sstamellos

sstamellos

η Ελλάδα εξακολουθεί να υποβαθμίζει τον βιότοπο τη

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρά την απειλή νέας ευρωκαταδίκης,
η Ελλάδα εξακολουθεί να υποβαθμίζει τον βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας

Και αυτό το καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες, παράνομες ξαπλώστρες, ομπρέλες, μπαρ και σκάφη κατέκλυσαν και υποβάθμισαν το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), το σημαντικότερο βιότοπο θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta της Μεσογείου, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

To 2002, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) ανακοίνωσε, ότι η Ελλάδα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς έχει αποτύχει να προστατέψει αποτελεσματικά τις χελώνες στη Ζάκυνθο που προστατεύεται νομικά ως Θαλάσσιο Πάρκο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την απόφαση της για παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το WWF, οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει ελάχιστα ώστε να αποτρέψουν την εξόφθαλμη υποβάθμιση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου το 2005. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει στα χέρια της η Επιτροπή, τοπικοί επιχειρηματίες τοποθέτησαν στις παραλίες εκατοντάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια. Πολλά αυθαίρετα μπαρ, ταβέρνες και χώροι στάθμευσης λειτουργούσαν παράνομα, ενώ σκάφη κινούνταν και αγκυροβολούσαν μέσα στις απαγορευμένες ζώνες. Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και άλογα έκαναν διαρκώς βόλτες στους αμμόλοφους. Η έλλειψη φύλαξης κατά το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής σεζόν αλλά και η ελλιπέστατη επιβολή του νόμου επέτρεψαν στους τουρίστες να «πειράζουν» τις χελώνες που φώλιαζαν και τη νύχτα.

«Παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της νέας προέδρου του Φορέα Διαχείρισης στη Ζάκυνθο, η συνολική εικόνα που παρουσίαζε το Θαλάσσιο Πάρκο το καλοκαίρι ήταν απαράδεκτη», λέει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις επανειλημμένες κλήσεις για επείγουσα δράση, ώστε να σταματήσει η καταστροφή μιας από τις πιο σημαντικές αποικίες της χελώνας στη Μεσόγειο. Δυστυχώς και στις υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη», συνεχίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας.

Το WWF καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα κτήρια, να αποκαταστήσει την παράκτια ζώνη και να παρέχει στο ΕΘΠΖ την απαραίτητη στήριξη, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Καλεί, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει συγκεκριμένες απαιτήσεις και ξεκάθαρα πρότυπα, με τα οποία οι ελληνικές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν. Το WWF ζητά από την ΕΕ να επιβάλει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία απειλούμενων ειδών, όπως η θαλάσσια χελώνα. Σήμερα στη Βιέννη επέδωσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα έκθεση που παρουσιάζει την υποβάθμιση του ΕΘΠΖ κατά τον τελευταίο χρόνο.

«Η Οδηγία της ΕΕ για τους Οικότοπους υπονομεύεται με περιπτώσεις όπως αυτή της Ζακύνθου» συμπληρώνει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς. «O ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Έλληνα Επιτρόπου είναι κρίσιμοι ώστε να επιφέρουν αλλαγές και να προστατευτούν αυτές οι μοναδικές παραλίες ωοτοκίας. Ελπίζουμε ότι δε θα μας απογοητεύσουν».

Το ΕΘΠΖ φιλοξενεί κανονικά κάθε χρόνο 800 – 1,100 φωλιές χελωνών από τα τέλη Μάιου έως τα τέλη Ιουλίου. Η κορύφωση της τουριστικής περιόδου συμπίπτει με την έναρξη της εκκόλαψης των αυγών τον Αύγουστο.

Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Δράσεων Πολιτικής, WWF Ελλάς, tnantsou@wwf.gr, +30 697 707 53 45
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, WWF Ελλάς, m.panteri@wwf.gr <mailto:m.panteri@wwf.gr> , +30 210 331 48 93
Ολιβιέρ φαν Μπογκερτ, Γραφείο Τύπου Διεθνούς WWF, OVanbogaert@wwfint.org, +41 22 364 9554

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:

1. Η έκθεση ‘Europe’s biodiversity conservation failing endangered Sea Turtles – The Loggerhead Turtle (Caretta caretta) still under threat despite conviction by the European Court of Justice’, 2005 υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.panda.org/species/turtles/zakynthos/

2. Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι ένα από τα δύο είδη θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγονται στη Μεσόγειο. Το άλλο είδος είναι πράσινη χελώνα που φωλιάζει στην Τουρκία και την Κύπρο.

3. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) ιδρύθηκε το 1999 για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Αρχέλων εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης.

4. Δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.wwf.gr/images/stories/docs/nomothesia%20updates%2009-05.pdf κατάλογο των υποθέσεων που εκκρεμούν στο ΔΕΚ και σχετίζονται με θέματα περιβάλλοντος.

Scroll to Top