις ειδικές θύρες διοχέτευσαν τεράστια ποσότητα νερού στη συνεχόμενη σήραγγα – κανάλι. Λόγω του μεγάλου όγκου νερού αλλά και της έντονης κλίσης που έχει το φυσικό έδαφος στην έξοδο της σήραγγας απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές, δημιουργήθηκαν κατολισθήσεις στα περαιτέρω αποσαθρωμένα εδάφη, προβλήματα στην Εθνική Οδό Αράχωβας – Δελφών, ζημιές στην κτηματική περιφέρεια της Αράχωβας των Δελφών, και ζημιές στο κανάλι του Μόρνου. Απειλήθηκε δε με θραύση σε ορισμένα σημεία το κανάλι με απρόβλεπτες συνέπειες για την υδροδότηση της Αθήνας.
Σε περίπτωση δε θραύσης του καναλιού πέραν των ανωτέρω θα δημιουργηθεί και πλημμυρική απειλή για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Η υπηρεσία μας μετά την κοινοποίηση (με αριθμ. πρωτ. Δ14α/70437/86/28-3-05/16-5-05 έγγραφο της Δ14α/ΥΠΕΧΩΔΕ/ΓΓΔΕ) της Τεχνικής Έκθεσης που συνέταξε το Τμήμα Γεωτεχνικής Μηχανικής (Δ14α) του ΥΠΕΧΩΔΕ με βάση τα προτεινόμενα μέτρα που αναφέρονται στην παρ. 4 αυτής συνέταξε τεχνική έκθεση με προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των ζημιών τα οποία και απέστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έγκριση χρηματοδότησης. Μέχρι όμως να υλοποιηθούν τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών είναι απολύτως αναγκαίος ο συνεχής έλεγχος της ροής του νερού μέσω των θυροφραγμάτων δεδομένου ότι όπως αναφέρεται και στην παρ. 5 της Τεχνικής Έκθεσης της Δ14, είναι σίγουρο ότι η εισροή ανεξέλεγκτης ποσότητας νερού θα προκαλέσει επανάληψη των καταστροφικών φαινομένων και υπάρχει κίνδυνος να απειληθούν και ανθρώπινες ζωές.
Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες και ειδικότερα :
1. Την οριοθέτηση της λίμνης και της προσαγωγού διώρυγας ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη της φυσικής ισορροπίας με αυθαίρετες επεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού (όπως αναφέρεται στο αριθμ. 622/27-5-05 έγγραφο Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων ΝΑ Φωκίδας (Αποδέκτες 1, 3, 4, 5, 6)
2. Την έγκριση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών (Αποδέκτες 2,7)
3. Τον συνεχή έλεγχο της ροής του νερού μέσω των θυροφραγμάτων (Αποδέκτης 8)»
(Ακολουθεί ο πίνακας των σχετικών εγγράφων και των αποδεκτών)
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Παρνασσού έχει οδηγήσει σε φαινόμενα «διατάραξης της φυσικής ισορροπίας», όπως λέει και το κείμενο, με αποτέλεσμα να απειλούνται και ανθρώπινες ζωές, και με κόστος οικονομικό τόσο των παραγωγών όσο και του δημοσίου, που καλείται να αποκαταστήσει τις ζημιές.
Στέφανος Σταμέλλος