sstamellos

sstamellos

Η περιοδεία των 40 ποταμών ξεκινά.


Η περιοδεία των 40 ποταμών ξεκινά.

Η κίνηση των 40 ποταμών, μια προσπάθεια για την προστασία των σημαντικότερων «ζωντανών» ποταμών στην Ελλάδα, μπαίνει σε νέα φάση.

Οι Φίλοι των Ελληνικών Ποταμών, αφού συνέταξαν της Λίστα με τα 40 σημαντικότερα ποτάμια της χώρας μας, όσον αφορά την φυσική τους ομορφιά, το παρθένο οικοσύστημα που διατρέχουν, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν για μια ήπια τουριστική αξιοποίηση, μέσω εναλλακτικών δραστηριοτήτων, όπως kayak, rafting, river-trekking, canyoning, κατέθεσαν Αίτηση για την προστασία τους, προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Υπογεγραμμένη από 400 Έλληνες και ξένους Φίλους των Ποταμών, η Αίτηση αυτή που κατατέθηκε επίσημα στις 14 Μαρτίου 2007, παγκόσμια ημέρα δράσης κατά των φραγμάτων, ζητά την εξαίρεση των 40 αυτών τμημάτων ποταμών, από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών έργων.
Μαζί μας σε αυτή τη προσπάθεια βρίσκονται περιβαλλοντικές οργανώσεις, εταιρείες εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, που βλέπουν πως η τουριστική ανάπτυξη που μόλις αρχίζει να δίνει καρπούς, κινδυνεύει ανεπανόρθωτα από την ενεργειο-κεντρική πολιτική, που χωρίς διάλογο, χωροθετεί εκατοντάδες αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα, στην ορεινή περιφέρεια.

Ο ερχομός της άνοιξης μας βρίσκει ετοιμοπόλεμους να βγούμε εκτός των πυλών και να δώσουμε το παρών στο μέτωπο των ποταμών. Έλληνες και ξένοι Φίλοι των Ποταμών, ξεκινάμε το Πάσχα, μια περιοδεία που θα διαρκέσει πάνω από έξι εβδομάδες, μεταφέροντας το μήνυμα της απειλής που κρέμεται από πάνω μας. Του μήνυμα του κινδύνου, να μεταμορφωθούν τα ομορφότερα ελληνικά βουνά και φαράγγια σε εργοτάξια, γιατί κανένας δεν σκέφτηκε ή δεν τόλμησε να πει, πως κάποια από αυτά πρέπει να προστατευτούν. Το μήνυμα του παραλόγου, που στο όνομα του γενικότερου περιβάλλοντος μας οδηγεί να καταστρέψουμε εκατοντάδες άλλα κομμάτια φυσικού και αναντικατάστατου περιβάλλοντος.

Σας περιμένουμε στην Αρκαδία, την Ευρυτανία, τα Τζουμέρκα, τα Γρεβενά και σε όλες τις ποταμο-μάνες της πατρίδας μας, για να πούμε μαζί ΟΧΙ στην κατασκευή φραγμάτων στα ομορφότερα και αγνότερα κομμάτια της ελληνικής γης. Να πούμε ΟΧΙ στην έγκριση αδειών για υδροηλεκτρικά στις προστατευόμενες περιοχές Natura, αλλά ΝΑΙ στην ανάδειξη και προστασία περισσοτέρων ποταμών και την αξιοποίησή τους, στα πλαίσια ενός ήπιου οικοτουρισμού, που θα φέρει και ανάπτυξη στις ορεινές μας περιφέρειες, αλλά και τους Έλληνες πιο κοντά στη φύση.

Το Πρόγραμμά μας

7-9 Απριλίου 2007. Πάσχα στην Ευρυτανία. Συνάντηση στη συμβολή των ποταμών Καρπενησιώτη και Κρικελοπόταμου, στο δρόμο από Καρπενήσι προς Προυσό. Εκδήλωση στο Καρπενήσι.

14 -15Απριλίου 2007. Αρκαδία. Συνάντηση στη γέφυρα του ποταμού Λούσιου, μεταξύ Καρύταινας και Ατσίχολου. Εκδήλωση στην Καρύταινα. 15 Απριλίου. Συνάντηση στα Τριπόταμα Ερύμανθου.

21-22 Απριλίου 2007. Ασπροπόταμος Τρικάλων, Συνάντηση στα Τριπόταμα και στα Μετέωρα.

28-29 Απριλίου 2007. Γρεβενιώτικη Πίνδος. Συνάντηση στο Σπήλιο Γρεβενών. Εκδήλωση στα Γρεβενά.

1η Μάη 2007. Ζαγοροχώρια. Συνάντηση στην Αρίστη

5-6 Μάη 2007. Μαστροχώρια. Συνάντηση στην Κόνιτσα.

12-13 Μάη 2007. Τζουμέρκα. Συνάντηση στη γέφυρα της Πλάκας στον ¶ραχθο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας θα γίνουν καταβάσεις των παρακάτω απειλούμενων ποταμών:
Καρπενησιώτης Τρικεριώτης, Αγραφιώτης, Ταυρωπός, Κρικελοπόταμος.
Λούσιος, Αλφειός, Σελινούντας και Ερύμανθος.
Εύηνος, Κότσαλος, Φιδάκια, Κρικελοπόταμος, Καρπενησιώτης, Τρικεριώτης, Αγραφιώτης, Πετριλιώτικο Αχελώου, ¶σπρος Ταυρωπού.
Καμναιίτικος, Λάκμος, Ασπροπόταμος, Πετριλιώτικος, Αχελώος, Μουτσιαρίτικος, Μουργκάνι, Βενέτικος – Αλιάκμονας, Μηλεοπόταμος, Περιβολιότικος, Αρκουδόρεμα, Αώος, Βίκος, Βοιδομάτης, Σαραντάπορος, Κερασοβίτικος, Πηγές Αλιάκμονα.
Γόρμος, Καλαμάς, ¶ραχθος, Καλαρίτικος, Αχέροντας.

Η συλλογή υπογραφών υποστήριξης συνεχίζεται. Επισκευθείτε την ιστοσελίδα μας, στο www.greekriverfriends.com και συμπληρώστε την Αίτηση προστασίας των 40 ποταμών.

Για τους Φίλους των Ποταμών
Νίκος Μαυρής

Scroll to Top