Η κατάσταση του Μαλιακού σήμερα είναι εκρηκτική. Έχει συγκεντρώσει τόση και τέτοια ρύπανση, που δυστυχώς οδηγείται σε θάνατο. Ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια αυτών των ημερών είναι ένα από τα δείγματα. Δυστυχώς έχουν προηγηθεί κι άλλες εικόνες, τις οποίες κάποιοι τις έκρυψαν. Ψάρια παραμορφωμένα με εμφανή σημάδια μολυσματικής κατάστασης. Τίποτα δεν γίνεται «χωρίς αιτία».
Δείτε παρακάτω… Όμως η σημαντικότερη είναι η έλλειψη αξιόπιστου και αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού από μέρους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών. Έχουν εγκληματήσει και πρέπει να ντρέπονται! Ποιος θα τους τιμωρήσει;;;
1. Στις 14/8/2008 με αριθμ πρωτ 3076Β έχουμε την απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στον βουλευτή κ Καλιώρα ότι η εταιρεία είχε άδεια εγκατάστασης ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ και η άδεια εγκατάστασης έληγε στις 23/8/2008
2. Στις 12/9/2008 (αριθ πρωτ 7361) έχουμε την έγγραφη καταγγελία ιδιοκτήτη κτήματος που γειτονεύει με το εργοστάσιο, το οποίο κατακλύστηκε με λύματα του εργοστασίου, αφού στο μεταξύ η έντονη δυσοσμία είχε αναστατώσει τους κατοίκους του Αυλακίου και οι προφορικές καταγγελίες έβρισκαν «ώτα μη ακουόντων»
3. Στις 15/9/2008 (αριθ πρωτ 8352) η Διεύθυνση Χωροταξίας Περιβάλλοντος της ΝΑΦ με επιστολή της προς την εταιρεία ζητάει, μετά διαπιστώσεις κλπ κλπ να υποβάλει εντός σαράντα (40) ημερών «μελέτη τρόπου διάθεσης των ομβρίων στα οποία να μην υπάρχει ρύπανση και οσμές»
4. Στις 16/9/2008 πραγματοποιείται έκθεση υγειονομικής επιθεωρήσεως Εποπτών Δημόσιας Υγείας η οποία αποστέλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις 29/9/2008 (αριθ πρωτ 7100 σχετ 7361)
5. Στις 19/9/2008 (αριθ πρωτ 7446) η Διεύθυνση Χωροταξίας Περιβάλλοντος της ΝΑΦ αποφασίζει τη χορήγηση άδειας διάθεσης υγρών αποβλήτων του εργοστασίου «μετά από επεξεργασία με βιολογικό καθαρισμό σε υπεδάφια τάφρο»
6. Στις 2/10/2008 (αριθ πρωτ Δ.Α. /Φ.14.1445/3506 ΣΧΕΤ 3464) η Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΝΑΦ ζητάει, μετά από τις καταγγελίες, από τη ΔΙ.ΧΩ.ΠΕ ενημέρωση «αν τηρούνται τόσο οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι όσο και η εγκεκριμένη μελέτη διάθεσης υγρών αποβλήτων και η αντίστοιχη άδεια διάθεσης»
7. Στις 15/10/2008 Επόπτης Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης ΔΥ της ΝΑΦ διενεργεί ΑΥΤΟΨΙΑ και διαπιστώνει «υγρά απόβλητα από την παραγωγική διαδικασία … που «αποχετεύονταν σε παρακείμενο αύλακα παροχέτευσης ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα τη δημιουργία εστιών μόλυνσης και κινδύνων σε βάρος της Δημόσιας Υγείας. Η ανωτέρω διάθεση αποτελεί παραβίαση των όρων και προυποθέσεων της χορηγηθείσας άδειας υπεδάφιας διάθεσης υγρών αποβλήτων»
8. Στις 16/10/2008 (αριθ πρωτ 8129) η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΝΑΦ στέλνει έγγραφο προς την εταιρεία «άμεσα από τη λήψη του παρόντος να διακόψετε τη διάθεση υγρών αποβλήτων στον παρακείμενο αύλακα και να συμμορφωθείτε με τους όρους της χορηγηθείσας άδειας»
9. Στις 22/10/2008 η Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Φθιώτιδας ζητάει με αίτησή της από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας τον φάκελο της υπόθεσης, ο οποίος δίδεται στις 4/12/2008, αριθ πρωτ 8590, (μετά από 40 μέρες ακριβώς…)
10. Στις 23/10/2008 (αριθ πρωτ 1177/050/000) το Γενικό Χημείο του Κράτους στέλνει στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΝΑΦ ΕΚΘΕΣΗ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ «νερού από τάφρο άρδευσης στο ΔΔ Ροδίτσας» χρώμα κιτρινωπό κλπ κλπ
11. Στις 5/11/2008 (αριθ πρωτ 8682) η Δ/νση Δημόσιας Υγείας στέλνει για ενημέρωση (που σημαίνει είναι σοβαρά…) στη ΔΙ.ΧΩ.ΠΕ (παραλαβή 11/11/2008) τα αποτελέσματα της χημικής εξέτασης του Γενικού Χημείου του Κράτους
12. Στις 17/11/2008 (αριθ πρωτ Δ.Α./Φ.14.1445/3545 ΣΧΕΤ 3846) η Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΝΑΦ και ο κ Νομάρχης με την υπογραφή του αρμόδιου αντινομάρχη, αποφασίζουν «χορηγούμε άδεια λειτουργίας αορίστου χρόνου στη βιομηχανία….» και με τον όρο (ι), στον οποίο αναφέρεται «Να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την μη πρόκληση ενοχλήσεων στους περιοίκους…» κλπ κλπ και «η διαχείριση και η διάθεση των υγρών αποβλήτων σύμφωνα…» κλπ κλπ
13. Στις 15/12/2008 οι Οικολόγοι Πράσινοι επανέρχονται για περισσότερα στοιχεία και παραλαμβάνουν φωτοαντίγραφα του αρχείου στις 19/12/2008, (με αριθ πρωτ 10110)
14. Στις 12/1/2009 οι Οικολόγοι Πράσινοι στέλνουν επιστολή στη Δήμαρχο Στυλίδας και ζητούν «να μας γνωρίσετε σε τι ενέργειες έχετε προβεί ή σκοπεύετε να προβείτε ως δημοτική αρχή προκειμένου να διαφυλάξετε την υγεία και τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων της περιοχής και να προστατέψετε το περιβάλλον από τη ρύπανση των υδάτων και του Μαλιακού Κόλπου….» κλπ κλπ
15. Στις 13/1/2009 Επόπτης Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί Υγειονομική Επιθεώρηση και διαπιστώνει «διάθεση υγρών αποβλήτων σκοτεινού χρώματος από την ανωτέρω βιομηχανία σε παρακείμενο αύλακα παροχέτευσης ομβρίων υδάτων κατά παράβαση της χορηγηθείσας από τη ΔΙ.ΧΩ.ΠΕ άδειας υπεδάφιας διάθεσης με αποτέλεσμα τη δημιουργία κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία ως οχληρών και αντιαισθητικών καταστάσεων αλλοίωσης των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους και υποβάθμισης της ποιότητας των νερών, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις χημικής ανάλυσης που επισυνάπτονται. Για τη διακοπή της διάθεσης στην επιφάνεια του εδάφους και τη συμμόρφωση της έχει ενημερωθεί με το αρ 8129/16.20.08 έγγραφο χωρίς μέχρι σήμερα να έχει συμμορφωθεί» και καταλήγει «χαρακτηρίζεται ΑΚΑΘΑΡΤΗ» προτείνοντας «να της ασκηθεί ποινική δίωξη»
16. Στις 27/1/2009 με τον αριθ πρωτ 10048 και με τα σχετ 10011, 10019, 785 και 786 έγγραφα, αποστέλεται η έκθεση υγειονομικής επιθεωρήσεως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών
17. Στις 27/1/2009 Επόπτης Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί Υγειονομική Επιθεώρηση και διαπιστώνει «διάθεση υγρών αποβλήτων σε παρακείμενο αύλακα παροχέτευσης ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα τη δημιουργία κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία ως οχληρών και αντιαισθητικών καταστάσεων της αλλοίωσης των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους και την υποβάθμιση της ποιότητας των επιφανειακών νερών. Συνημμένα επισυνάπτονται τα αποτελέσματα χημικής ανάλυσης, όπου παρατηρούνται υπερβάσεις με χρώμα χαρακτηριστικό των απόνερων επεξεργασίας ελιάς καθώς και τα όρια διάθεσης από την Α5/960/84 εγκύκλιο του ΥΥΤΚ & την 19640/7» και καταλήγει «χαρακτηρίζεται ως ΑΚΑΘΑΡΤΗ» προτείνοντας «να της ασκηθεί ποινική δίωξη»
18. Στις 3/2/2009 Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους απευθύνει έγγραφο στη ΔΙ.ΧΩ.ΠΕ και στη Δ/νση Βιομηχανίας ζητώντας στοιχεία για την εταιρεία
19. Στις 3/2/2009 διενεργείται αυτοψία από την ΚΕΠΠΕ Περιβάλλοντος Ν Φθιώτιδας εξετάζοντας τους όρους σύμφωνα με την 3758 20/5/2005 ΑΕΠΟ και ουσιαστικά παίρνουν την απάντηση από την εταιρεία ότι «θα απαντηθούν» τα ερωτήματα των όρων και της Επιτροπής αλλά και η Επιτροπή διαπιστώνει «ότι όμβρια ρυπασμένα με βάση χημικές αναλύσεις διατίθεντο στο παρακείμενο αύλακα της ΠΕΟ Λαμίας Αθηνών. Έχουν γίνει συστάσεις στην εταιρεία για τη διαχείριση του συνόλου των ακαθάρτων νερών στο σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων….»
20. Στις 13/2/2009 με τον αριθ πρωτ 991 και με το σχετ 992 έγγραφο, αποστέλεται η έκθεση υγειονομικής επιθεωρήσεως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών
21. Στις 13/2/2009 συντάσσεται και αποστέλλεται στην ΚΕΠΠΕ Περιβάλλοντος Ν. Φθιώτιδας Απολογητικό Υπόμνημα της εταιρείας
22. Στις 24/2/2009 (αριθ πρωτ 1160) αποστέλλεται από τη Δ/νση Κτηνιατρικής της ΝΑΦ στη Δ/νη Δημόσιας Υγείας και στη ΔΙ.ΧΩ.ΠΕ η Έκθεση του Ινστιτούτου Βιοχημείας, Τοξικολογίας και Παθολογίας Διατροφής Ζώων, τοξικολογικής εξέτασης ψαριού περιοχής ΔΔ Αυλακίου που ελήφθη στις 25/1/2009. Η εξέταση τα βρίσκει όλα ΑΡΝΗΤΙΚΑ
23. Στις 10/3/2009 συντάσσεται από την ΚΕΠΠΕ Ν Φθιώτιδας η ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 5.000 ευρώ, «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 1650/86»
24. Στις 12/3/2009 (αριθ πρωτ 1534 Σχετ: 2091/09, 986/09, 844/09, 10638/08) εκδίδεται η απόφαση του Νομάρχη Φθιώτιδας «επιβολής προστίμου ύψους πέντε χιλιάδων Ευρώ (5.000,00 Ευρώ… για την παράβαση μη τήρησης όρων διάθεσης των υγρών αποβλήτων…»
Τα συμπεράσματα δικά σας
Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων