ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.
Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα αρ15
49100 Κέρκυρα
τηλ & φαξ 2661037761 & 6938712638
ecocorfu.gr & ecologynet.tk
oikokerkyra@yahoo.gr & info@ecocorfu.gr
αρ.πρ. 30/2006 Κέρκυρα 05/06/2006
«ΗΘΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ»
«Κατά τι σοφότερους» μας άφησε ο κ. Μιχάλης Δεκλερής μετά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κέρκυρα. Χαρακτηριστικά ήταν τα διδάγματα:
Η προστασία του περιβάλλοντος σήμερα δεν είναι παρά ένα μέσον για να αποκτηθεί η βιωσιμότητα και η βιωσιμότητα είναι τελικά τα ζητούμενο.
Κάθε τι που κάνει ο άνθρωπος σήμερα πρέπει να διακατέχεται από Ήθος Βιωσιμότητας.
Η ανάπτυξη, αν δεν γίνεται με τρόπο που να χαρακτηρίζεται ως βιώσιμη δεν μπορεί να λέγεται «ανάπτυξη», αλλά «μεγέθυνση». ¶λλο μεγέθυνση (Growth) και άλλο βιώσιμη ανάπτυξη (sustainable development). Η συνεχής «μεγέθυνση» κινδυνεύει να οδηγήσει σε «μαθηματικό παράδοξο» την παγκόσμια οικονομία, γιατί η γη έχει κάποια όρια σε κάθε τι που παράγει, σε κάθε τι που μας προσφέρει. Με την σημαντικότατη διάσκεψη στο Ρίο όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη συμφώνησαν να τοποθετήσουν την βιωσιμότητα σαν πρωταρχικό όρο σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ορισμένες από τις τοποθετήσεις του κ. Δεκλερή για τοπικά μας ζητήματα:
Λίμνη Κορισσίων: Σπάνια συνύπαρξη λίμνης, αμμοθινών και θάλασσας που πρέπει να διατηρηθεί όπως ακριβώς είναι γιατί οι περισσότερες περιοχές με αμμοθίνες στην Ελλάδα έχουν προ πολλού καταστραφεί. Δεν πρέπει να αξιοποιηθεί με κανένα είδος οικοδομικής δραστηριότητας. Τα γήπεδα γκολφ δεν ταιριάζουν στην Ελληνική φύση. Είναι για κλίματα και εδάφη τελείως διαφορετικά από τα δικά μας και για να γίνουν στα μέρη μας πρέπει να δημιουργηθούν τεχνητά οι ιδανικές συνθήκες εδάφους και κλίματος, για παράδειγμα πρέπει να φυτέψουν μεγάλες εκτάσεις μεταλλαγμένο γρασίδι, πράγμα που αφ’ ενός είναι επικίνδυνο για την ισορροπία των 7 διαφορετικών οικότοπων που αποτελούν το οικοσύστημα της περιοχής Κορισσίων, αφ’ ετέρου είναι και παράνομο μια και η Κέρκυρα έχει ανακηρυχτεί Ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα.
Επίσης χρησιμότατη παρατήρηση, για όσους …αμφισβητούν το αν είναι κατοχυρωμένη η νομική προστασία για τις περιοχές Νατούρα ήταν η εξής:
«Δεν χρειάζεται να έχει προταθεί για το δίκτυο Νατούρα ένα Οικοσύστημα, ώστε να θεωρηθεί δεδομένη η νομική του προστασία από το κράτος. Η πολιτεία έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις στο εφαρμόσει τους κανόνες προστασίας (όπως το να αποτρέψει την δόμηση και κάθε δραστηριότητα που ενοχλεί το φυσικό περιβάλλον) και στα οικοσυστήματα που δεν έχουν προταθεί για το δίκτυο αυτό. Ο «κωδικός» αριθμός που έχει αποκτήσει μια περιοχή «Νατούρα» είναι απλά ένα επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο για το ότι πρόκειται περί σημαντικού οικοσυστήματος. Οι μελέτες που έχουν γίνει και που γίνονται για τα Κερκυραϊκά Οικοσυστήματα είναι αρκετές (αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες) ώστε να έχει το κράτος τα απαραίτητα στοιχεία για να τα προστατέψει από νομική άποψη. Αρκεί κάποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαπιστώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, να ζητήσουν την παρέμβαση του κράτους κάνοντας χρήση της πολύ καλής νομολογίας του.»
Ελαιώνας: Μολονότι οι ελαιώνες είναι «τεχνητό οικοσύστημα που το έχει φτιάξει ο ίδιος ο άνθρωπός, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που έχουν και τα φυσικά οικοσύστημα. Δημιουργήθηκε μια «Βιοκοινότητα» εκεί, μέσα στον ελαιώνα. Δεν είναι λοιπόν δικαίωμα του ιδιοκτήτη να πει «το κόβω». Είναι ένα οικοσύστημα που υπερβαίνει την διαχείριση του ανθρώπου. Η νομολογία του ΣτΕ που έγινε για την Κυπαρισσία ισχύει και για την Κέρκυρα. Δηλαδή δεν μπορεί να αποψιλώνεται ο ελαιώνας για οικοδομικούς λόγους. Οι υπηρεσίες θα έπρεπε να κρατούν για τον ελαιώνα παρόμοια στάση προστασίας με αυτήν που κρατούν για τα δάση διότι τα οικοσυστήματα και των δύο είναι το ίδιο σημαντικά.
Αεροδρόμιο: Θα έπρεπε να μεταφερθεί για δύο λόγους:
1) Συνυπάρχει με την παραδοσιακή πόλη της Κέρκυρας. Υπάρχει και θέμα μαζικού κινδύνου σε περίπτωση ατυχήματος..
2) Συνυπάρχει με το οικοσύστημα του Υλαϊκού Λιμένα. Ενοχλεί και ενοχλείται. Τα πουλιά του υγροβιότοπου αυξάνουν τους κινδύνους. Κατά την εκτίμηση του κ. Δεκλερή αν κάτοικοι και φορείς προσέφευγαν στο ΣτΕ και ζητούσαν την μεταφορά του θα μπορούσαν και να το πετύχουν.
Εργοστάσιο Δεσύλα: Δεν έπρεπε να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης και δεν πρέπει να έχουμε σαν φιλοδοξία την δόμησή της περιοχής. Η δημιουργία περισσοτέρων χώρων πρασίνου στην περιοχή είναι η καλύτερη λύση πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και στην προκειμένη επίσης είναι το μόνον που θα διατηρήσει και αναδείξει τον χώρο σαν πολιτιστικό στοιχείο, αλλά και θα ωφελήσει έτσι και όλους τους Κερκυραίους. Ποιος και σε τι θα ωφεληθεί αν το οικοδομήσουν;
Τουρισμός και αύξηση απορριμμάτων: Οι δυνατότητες ενός νησιού στο να απορροφήσει τουρίστες είναι μέχρι εκεί που μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματά τους. Δεν μπορεί να θεωρηθεί επικερδής ο τουρισμός σε ένα νησί που έχει μια μικρή και συγκεκριμένη γεωγραφική έκταση, αν η ζημιά που προκαλείται από την πολλαπλάσια ρύπανση των σκουπιδιών στο ίδιο το νησί είναι μεγαλύτερη από ότι προσφέρει στην οικονομία του. Ο κ. Δεκλερής συμφώνησε στην πρόταση που καταθέσαμε για την ανάγκη ύπαρξης ενός «ολικού σχεδιασμού για την διαχείριση σκουπιδιών, απορριμμάτων και ρύπων». Τόνισε ότι πρέπει να βιαστούμε δεδομένου του «άνω του ενός εκατομμυρίου τουριστών» που αφήνουν εδώ τα σκουπίδια τους επιπλέον με τα δικά μας αυξάνοντας με γρήγορους ρυθμούς την ρύπανση των εδαφών μας.
Κατά την διάρκεια του τριημέρου και της ομιλίας:
Ο κ. Δεκλερής ενημερώθηκε και για πολλά σημαντικά θέματα από μέλη και συνεργάτες της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και προώθησε τα θέματα στο Επιμελητήριο για νομολογική επεξεργασία.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας έστειλε αίτηση εγγραφής στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.
Το Δ. Σ. αποφάσισε να δώσει σε δύο Κερκυραίους τον τίτλο του «Επίτιμου Μέλους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας»:
Στον κ. Καλούδη Σπύρο, απερχόμενο Δήμαρχο Κορισσίων, τιμής ένεκεν για την συμβολή του στον αγώνα για την διάσωση της περιοχής της λίμνης Κορισσίων από καταπάτηση 1600 στρεμμάτων για εγκατάσταση 2 γηπέδων γκολφ και 500 μπανγκαλόου. Επειδή ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Καλούδης θα απέχει οικιοθελώς από τις προσεχείς εκλογές, του απονέμουμε τώρα τον τίτλο του επίτιμου μέλους (μια και δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν προεκλογικό τέχνασμα) και τον ευχαριστούμε σαν Κερκυραίοι για την πολυετή θετικότατη, γεμάτη ήθος προσφορά του σαν Δήμαρχος και ιδιαίτερα για την συμβολή του ίδιου (αλλά και των συνδημοτών του) στην διάσωση της Λίμνης Κορισσίων.
Στον κ. Σαλβάνο Σπύρο, ναυτιλιακό πράκτορα, τιμής ένεκεν για τις πραγματικά, υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκανε και κάνει ακόμα και σήμερα για την διάσωση του άλλου σημαντικού υγροβιότοπού μας, της Λίμνης Αντινιώτη. Ο μακρύς και δύσκολος αγώνας του δικαιώθηκε. Οι κακοποιοί που τον κτύπησαν δεν κατάφεραν τους σκοπούς τους. Και ο ίδιος είναι ζωντανός και μπορεί μάλιστα να χαρεί για την επιτυχία στον αγώνα του. Ακόμα και αν προσπαθήσουν κάποιοι να παρακάμψουν και πάλι την νομιμότητα και να καταπατήσουν την περιοχή, δεν θα ξαναβρούν τον κ. Σαλβάνο μόνο του αβοήθητο. Τώρα είμαστε μαζί!
Ευχαριστούμε και καλωσορίζουμε τα δύο αυτά μέλη της «Μαχόμενης Οικολογίας»
Επίσης το Δ.Σ. κα οι αρχηγοί ομάδων της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας συγχαίρουν τους εξής Δημάρχους:
Δήμαρχο Θιναλίων κ. Βάρελη για την τελική και πολύ ολοκληρωμένη
μελέτη, που κατάφερε να πάρει όλες τις εγκρίσεις ώστε σύντομα να αποκτήσουμε ένα από τα καλύτερα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Λούτσες, πράγμα που θα συμβάλει κατά πολύ στην περιβαλλοντική προστασία και πολιτιστική ανάδειξη όλης της βόρειας Κέρκυρας
Δήμαρχο Αχιλλείων κ. Πουλημένο για τις ενέργειες που έκανε ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα μελέτης το οικοσύστημα της περιοχής Υλαϊκός Λιμένας -Κανόνι – Μεσογγή.
Δημάρχους Κασσιοπαίων κ. Κατσαρό, Εσπερίων κ. Τριβιζά και πάλι Θιναλίων κ. Βάρελη για τις ενέργειες που έκαναν ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα μελέτης το οικοσύστημα της Λίμνης Αντινιώτη.
Ευχαριστούμε επίσης τα Κερκυραϊκά ΜΜΕ για την πολύ μεγάλη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων για τα εκάστοτε περιβαλλοντικά ζητήματα που μας απασχόλησαν σαν κοινωνία και πρέπει να τα συγχαρούμε διότι η ανάδειξη των θεμάτων και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, συνέβαλε κατά πολύ στην επίλυσή τους.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
Ο κ. Δεκλερής για τα νησιά ως ευαίσθητα οικοσυστήματα:
« Μεταξύ των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που απολαμβάνουν αυξημένης προστασίας κατά το Σύνταγμα και την Ατζέντα 21 είναι τα μικρά νησιά που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας, που είναι κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα. Η σημασία των μικρών νησιών έχει αναγνωριστεί ήδη από την διάσκεψη του Ρίο το 1992 και η νομική προστασία τους ολοκληρώθηκε με την διεθνή διάσκεψη των «Μπαρμπάδος» το 1994. Τα Ελληνικά νησιά είναι εκτεθειμένα στον μαζικό τουρισμό, την αναζήτηση δεύτερης κατοικίας και την άγνοια των προστατευτικών μέτρων που πρέπει λαμβάνονται για την φροντίδα τους. Στην περίπτωση των Ελληνικών νησιών η ανάγκη προστασίας αφορά όχι μόνο το φυσικό κεφάλαιο αλλά κυρίως το πολιτιστικό, γιατί το πλήθος των νησιών είναι σεβάσμιες εστίες μεγάλου πολιτισμού. Μεταξύ των μέτρων προστασίας προέχει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο και οι ειδικοί κανόνες της ήπιας διαχείρισης που αφορούν κυρίως τα παράκτια οικοσυστήματα αλλά και την εξαιρετική βιοποικιλότητα που χαρακτηρίζει τα μικρά νησιά. Στη χώρα μας η προστασία των μικρών νησιών οφείλεται στην νομολογία του 5ου τμήματος του ΣτΕ που κατέχει και τα πρωτεία διεθνώς. Παρά ταύτα, η υλοποίηση του συστήματος προστασίας που διαμόρφωσε η νομολογία υστερεί σημαντικά μέχρι σήμερα και η καθυστέρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη πληροφόρησης. Οι νησιώτες λοιπόν πρέπει να μάθουν το σύστημα προστασίας των νησιών και να το τηρούν πιστά. Αυτό είναι ουσιαστικά το ιδιαίτερο σύνταγμά τους.»
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του επιμελητηρίου και ανανεώνουμε την συνάντησή μας για τις 6 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στα γραφεία του επιμελητηρίου στην Αθήνα όπου με καλεσμένους όλες τις οικολογικές οργανώσεις της Ελλάδας θα ενημερωθούμε και θα συζητήσουμε για τα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του συντάγματος που αφορούν τα δάση και άλλα ζητήματα, ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να δημιουργήσουμε ένα δυνατό μέτωπο δράσης.
Το Δ.Σ. και οι αρχηγοί ομάδων της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας