ΠΑΝΕ ΝΑ "ΠΑΤΗΣΟΥΝ" ΤΗΝ ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ!
ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΣ
ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ (GR 2300001):
-ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ
-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ "ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΛΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑΤΟΥΡΑ.
-"ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ" Η ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΡΥΠΟΓΟΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 600 ΚΛΙΝΩΝ
Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα, προσχεδιασμένο έγκλημα κατά των Ελληνικών περιοχών NATOURA 2000, αφέθηκε να περάσει, στην ουσία ελεύθερο, μετά την προέγκριση Μ.Π.Ε. που έδωσε η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε σχετική αίτηση εταιρίας να κατασκευάσει Ξενοδοχείο περίπου 600 κλινών, εντός μιας ελώδους περιοχής που είναι ένας από τους κύριους τροφοδότες σε υδάτινους πόρους, ενός από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Κέρκυρας και μέσα στην ζώνη της Νατούρα 2000.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας:
Καταγγέλλει την ολοφάνερη διάθεση Κυβερνητικών, Αυτοδιοικητικών και Περιφερειακών παραγόντων και τις συντονισμένες ενέργειες που δεν έχουν άλλο στόχο, παρά την εισβολή στις περιοχές Νατούρα της χώρας μας!
Είναι πανελλήνια γνωστή η υπόθεση του Σπύρου Σαλβάνου ο οποίος έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας από δύο Αλβανούς "μπράβους". Ποτέ δεν ομολόγησαν ποιος τους πλήρωσε, ενώ μέχρι και σήμερα βρίσκονται ελεύθεροι, παρ’ όλο που ομολογήσαν την πράξη τους, με μικρές μόνο, τυπικές ποινικές κυρώσεις. Οι υπεύθυνοι της αστυνομίας που εργάστηκαν για την σύλληψή τους αποστρατεύτηκαν λίγο αργότερα και από ότι φαίνεται κανείς δεν έψαξε και κανείς δεν έχει την διάθεση να ασχοληθεί με το ποιος τους έστειλε και να διαλευκάνει την υπόθεση. Η πρόσφατη εκδίκαση της υπόθεσης δεν έδωσε κανένα νέο στοιχείο, επίσης.
Πέραν κάποιων τελείως τυπικών διαδικασιών, μέσα σε αυτό το …"Κράτος Δικαίου" κανείς δεν ασχολείται πια με το "Δίκαιο"!
Ο Σπύρος Σαλβάνος, όπως είναι επίσης γνωστό, έχει καταθέσει πλήθος διοικητικών ενστάσεων για την περίπτωση καταπάτησης στην Αντινιώτη, στον Δήμο, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στο ΥΠΕΧΩΔΕ με στοιχεία που αποδεικνύουν παραποίηση εγγράφων και πλασματικές ενδείξεις αποστάσεων. Για παράδειγμα η προτεινόμενη κατασκευή είναι εντός του έλλους και όχι ενάμισι χιλιόμετρο μακριά, σύμφωνα με τα πλέον επίσημα στοιχεία του στρατού τα οποία κατέθεσε ο κ. Σαλβάνος.
Το ερώτημα είναι: Τι θα έπρεπε να κάνουν και δεν έκαναν και κυρίως, τι έκαναν, που δεν θα έπρεπε να κάνουν, ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Υπουργείο,
Η Δημοτική Αρχή Δήμου Θιναλίων δεν εφάρμοσε ποτέ την απόφαση του Δημοτικού της Συμβουλίου για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων προς αποκατάσταση της περιοχής η οποία μπαζώθηκε και αλλοιώθηκε αυθαίρετα από την εταιρία, διευκολύνοντας έτσι, μέχρι και σήμερα τους καταπατητές.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν έκανε δεκτές τις πολλές ενστάσεις που κατέθεσε ο κ. Σαλβάνος και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας και επέμενε να θεωρεί έγκυρη την έγκριση Μ.Π.Ε. που παράνομα και παράτυπα (η Π.Ι.Ν.) εξέδωσε.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνέχισε για μεγάλο διάστημα να αγνοεί τις ενστάσεις αυτές ακόμα και όταν η Κεντρική Διεύθυνση Δημόσιας Διοίκησης μετά από αυτοψία στα γραφεία της, κάλεσε την Π.Ι.Ν. να ανακαλέσει, τελικά την έγκριση της Μ.Π.Ε. μια και κρίθηκε παράνομη και παράτυπη, δικαιώνοντας τις απόψεις μας. Ο Περιφερειάρχης τελικά, ανακάλεσε πολύ αργότερα την έγκριση αυτή, μετά από πολλές πιέσεις και μόνον μετά αφού απορρίφθηκε η σχετική διοικητική ένσταση που κατέθεσε για ακύρωση της παραπάνω εντολής που του έδωσε ο διευθυντής Δημόσιας Διοίκησης.
Η Κεντρική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, είχε επίσης λάβει γνώση όλων των εγγράφων και των ενστάσεων του κ. Σαλβάνου ο οποίος προσκόμισε τα σωστά στοιχεία, βάσει των οποίων θα έπρεπε να απορριφθεί η προέγκριση της ΜΠΕ που κατάθεσε η εταιρία στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά την ακύρωση της έγκρισής της από την Περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά, η Κεντρική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ:
1) Αγνόησε τα στοιχεία και τις ενστάσεις που κατέθεσε ο κ. Σαλβάνος.
2) Αγνόησε τις δύο ενστάσεις που κατέθεσε στο Υπουργείο η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, μια παλιότερη που στείλαμε πριν κατατεθεί ο φάκελος της εταιρίας και μια πρόσφατη μετά το συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στη Βέροια.
3) Αγνόησε το ομόφωνο ψήφισμα των 67 Οργανώσεων του Πανελλήνιου Δίκτυου Οικολογικών Οργανώσεων που καταδίκασαν τις προσπάθειες για την καταπάτηση αυτή και ζήτησε από το Υπουργείο να απορρίψει την αίτηση και :
-Υπέγραψε πριν λίγες μέρες, "ελαφρά τη καρδία’, την προέγκριση της ΜΠΕ!!!
Ανοίγουν έτσι οι δρόμοι για την ολοκλήρωση του "Κυβερνητικού σχεδίου Αττίλα" για εισβολή στις λίγες τελευταίες παρθένες περιοχές της πολύ μικρής χώρας μας.
Δούρειος Ίππος τους: Ένα …ξενοδοχειάκι (δεν …βαριέσαι) 600 κλινών. (Σπουδαία δουλειά).
Πως μπόρεσαν να δώσουν προέγκριση χωρίς να έχει καν ολοκληρωθεί η χάραξη του αιγιαλού της περιοχής πράγμα το οποίο είναι απαραίτητη και αυστηρή προϋπόθεση;
Είναι ή δεν είναι Συνταγματική υποχρέωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να ενσωματώνει στις διοικητικές πράξεις και αποφάσεις του, την Προστασία του Περιβάλλοντος και ακόμα περισσότερο να εφαρμόζει και τους κανόνες της πρόληψης; Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αυτό, ή κάτι που λειτουργεί ενάντια στο Περιβάλλον;
Η Πρωτοβουλία Κέρκυρας πρόκειται να καταφύγει σε όλα τα νόμιμα μέσα για την ακύρωση των προεγκρίσεων και οποιονδήποτε άλλων εκδοθούν μελλοντικά οι οποίες, επαναλαμβάνουμε στηρίζονται σε ανακριβή στοιχεία. Πιστεύουμε ότι το ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα δικαιώσουν αργότερα ή γρηγορότερα τον αγώνα μας σε αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει το νησί μας, αλλά και όλη Ελλάδα.
Καλούμε όλους τους Περιβαλλοντικούς, τους Τουριστικούς, Επιστημονικούς και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και όλους τους φορείς της Κέρκυρας. Καλούμε την Ομοσπονδία Κυνηγετικών Συλλόγων. Καλούμε τους φίλους Συνοριοφύλακες και τον Σύλλογο Μοτοσυκλετιστών που επίσης ενεργοποιούνται σε θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος να συμπαραταχθούν μαζί μας στον άνισο αυτό αγώνα μας. Να εκδώσουν δελτία τύπου και να συνυποργάψουν το ψήφισμα.
Καλούμε όλες τις Οικολογικές Οργανώσεις της Ελλάδας να χειριστούν το θέμα σαν να ήταν θέμα τοπικό, δικό τους, μια και είναι πράγματι ζήτημα που αφορά όλους τους Έλληνες.
Πρέπει, πάση θυσία να διατηρήσουμε ζωντανές τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ της Χώρας μας!
Το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας