sstamellos

sstamellos

Λίμνη Αντινώτη: Αλλη μια Περιβαλλοντική Νίκη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.
Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα αρ15
49100 Κέρκυρα
τηλ & φαξ 2661037761 & 6938712638
ecocorfu.gr & ecologynet.tk
oikokerkyra@yahoo.gr & info@ecocorfu.gr
αρ.πρ. 18/2006 Κέρκυρα 28/02/2006

Δ.Τ.
Λίμνη Αντινώτη: Αλλη μια Περιβαλλοντική Νίκη

Επιτέλους, μετά από μεγάλες πιέσεις της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας, το εξώδικο που έστειλε ο κ. Σαλβάνος και την εκτεταμένη δημοσιοποίηση του θέματος από τα ΜΜΕ που ορισμένα έδωσαν έναν πραγματικό αγώνα "μαχόμενης δημοσιογραφίας", ακυρώθηκε η απαράδεκτη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε υπογράψει ο Περιφερειάρχης για την μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που επιχειρήθηκε να γίνει πάνω στην γραμμή της Νατούρα, σε μια από τις πέντε σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της Κέρκυρας.

Δώθηκε ένας δύσκολος, άνισος αγώνας ενάντια σε μεγάλα συμφέροντα. Η Περιφέρεια τάχθηκε υπέρ μιας "ανάπτυξης" καθόλου αειφόρου και πολύ επικίνδυνης για την ισορροπία του πολύτιμου αυτού οικοσυστήματος με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Εκτός από την ενόχληση που θα προκαλούσε από πολλές απόψεις στα είδη ζωής που φιλοξενούνται εκεί, κινδύνευε να θέσει σε κίνδυνο και την ίδια την τροφοδοσία με νερό του υγροβιότοπου.

Τα μπαζώματα, η αφαίρεση των προστατευόμενων αμμοθινών και γενικότερα η αλλοίωση της μορφολογίας του εδάφους που έχει ήδη γίνει, αυθαίρετα από την εταιρία θα πρέπει τώρα θεωρηθούν αναμφισβήτητα αξιόποινες πράξεις και καλό θα ήταν, οι αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές να επιβάλλουν την πλήρη αποκατάσταση του χώρου, τιμωρώντας παραδειγματικά και τους δράστες.

Υπήρξε μια προσπάθεια οικο-τρομοκρατίας με την απόπειρα δολοφονίας δια ξυλοδαρμού του κ. Σαλβάνου και παρ’ όλο που οι δράστες συνελήφθησαν, δεν έγιναν γνωστοί μέχρι σήμερα αυτοί που τους πλήρωσαν και οι ίδιοι οι δράστες κυκλοφορούν ανενόχλητοι σαν να μην έγινε τίποτα.

Όποιοι και να τους έστειλαν, όποια και να ήταν τα προσωπικά ωφέλη αυτών που τους έστειλαν, στην ουσία κάποιοι προσπάθησαν να στείλουν το εξής μήνυμα : Προφανώς κάποιοι ήθελαν να τρομοκρατήσουν αυτούς τους λίγους αλλά δυναμικούς πολίτες που αντιστέκονται στις καταπατήσεις του περιβάλλοντος στον Νομό μας γενικότερα. Ήθελαν να τρομοκρατήσουν αυτούς τους λίγους "ρομαντικούς" και ίσως "γραφικούς τύπους" που παίρνουν πρωτοβουλίες να κάνουν όσα το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση έπρεπε να κάνουν. Αυτούς που σπεύδουν να βγάλουν το φίδι απ΄την τρύπα την οποία το ίδιο το σύστημα κρατά ερμειτικά κλειστή, αντί να την ανοίγει για το καλό όλων μας.

Όμως, αντί αυτού, πήραν οι ίδιοι το δικό τους μάθημα: Η συμπεριφορά τους αυτή εξαγρίωσε την κοινή γνώμη η οποία εκφράστηκε με αμέτρητα πρωτοσέλιδα και τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Η συσπείρωση των δυνάμεων του Καλού ενάντια στον πρωτοφανή για την Κέρκυρα ξυλοδαρμό ενός πολίτη που έδρασε για το καλό όλων μας είχε τα εξής αποτελέσματα:

Έγιναν σε όλους γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους προστατεύονται οι περιοχές Νατούρα και άρχισε περισσότερος κόσμος να ενδιαφέρεται για την τήρηση των κανονισμών και των προδιαγραφών τους. Οι Δήμοι έσπευσαν να εντάξουν τις περιοχές τους σε προγράμματα προστασίας, πράγμα που θα ωφελήσει, έστω και λίγο, την διατήρησή τους και πιθανώς θα συμβάλει στο να βρεθούν μελλοντικά τρόποι για την δημιουργία των φορέων διαχείρησής τους. Το κυριότερο ήταν το μάθημα που δώθηκε και το εισέπραξαν πολλοί επίδοξοι καταπατητές: Στον Νομό Κέρκυρας, περιβαλλοντική τρομοκρατία δεν περνάει.

Οι αγώνες για τις δύο περιβαλλοντικές νίκες στην λίμνη Κορισίων με την αποτροπή του Γκολφ και στην λίμνη Αντινιώτη με την αποτροπή ξενοδοχείου 600 κλινών, αποτέλεσαν άριστα "Μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης" για όλους τους Κερκυραίους ανεξαιρέτως.

Επόμενος στόχος: Υλαϊκός λιμένας. Πρέπει όλοι οι πολίτες να δράσουμε συσπειρωμένα: Ένα ακόμη οικοσύστημα που εφάπτεται της γραμμής Νατούρα, όπου μπαζώνεται δημόσιος χώρος από ιδιώτες, χρόνια τώρα, έχει φθάσει σήμερα στο απροχώρητο. Κανείς πολιτικός μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να τα βάλει με αυτά τα συμφέροντα. Οι νομικές παρεμβάσεις των συλλόγων μας δεν φέρνουν αποτέλεσμα διότι "είναι υπόθεση του δημοσίου" και την υπόθεση δεν μπορεί να υπερασπιστεί, παρά μόνον το δημοσίο. Το αποτέλεσμα είναι, οι μηνύσεις μας να πέφτουν στο κενό. Βλέπετε, δεν υπάρχουν "Δονκιχώτες" "Σαλβάνοι" στο Ελληνικό δημόσιο. Δεν υπάρχουν αγωνιστές με ισχυρό πολιτικό λόγο στο Ελληνικό δημόσιο.
Ούτε ένας;;;

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
Δημήτρης Φαναριώτης
Η γραμματέας
Ναυσικά Κυριάκη

Scroll to Top