Picture of sstamellos

sstamellos

Μοναστήρι σε Καταφύγιο άγριας ζωής στο Σινιάτσικο!

Χτίζεται μοναστήρι μέσα σε Καταφύγιο άγριας ζωής στο Σινάτσικο !
Έντονη διαμαρτυρία των Οικολόγων

Η συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων και οι κάθε είδους πιέσεις στους εναπομείναντες ελάχιστους βιότοπους της λεκάνης Κοζάνης – Πτολεμαίδας είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη. Ο νομός Κοζάνης, από τους πιο φαλακρούς της χώρας, με 11% δασοκάλυψη έναντι του 22% του ελληνικού μέσου όρου, θα έπρεπε να διαφυλάττει τα δάση του σαν κόρη οφθαλμού. Οι βιότοποι του, στριμωγμένοι από τις βιομηχανικές δραστηριότητες και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και πληγωμένοι βαριά από την Εγνατία και τους οδικούς άξονες, θα έπρεπε να απολαμβάνουν αυστηρό καθεστώς προστασίας.
Κι όμως τα χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ οι αυθαιρεσίες και οι παραβιάσεις της νομοθεσίας δίνουν και παίρνουν.
Τελευταίο θύμα το Καταφύγιο άγριας ζωής στη θέση Λαμπάνιτσα στην κατάφυτη πλαγιά του Σινιάτσικου, λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Πτολεμαίδας. Αυτουργός η Εκκλησία της Εορδαίας, η οποία αποφάσισε να κτίσει ένα μοναστήρι σε μια περιοχή που είναι προστατευόμενη και δεν της ανήκει. Πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση λοιπόν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Νομαρχίας, του Δασαρχείου, της Διεύθυνσης Εποικισμού και άλλων Αρχών, (ποιος τα βάζει με την Εκκλησία…), και να αποσπάσει ένα παραχωρητήριο 30 στρεμμάτων, αλλάζοντας παράλληλα τη χρήση γης ώστε να μπορεί να κτίσει μέσα στο δάσος !
Η περιοχή της Λαμπάνιτσας είναι από τις πιο πλούσιες του Σινιάτσικου σε χλωρίδα και πανίδα. Πολλά είδη άγριων ζώων έχουν καταφύγει και διαβιούν εκεί όπως ζαρκάδια, αγριόχοιροι, αρκούδες, μέχρι και λύγκες. Για το λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί «Καταφύγιο άγριας ζωής» και η διαχείριση της οφείλει να γίνεται με βάση τον Δασικό Κώδικα όπως συμπληρώθηκε με το Νόμο 2637/98. Με βάση λοιπόν τη νομοθεσία εντός των καταφυγίων αυτών απαγορεύεται μεταξύ των άλλων «η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση, η ένταξη σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό, η αμμοληψία, κλπ» Μέσα στα καταφύγια άγριας ζωής η Δασική Υπηρεσία με βάση το νόμο «μπορεί να προγραμματίζει και να εκτελεί ειδικά έργα βελτίωσης του βιοτόπου και έργα ικανοποίησης των αναγκών του βιολογικού κύκλου των ειδών της άγριας πανίδας…». Τέλος η εκτέλεση ορισμένων έργων μεταξύ των οποίων και η διάνοιξη δρόμων επιτρέπεται μόνον «εφόσον υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων»
Αυτά λέει ο νόμος και τα αντίθετα έπραξε η Εκκλησία, ακολουθώντας τη δική της φιλοσοφία, σεβαστή μεν αλλά τελείως εκτός του πνεύματος του νόμου. Την κύρια ευθύνη έχουν βεβαίως οι αρμόδιες Αρχές, οι οποίες είτε έδωσαν τις όποιες άδειες χωρίς επιστημονικά κριτήρια, είτε επέτρεψαν την καταστρατήγηση του νόμου αρνούμενες να ασκήσουν τον απαιτούμενο έλεγχο και να σταματήσουν τα έργα.. Συγκεκριμένα :
® Ποιες Υπηρεσίες γνωμοδότησαν για την αλλαγή χρήσης της εν λόγω δασικής έκτασης; Ποια η σκοπιμότητα του αποχαρακτηρισμού, αφού όχι μόνο δεν εξυπηρετεί αλλά αντίθετα πλήττει το βιότοπο. Θεωρεί η Δασική Υπηρεσία ότι το έργο αυτό βελτιώνει το βιότοπο όπως ορίζει ο νόμος ;
® Ποιος και γιατί αποφάσισε να παραχωρηθούν 30 στρέμματα μέσα στο δάσος της Λαμπάνιτσας για να κτισθεί το οποιοδήποτε κτίσμα ; (δεν έχει σημασία αν είναι μοναστήρι ή κάτι άλλο). Ποιος από τους κυρίους αυτούς που έβαλαν την υπογραφή τους πήγε να δει την εκχέρσωση και την αποψίλωση που έγινε εκεί, όπου με βάση το νόμο «απαγορεύεται η καταστροφή κάθε είδους φυσικής βλάστησης» ; Ποιος πήγε να διαπιστώσει αν τα 30 στρέμματα έγιναν 60 και ποιά τεχνικά έργα χρειάζονται για να σταθεροποιηθεί το έδαφος που είναι χαλαρό και προβληματικό μετά την αποψίλωση που υπέστη ;
® Ποιος είναι αρμόδιος να μας πει πως διανοίχτηκε δρόμος 12 μέτρων χωρίς να υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΜΠΕ τύπου Α ; (Η Περιφέρεια μας πληροφόρησε ότι δεν έχει εκδοθεί τέτοια μελέτη ούτε έχουν εκδοθεί Περιβαλλοντικοί όροι). Μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπαίνει μέσα σ ένα δάσος και να μετατρέπει τα δασικά μονοπάτια και δρομάκια σε…. Εγνατία ;
® Ποιος θα επιβάλει κυρώσεις σ όσους μαγάρισαν το παρακείμενο ρέμα Μύλων προκειμένου να πάρουν τα απαιτούμενα αμμοχάλικα για τη διάστρωση του δρόμου που θα οδηγεί στο μοναστήρι ; Θα πατάξει επιτέλους κανείς αυτό το κύκλωμα των παράνομων αμμοληψιών που ταλαιπωρεί όλη τη Δυτική Μακεδονία και αφαιρεί από τα ποτάμια μας το πολύτιμο φυσικό τους φίλτρο, το αμμοχάλικο;
® Με ποιο δικαίωμα η ΔΕΗ διαθέτει τις μπουλντόζες της για ένα δρόμο που δεν έχει εγκεκριμένη ΜΠΕ ; Μήπως θα πρέπει κάποτε να αναθεωρήσει την άνευ όρων διάθεση των μηχανημάτων της με βάση παραγοντίστικα κριτήρια ; (Στο κάτω-κάτω οι μπουλντόζες δεν πληρώνονται από τη τσέπη του οποιουδήποτε διευθυντικού στελέχους, αλλά από όλους τους φορολογούμενους πολίτες)
® Ποιοι είναι αυτοί οι «ειδικοί» που απεφάνθησαν ότι αυτή η εποχή είναι η πιο κατάλληλη για να γίνουν εργασίες στο βιότοπο, τη στιγμή που και ο τελευταίος βιολόγος φοιτητής γνωρίζει ότι στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου οι ανθρωπογενείς οχλήσεις πρέπει να ελαχιστοποιούνται και όχι να μεγιστοποιούνται ; Ήδη έχουν παρατηρηθεί 4-6 ζαρκάδια μέσα στο κάμπο της Πτολεμαίδας, το ένα μάλιστα σε κατάσταση εγκυμοσύνης, τα οπαία εγκατέλειψαν πανικόβλητα το δάσος της Λαμπάνιτσας και έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους καταδιωκόμενα από τσοπανόσκυλα .
(Σ.Σ Ο άνθρωπος είναι ένα από τα είκοσι εκατομμύρια είδη που ζουν στον πλανήτη και συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός κάτοικος της γης….)

Σε μια περιοχή υποβαθμισμένη, όπως η Εορδαία, η αντίδραση σε ενέργειες που την υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο θα έπρεπε να είναι μαζική και συντονισμένη, κι όχι να επαφίεται στα χέρια ενός-δύο συλλόγων. Δυστυχώς η λαθροβίωση, η ιδιώτευση και οι κάθε είδους εξαρτήσεις είναι ένα μεγάλο εμπόδιο. Κι όσο δεν το ξεπερνάμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Πτολεμαίδα 10-5-2004

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Με τη συνδρομή μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου Πτολεμαίδας

Scroll to Top