sstamellos

sstamellos

ΜΥΣ στο Φαράγγι και τις πηγές του Γοργοποτάμου

Μικρός Υδροηλ/κός Σταθμός στο Φαράγγι και τις πηγές του Γοργοποτάμου
Η έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας μας ανησυχεί!

Για να μη γίνει ο Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο Φαράγγι και τις πηγές του Γοργοποτάμου και κοντά στην ιστορική Γέφυρα είναι γεγονός ότι δόθηκε ένας ειλικρινής αγώνας απ’ όλους τους φορείς της περιοχής. Αποτέλεσμα, το Συμβούλιο Επικρατείας να απορρίψει συνολικά την πρόταση της επένδυσης και να μπει ο φάκελος στο αρχείο. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι Γοργοποτάμου και Λαμίας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ήταν από τους βασικούς συντελεστές αυτής της επιτυχίας. Όλοι θα θυμούνται τη συγκέντρωση στο Γοργοπόταμο και τις υποσχέσεις όλων των ομιλητών ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει αυτό το έργο.

Είναι γνωστό επίσης, και το ξαναγράψαμε, ότι η εταιρεία “ΝΙΟΥ ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ ΑΕ” έρχεται ξανά διεκδικώντας, με την ίδια μελέτη, την έγκριση της “Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού ισχύος 3,1 MW στη θέση Γοργοπόταμος – Πόδι Ν Φθιώτιδας”. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος, «δεν διαφωνούν με την εκτέλεση του έργου», όπως λένε. Ακούγεται επίσης ότι έχει κατατεθεί κι άλλη μελέτη άλλης εταιρείας. Aρα μιλάμε και για δεύτερο Υδροηλεκτρικό Σταθμό. Κι αυτή θα έχει πάρει υποθέτουμε τις πρώτες υποσχέσεις και εγκρίσεις. Πιθανόν αύριο να προκύψει και καμιά τρίτη.

Πρέπει να πούμε ότι δεν μας διακρίνει τόσο η καχυποψία. Γενικά εμπιστευόμαστε και θεωρούμε ειλικρινείς τις προθέσεις των ανθρώπων γύρω μας. Όμως, χωρίς να καταγγέλλουμε κανέναν, αυτή η αδράνεια των αρμοδίων φορέων, και ιδιαίτερα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των δήμων Γοργοποτάμου και Λαμίας, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποτίθεται ότι έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μελέτη για την ήπια αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής του Γοργοποτάμου με όρους οικοτουρισμού. Το ίδιο βέβαια και οι δύο δήμοι, στους οποίους ανήκει γεωγραφικά η περιοχή. Είδε κανείς τίποτα; Αν βέβαια έχουν αλλάξει τα δεδομένα ή αν έχουν πεισθεί από τα επιχειρήματα, που προβάλλουν οι επενδυτές, οφείλουν να μας εξηγήσουν για να πεισθούμε κι εμείς. Όμως αυτή η έλλειψη διαφάνειας δημιουργεί ένα κλίμα ανειλικρίνειας και πραγματικής υποψίας ότι κάτι πάει να γίνει. Γιατί υποψιαζόμαστε ότι οι εκπρόσωποι των επενδυτών έχουν ανέβει πολλές φορές τις σκάλες των διάφορων γραφείων.

Επιγραμματικά αναφέρουμε: η θέση υδροληψίας και τα πρώτα 100 μέτρα της σήραγγας, που προβλέπει η μελέτη, εμπίπτουν στην περιοχή “Φαράγγι Γοργοποτάμου”, η οποία έχει περιληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο των περιοχών Δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό GR 2440003. Εντός της περιοχής “Κοιλάδα Ασωπού”, η οποία έχει επίσης περιληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο των περιοχών Δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό 2440007 και η οποία είναι ενταγμένη στο Κοινοτικό Δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (S.P.A.) βρίσκεται η υδροληψία, η σήραγγα, τα επόμενα 200μ της σωλήνωσης, ενώ το τελευταίο τμήμα της σωλήνωσης και ο σταθμός παραγωγής εφάπτονται του εξωτερικού ορίου της παραπάνω περιοχής. Η υδροληψία εμπίπτει επίσης στην περιοχή “Εθνικός Δρυμός Οίτης”, η οποία έχει περιληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο των περιοχών Δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό GR 2440004. Επίσης μεγάλο μέρος του έργου εμπίπτει εντός Καταφυγίου Αγρίας Ζωής “Σκασμένη Φραντζή – Δύο Βουνών” του Δασαρχείου Λαμίας. Το NATURA 2000 είναι πρόγραμμα προστασίας βιοτόπων. Και ως πρόγραμμα προστασίας δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει σημαντικούς περιορισμούς σε χρήσεις γης, αλλά και γενικά σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες και μάλιστα τέτοιας μορφής.

Και βέβαια η πραγματική αντίθεση στο συγκεκριμένο δεν είναι: παραγωγή ενέργειας από υδατόπτωση, από τη μια, και φυσικό περιβάλλον από την άλλη, όπως Θα ισχυριστούν κάποιοι. Η πραγματική αντίθεση είναι: Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια στις πηγές του Γοργοποτάμου από τη μια, και νερό, φύση, περιβάλλον, οικοτουρισμός, απασχόληση, παράδοση, ιστορία από την άλλη. Απόδειξη, δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τόσους άλλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς στην περιοχή μας, στη Βίστριζα κι αλλού, οι οποίοι κατασκευάστηκαν και λειτουργούν.

Με φόντο τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, καλό είναι οι υποψήφιοι να ανακοινώσουν τη θέση τους, γιατί το θέμα αυτό απασχόλησε την τοπική κοινωνία για αρκετό χρονικό διάστημα. Διαφορετικά πρέπει κι εμείς να τους τιμήσουμε ανάλογα

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

Scroll to Top