sstamellos

sstamellos

Ή καταστροφή της Παραλίας Παρίσαινας στο Πήλιο

Η παραλία Παρίσαινα βρίσκεται στο Χορευτό Ζαγοράς στο Ανατολικό Πήλιο. Πρόκειται για μια παρθένα παραλία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μοναδική πρόσβαση μέχρι πρόσφατα ένα μονοπάτι – παλιό καλντερίμι – πάνω στα βράχια του κάβου που τη χωρίζει από την κύρια παραλία του Χορευτού. Η Παρίσαινα προστατεύεται από το νόμο NATURA 2000 [Κωδικός GR1430001].

Τα τελευταία χρόνια όμως, πραγματοποιείται μια σταδιακή και συστηματική καταστροφή της προκειμένου να «αξιοποιηθεί» τουριστικά, από τον τέως δήμαρχο Ζαγοράς Κ. Λάσκο, ο οποίος πριν 6-7 χρόνια έγινε κάτοχος ενός κτήματος 5 στρ. περίπου, παρακειμένως του αιγιαλού και στη μέση περίπου του μήκους της παραλίας, πάνω από μια πέτρινη κρήνη που υπάρχει εκεί χτισμένη από τις αρχές του περασμένου αιώνα από τον τότε δήμαρχο Πάντο. Πέριξ της βρύσης και εντός ορίων αιγιαλού είχε αναπτυχθεί ένα μικρό δασάκι από καραγάτσια, πλατάνια και άλλα δένδρα όπου έβρισκαν ίσκιο οι λουόμενοι, οι κατασκηνωτές και οι περιπατητές τουρίστες που επισκέπτονταν την περιοχή [Διεθνές μονοπάτι Ε4].

Ξαφνικά τα δένδρα άρχισαν να ξεραίνονται και να κόβονται το ένα μετά το άλλο, το δασάκι αποψιλώθηκε και σήμερα απέμειναν 3 μόλις δένδρα! Γίνεται καταγγελία στο Δασαρχείο Βόλου [αρ. πρωτ. 5083/4.9.06] το οποίο προχωρεί σε μήνυση κατ¶ αγνώστων, χωρίς να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Στις 27.10.06 το Δ.Σ. του Δ. Ζαγοράς επί δημαρχίας Κ. Λάσκου, 2 μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, αποφασίζει και παραχωρεί τμήμα του αιγιαλού έμπροσθεν του κτήματός του για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στον υιό του Γ. Λάσκο [αρ. αποφ. 170/27.10.06], κατόπιν αιτήσεως του τελευταίου την ίδια μέρα [4392/27.10.06]. Κατατίθεται προσφυγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (επιτροπή του άρθρου 18 Ν.2218/94) και ακυρώνεται η απόφαση του Δήμου ως παράνομη [αποφ. 496/06].

Παράλληλα αναπτύσσεται ένα πογκρόμ δίωξης των λουόμενων και των κατασκηνωτών – που κάνουν γυμνισμό εκεί πάνω από 30 χρόνια τώρα – με αλλεπάλληλες και πρωτοφανείς επιχειρήσεις της τοπικής αστυνομίας, της τουριστικής αστυνομίας και των ειδικών μονάδων Ο.Π.Κ.Ε. με οπλισμό και σκυλιά ακόμη και χαράματα για να πιάσουν τους κατασκηνωτές στον ύπνο. Είναι προφανής η προσπάθεια εκφοβισμού και «εκκαθάρισης» της παραλίας για να υποδεχθεί τους υποψήφιους πελάτες του Κ. Λάσκου & υιού.

Στις 14.3.06 ο Δήμος Ζαγοράς απευθύνει αίτηση [αρ. πρωτ. 912] στη ΔΕΗ Βόλου για ηλεκτροδότηση της «περιοχής Παρίσσαινα». Η ΔΕΗ ανταποκρίνεται στις 17.5.06 [αρ. πρωτ. 50954] εντάσσοντας το έργο σε πρόγραμμα Φ.Ο.Π. (Φωτισμός Οδών-Πλατειών). Στις 10.11.06 προχωρεί σε τοποθέτηση στύλων εντός ορίων αιγιαλού, όπως αυτά ορίζονται στο τοπογραφικό διάγραμμα [ΦΕΚ 162/Δ/15.2.05]. Η αρχική μελέτη προέβλεπε ανάπτυξη των στύλων από τη βόρεια πλευρά της παραλίας και κόψιμο πλάτανου επειδή «εμπόδιζε» αλλά αντιδρούν περίοικοι και λουόμενοι. Η μελέτη τροποποιείται αυθημερόν και τελικά τοποθετούνται από τη νότια πλευρά κατά μήκος της παραλίας και μέσα στην αμμουδιά μέχρι το ύψος του κτήματος Λάσκου, με υπόδειξη της νέας όδευσης από το Δ. Ζαγοράς [αρ. πρωτ. 51107/2.7.07 ΔΕΗ ΑΕ περιοχή Βόλου]. Στην παραλία όμως ούτε δρόμοι, ούτε πλατείες υπάρχουν και είναι προφανές ότι οι στύλοι τοποθετήθηκαν για να ηλεκτροδοτηθεί, με δαπάνες του Δ. Ζαγοράς, το μετέπειτα κατασκευασθέν οίκημα που στεγάζει την καντίνα της οικογένειας Λάσκου, η ηλεκτροδότηση του οποίου γίνεται μέσω ενός παράνομου τσιμεντένιου υποστυλώματος [αρ. πρωτ. 122249/07 Πολ/μία Ν. Α. Μαγνησίας] που βρίσκεται εντός της ζώνης παραλίας. Σημειωτέον ότι ο Κ. Λάσκος, συνταξιούχος πλέον, εργαζόταν στη ΔΕΗ Βόλου ως διευθυντής σε κάποιο τμήμα της και εκμεταλλεύεται αναμφίβολα τις παλιές του γνωριμίες στην υπηρεσία. Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη δυτική πλευρά του κτήματός του περνά γραμμή της ΔΕΗ απ¶ όπου θα μπορούσε να ηλεκτροδοτηθεί το αναψυκτήριο αλλά, προτιμήθηκε η ανάπτυξη στύλων στην αμμουδιά! Ο νοών νοείτω…

Έπειτα από καταγγελίες, η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Μαγνησίας (με καθυστέρηση πολλών μηνών) αποφαίνεται κατόπιν αυτοψίας πως οι τελευταίοι 2 στύλοι βρίσκονται εντός αιγιαλού [αρ. πρωτ. 2452/12.7.07] – για τους υπόλοιπους 3 εκτιμά πως είναι στα όρια φυσικού αιγιαλού, με επιφύλαξη λόγω έλλειψης χάραξης αιγιαλού. Παρακαλεί δε τη ΔΕΗ για απομάκρυνση των στύλων από το χώρο αιγιαλού εντός 30 ημερών αλλιώς θα προβεί σε διοικητικά μέτρα εναντίον της. Μέχρι και σήμερα ο τελευταίος στύλος (έμπροσθεν του κτήματος Λάσκου) βρίσκεται ακόμα εντός ορίων αιγιαλού αφού η κλιμάκωση του εδάφους και η ύπαρξη δένδρων δεν επιτρέπει την περαιτέρω μετακίνησή του.

Στις 11.11.06 ο δήμαρχος Ζαγοράς χρησιμοποιεί χρήματα από το πρόγραμμα «Θησέας» για να πραγματοποιήσει διάνοιξη και διαπλάτυνση δρόμου, παρακείμενου και εντός ρέματος που καταλήγει στην παραλία, και τον συνδέει με τον αγροτικό δρόμο Χορευτού-Ανάληψης που περνά 150μ. πάνω από την παραλία, χωρίς καμία άδεια ή μελέτη [αρ. πρωτ. 2683/3128/28.11.06 Δ/νση Περιβάλλοντος Ν.Α. Μαγνησίας]. Επιχειρείται (13 & 14.11.06) η τσιμεντόστρωση του δρόμου χωρίς πάλι κάποια άδεια [19584/29.12.06 ΤΥΔΚ], η οποία διακόπτεται έπειτα από καταγγελίες και προφορική εντολή του εισαγγελέα Βόλου. Οι εκβολές του ρέματος στην αμμουδιά διαμορφώνονται έτσι ώστε να δημιουργηθούν 5-6 θέσεις parking και να συνεχιστεί ο δρόμος μέσα στον αιγιαλό. Επί πλέον, όπως είναι φυσικό, οχυρώθηκε η μια όχθη του ρέματος με αποτέλεσμα την εκτροπή της κοίτης προς την απέναντι όχθη. Εκεί βρίσκεται ελαιοπερίβολο ιδιοκτησίας της οικογένειας Καπουρνιώτη, τα εδάφη του οποίου, παρασυρμένα ήδη από τη μεγάλη πλημμύρα του µ87, κινδυνεύουν ακόμη περαιτέρω από την αλλαγή ροής του ρέματος. Να σημειωθεί εδώ πως από την άλλη μεριά του διανοιχθέντος δρόμου υπάρχει περιφραγμένη η ιδιοκτησία Αννιτσά εντός ζώνης παραλίας, παρανόμως αλλά προς όφελος (!) της παραλίας καθότι σήμερα o χώρος αυτός θα είχε μετατραπεί σε parking.

Με πρωτοβουλία των «ελεύθερων κατασκηνωτών της παρήσσαινας» διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκδήλωση – συζήτηση με θέμα την καταστροφή της παραλίας. Παρά το ξέσκισμα και βάψιμο με σπρέι πολλών αφισών που προπαγανδίζουν την εκδήλωση η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προσδοκία και το αμφιθέατρο Σαράτση γεμίζει ασφυκτικά.

Στις 23.3.07, ως ιδιώτης πλέον, ο Κ. Λάσκος κατασκευάζει χωματόδρομο – ράμπα πρόσβασης αυτοκινήτων από την αμμουδιά στο κτήμα του, τμήμα του οποίου βρίσκεται εντός των ορίων αιγιαλού και τον συνδέει δια της αμμουδιάς με τον δρόμο μέσα στο ρέμα, ενώ είχε πρόσβαση από τη δυτική μεριά του κτήματός του με τον αγροτικό δρόμο Χορευτού-Ανάληψης (όπως ο ίδιος δηλώνει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ). Αλλά ο Κ. Λάσκος προτίμησε κι αυτός με τη σειρά του να χρησιμοποιεί θρασύτατα την αμμουδιά για να μεταφέρει υλικά για την κατασκευή της καντίνας του και να καταστρέψει τον αιγιαλό και το δασύλλιο πέριξ της πηγής γιατί «κάπως πρέπει να ζήσει!» (όπως και δηλώνει στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή). Επιπλέον προχωρεί σε εκτεταμένη αμμοληψία τόσο από τη παραλία της Παρίσαινας όσο και του Χορευτού.

Στις 29.3.07 αιτείται και εκδίδεται η 106/26.4.07 άδεια μικρής κλίμακας για επισκευή υπάρχουσας δεξαμενής, ενώ υπήρχε καταγγελία που αφορούσε την κατασκευή νέας δεξαμενής από σκυρόδεμα από τις 9.3.07! Επιπλέον, σύμφωνα με τα σχέδια της οικοδομικής άδειας 125/12.3.07 της διώροφης οικοδομής-καντίνας αυτή η «υπάρχουσα δεξαμενή» δεν υπάρχει!

Για το δρόμο μέσα στο ρέμα η επιτροπή αστυνόμευσης και ελέγχου ρεμάτων της Ν. Μαγνησίας καλεί από τις 10.5.07 [αρ. πρωτ. 6192 Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών] το Δήμο Ζαγοράς να καταργήσει τη διέλευση του δρόμου από την κοίτη του ρέματος.
Γίνεται παρέμβαση στο Δ.Σ. Ζαγοράς αλλά όταν όσοι σύντροφοι φτάνουν εκεί αντικρίζουν ένα βομβαρδισμένο τοπίο… εκείνες τις ημέρες είχαν πετσοκόψει όλα τα δένδρα (πλατάνια κυρίως) της κεντρικής πλατείας του Δήμου, οπότε ακούγονται λίγο κούφια τα λόγια τους για τα κομμένα δένδρα της παραλίας ή για δρόμους χωρίς άδεια ή για το μπάζωμα του ρέματος, θέματα δηλαδή που αποτελούν την πάγια πλέον ελλαδική πρακτική. Αφήστε δε που επίσημος προσκεκλημένος στο συμβούλιο ήταν ο μεγαλοεργολάβος – αντιδήμαρχος πρασίνου Βόλου, γνωστός στην πόλη του Βόλου για την «αγάπη» του για το πράσινο…

Πραγματοποιείται συγκέντρωση – παρέμβαση στην παραλία του Χορευτού στις 28.5.07, στα πλαίσια 3μέρου διαμαρτυρίας για διάσωση της Παρίσαινας.

Αφού λοιπόν καμιά αρχή δεν συνετίζει τον τέως Δήμαρχο, προχωράει απτόητος σε αίτηση προς τον Δ. Ζαγοράς για χορήγηση προέγκρισης άδειας λειτουργίας του αναψυκτηρίου [αρ. πρωτ. 2784/08-06-2007]. Στις 26.6.07 συνεδριάζει 5μελής Δημαρχιακή επιτροπή και αποφασίζει ομόφωνα τη χορήγηση άδειας αφού, όπως λέει η απόφαση, μετά από έλεγχο του αιτήματος «προκύπτει ότι η λειτουργία του καταστήματος του κ. Λάσκου Γεωργίου του Κων/νου είναι συμβατή με την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τις χρήσεις γης, την προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, των δασικών περιοχών,…, την αισθητική, τη φυσιογνωμία…» !!! [αρ. αποφ. 76/2007]. Απ` όλες τις αναφερόμενες παραπάνω παρανομίες η νέα Δημοτική αρχή δεν διαπίστωσε τίποτα, παρά τον έλεγχο που διενήργησε όπως λέει!! Κι έτσι προχωράει στην καταστρατήγηση του Ν.3463/06 άρθ.80 (νέος Δημοτικός κώδικας) όπως ισχύει από τις 8.6.06.

Οι παραπάνω ενέργειες αντιπληροφόρησης, άμεσης δράσης, αλλά και οι μηνύσεις, προσφυγές, καταγγελίες κ.λπ. ενόχλησαν. Οι απειλές προς όσους διαμαρτύρονται και αντιστέκονται συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, με αποκορύφωμα την απρόκλητη τραμπούκικη επίθεση στις 13.7.07 όταν ο Κ. Λάσκος παρέα με τον γείτονά του (από την άλλη μεριά του δεύτερου ρέματος που καταλήγει στην παραλία, το οποίο είναι κι αυτό σήμερα μπαζωμένο με ένα σπίτι στην όχθη του) Αντ. Καραγεωργίου προπηλακίζουν χυδαιότατα κραδαίνοντας ένα σκουριασμένο κοντάρι ομπρέλας και απαιτούν από τους ΜΗ πελάτες της καντίνας να φύγουν από την παραλία «τους», το χωριό «τους», τον τόπο «τους».

Στις 16.7.07 εμφανίζονται στην Πολεοδομία Μαγνησίας κάποιοι «δήθεν» φίλοι της Παρίσαινας και καταγγέλλουν (χωρίς υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599) μία εκ των μηνυτών του Κ. Λάσκου. Τόσο στην αναφορά-καταγγελία τους, όσο και στην καταγγελία του ίδιου Κ. Λάσκου ένα μήνα μετά είναι εμφανή τα σημάδια πλαστογραφίας.

Στις 29.11.07 η νέα δήμαρχος Ζαγοράς, κα Μανίνη (εκλεγμένη από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με τον τέως), σε συνεδρίαση στη Νομαρχία Μαγνησίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικούς επιστήμονες της ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», δεσμεύεται ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί η παραλία στην προτέρα μορφή της, αλλά στην πράξη μέχρι σήμερα -μισό χρόνο μετά- δεν έχει κάνει τίποτα! Προφασιζόμενη την ανυπαρξία οικονομικών πόρων για οριοθέτηση του ρέματος δεν καταργεί το δρόμο και απλώς τοποθετεί πινακίδα σηματοδότησης αδιεξόδου. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να κατεβαίνουν αυτοκίνητα απ` το συγκεκριμένο δρόμο στην αμμουδιά, να διέρχονται και να παρκάρουν μεταξύ των λουομένων.

Για τη 2όροφη οικοδομή-καντίνα δίνεται 4μηνη προθεσμία αναθεώρησης (νομιμοποίησης) της παραπάνω οικοδομικής άδειας [αρ. πρωτ. 122262/07 Πολεοδομία Ν. Α. Μαγνησίας].

Για το δρόμο-ράμπα η Κτηματική Υπηρεσία δηλώνει αναρμόδια παρ¶ ότι βρίσκεται εντός ορίων αιγιαλού αφού οι τελευταίοι 2 στύλοι μετακινήθηκαν καθ¶ υπόδειξή της στις 21.9.07 [αρ. πρωτ. 2324/15.11.07 Κτηματική Υπηρεσία Ν. Μαγνησίας], άρα τουλάχιστον το τμήμα κάτω από τον τελευταίο στύλο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες είναι εντός ορίων!

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου δηλώνει επίσης αναρμόδιο καθότι η χρήση και εκμετάλλευση του αιγιαλού έχει περάσει πλέον στην αρμοδιότητα των κατά τόπους δήμων και κοινοτήτων.

Ο Δ. Ζαγοράς «σφυρίζει» αδιάφορα και δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια κατάργησης του επίμαχου δρόμου και δεν εμποδίζει ως όφειλε την μετατροπή της παραλίας και του χαρακτηρισμένου ως κύριου μονοπατιού στους χάρτες του Πηλίου της διαδρομής περιπατητικού τουρισμού Νο. 21 [αρ. εγγρ. 4725.2.3 & 9781.2.3 Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη»] σε δρόμο.

Παράλληλα, με την ανοχή της Δ/νσης Χ. & Π.Ε. της Ν.Α. Μαγνησίας (και ειδικότερα του τμήματος Πολεοδομίας) δίνεται το δικαίωμα σε ιδιοκτήτρια όμορου κτήματος με τον αιγιαλό να κατασκευάσει – με τη συνδρομή του Α.Τ. Ζαγοράς, που αν και καταγγέλθηκε η παρανομία από περίοικους δεν τη σταμάτησε – κι αυτή με τη σειρά της δρόμο-ράμπα πρόσβασης αυτοκινήτων από την αμμουδιά, έτσι ώστε να μετατρέψει το κτήμα της σε άρτιο και οικοδομήσιμο και να «δικαιολογήσει» κατά κάποιον τρόπο την ύπαρξη στύλων που η ίδια αρχικά εμπόδισε. Συμβάλει δηλαδή κι αυτή στη μεταβολή και αλλοίωση της ζώνης παραλίας, του αιγιαλού, και τη γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής. Προχωρούν και οι δυο σε φύτεψη πικροδαφνών ένθεν και ένθεν των δρόμων αυτών (αγαστή συνεργασία!) δείχνοντας έτσι ότι σκοπούν στη μόνιμη χρήση του αιγιαλού ως δρόμο, αφού κανένας δεν ασχολείται με την εξόφθαλμη παρανομία τους. Είναι απαραίτητο να τονιστεί εδώ πως το κατεστραμμένο από χρόνια καλντερίμι (η μοναδική πρόσβαση όπως σημειώνεται παραπάνω προς Παρίσαινα) δεν ανακατασκευάστηκε από τον Κ. Λάσκο στη διάρκεια της 7ετούς (!) θητείας του ως Δημάρχου παρ` ότι σημειώθηκε θανατηφόρο ατύχημα από πτώση στα βράχια πριν 5-6 χρόνια περίπου. Κάτι τέτοιο ήταν αντίθετο στα σχέδιά του περί μετατροπής του αιγιαλού σε δρόμο και parking έτσι ώστε να προσέρχονται οι πελάτες στο αναψυκτήριο.

Τη στιγμή που ο όμορος Δήμος Μουρεσίου διώχνει τα ΙΧ από τον παραλιακό δρόμο του (κατά πολύ πιο τουριστικά αναπτυγμένο) Αι-Γιάννη, η κα Μανίνη με την ανοχή που δείχνει συμβάλλει στο να μετατραπεί ο αιγιαλός μιας παρθένας παραλίας σε δρόμο και χώρο parking. Τη στιγμή που ο Δ. Μουρεσίου παίρνει 4 γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες του, στο Δ. Ζαγοράς με την παντελή έλλειψη τουριστικής πολιτικής που τους διακρίνει, καταφέρνουν να σταματήσει η λειτουργία του camping Χορευτού, αφού λειτουργούσε παράνομα. Τέλος, φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν αυτούς που καταγγέλλουν την παρανομία και την καταστροφή της παρίσαινας και όχι αυτόν που παρανόμησε!!

Η καταστροφική θητεία της προηγούμενης Δημοτικής αρχής, βρίσκει συνεπή συνέχεια στην τωρινή καθώς συνεχίζεται η πλήρης ανυπαρξία έργων, η εγκατάλειψη, η ερήμωση, η δυσφήμιση του τόπου. Ακόμα εισέρχεται τουριστικό «συνάλλαγμα» στην τοπική οικονομία αλλά, αυτό συμβαίνει λόγω της φυσικής ομορφιάς της περιοχής. Λειτουργεί από μόνο του. Ως πότε όμως, αφού συνεχώς καταστρέφεται;…
Όταν η δημοτική αρχή πληροφορείται πως η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εισηγείται στη Ν.Α. Μαγνησίας την επιβολή προστίμου (¤ 19.800) στο Δ. Ζαγοράς για έργο οδοποιίας στην παραλία της Παρίσαινας [αρ. πρωτ. 2630/14.3.08] προχωρεί στην αποξήλωση του σκυροδετημένου τμήματος του δρόμου που διέρχεται από το ρέμα. Δυστυχώς όμως η παντελής έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης ή η ανυπαρξία ελέγχου των υπαλλήλων του δήμου, τους οδήγησε να μπαζώσουν εκ νέου το ρέμα με τα μπάζα που προέκυψαν από την αποξήλωση.

Τέλος, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι άμεσος καθώς μπαίνουμε σε ένα ακόμα άνυδρο καλοκαίρι και ο τέως Δήμαρχος ξήλωσε την αυθαίρετη τσιμεντένια κολώνα και μετέφερε το ρολόι της ΔΕΗ σε ξύλινο πίνακα, τον οποίο κάρφωσε πάνω σε κλαδιά δέντρων!!!

Σήμερα, η εικόνα της παραλίας για αυτούς που πρόλαβαν να τη γνωρίσουν είναι αποκαρδιωτική. Στύλοι ΔΕΗ κατά μήκος της, κομμένα δένδρα, δρόμος πάνω στην αμμουδιά, δρόμοι μέσα στη ζώνη παραλίας και εντός αιγιαλού εκεί που παλιά υπήρχαν δένδρα, σωροί από οικοδομικά υλικά για την ανακατασκευή του διατηρητέου, αυτοκίνητα παρκαρισμένα στην αμμουδιά… Αντί τώρα όσοι επιθυμούν να αντικρίζουν το αστρικό φως του καλοκαιρινού ελληνικού ουρανού, να δέχονται την βέβηλη φωτοχυσία της ΔΕΗ. Αντί να απολαμβάνουν το θρόισμα των φύλλων του δάσους ή το τιτίβισμα του πουλιών, την ηχητική ρύπανση των μηχανικών μαρσαρισμάτων και των μουσικών επιλογών της καντίνας και των θαμώνων της. Αντί τη μυρουδιά του δάσους, εκείνης του κουρνιαχτού και των καυσαερίων. Αντί της θέας της οργιαστικής βλάστησης του ρουμανιού, τη χαίνουσα πληγή του απαράμιλλου φυσικού τοπίου. Θυσία όλα στην ιδεολογία της “ανάπτυξης” και της καταστροφής της φύσης. Η μόνη ελπίδα είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα να κοιμάται κανείς κάτω από ξάστερες βραδιές στην αγκαλιά της μάνας γης και να ξυπνά απολαμβάνοντας τους ήχους της θάλασσας, των πουλιών και του δάσους. Για το δικαίωμα της ζωής.


Οι «υπανάπτυκτοι» εραστές της Παρίσαινας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top