Από το περιοδικό ΡΑΠΟΡΤΟ τεύχος Νο 25 Ιαν. 2005
Το πρόβλημα των παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο. Η χώρα μας εξ αιτίας απαράδεκτων παραλείψεων των κυβερνήσεων, αναδεικνύεται σε «μαύρο πρόβατο» της περιβαλλοντικής προστασίας στην Ευρώπη. Μέσα στις αντιπεριβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας, η πλέον ακραία, είναι η υπόθεση των βιότοπων της Ζακύνθου και η προστασία τους. Ο φάκελος της Ζακύνθου οδεύει προς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς η χώρα μας δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η κυβέρνηση έδωσε την γραπτή απάντησή της για τις κατηγορίες που την βαρύνουν στη περίπτωση του νησιού μας, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που της είχε δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να απολογηθεί. Στην γραπτή απάντησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε «θα» και κούφιες υποσχέσεις ή και σε εξόφθαλμη παραποίηση της αλήθειας.
«ΘΑ» καταβάλλει πχ 90000€ για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών του Θαλάσσιου Πάρκου που το ποσόν αυτό δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των οφειλών στο ΙΚΑ. «ΘΑ» καλύψει στην συνέχεια (κάποτε) τις λοιπές οικονομικές εκκρεμότητες του Θαλάσσιου Πάρκου. «ΘΑ» κάνει (στο μέλλον) ότι οφείλει να κάνει , αλλά δεν έκανε ( στο παρελθόν).
Η κυβέρνηση υπόσχεται (ή απειλεί) ότι θα αλλάξει τον φορέα διαχείρισης. Φοβάμαι ότι σχεδιάζει να συμπεριλάβει πρόσωπα που πιθανόν εκ των πραγμάτων δεν έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς.
Υπάρχει και μία παράγραφος στην κυβερνητική απάντηση που φαίνεται ότι συγχέει τους υπαλλήλους των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την πολιτική της πελατεία. Σε ποιόν άραγε υπόσχονται ότι «θα’ εξετάσουν το νομικό πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων υπέρ των θιγομένων»; Πέντε προτάσεις του Φορέα διαχείρισης του ΘΠ που έχουν γίνει αγνοούνται παγερά.
Ας αφήσουμε όμως τα «θα» και ας έρθουμε στη βάναυση παραποίηση της αλήθειας. Τι συνέβη στις παραλίες του θαλάσσιου πάρκου τη φετινή περίοδο, όταν η φύλαξη και ο φορέας διαχείρισης είχαν καταρρεύσει; Η Ελληνική κυβέρνηση λέει στην απάντησή της ότι την προστασία είχαν αναλάβει η αστυνομία, το λιμενικό, η Νομαρχία, οι Δημοτικές αρχές, η Εισαγγελία. Όλοι οι Ζακυνθινοί γνωρίζουμε ότι κανείς από τους αναφερόμενους φορείς δεν έκανε το παραμικρό για την προστασία του βιότοπου και την πάταξη των πιο εξόφθαλμων παρανομιών. Επενέβη κανείς λχ όταν τα αυτοκίνητα και τα άλογα αλώνιζαν τις παραλίες ωοτοκίας ; Επενέβη κανείς όταν «άγνωστοι» κατέστρεψαν όλες τις πινακίδες και τις σημαδούρες που οριοθετούσαν το ΘΠ ; Επενέβη κανείς στα νέα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν; Επενέβη κανείς για τα μολυσμένα νερά από τον ΧΥΤΑ που καταλήγουν στη θάλασσα;
Καιρός είναι όχι μόνο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις να έχουν ενδιαφέρον για τα ζητήματα του περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο, αλλά και η τοπική εξουσία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και τις υποχρεώσεις της. Υπάρχει όμως και η σωστή πληροφόρηση στην κοινωνία της Ζακύνθου, στους συμπολίτες μας; Τόσα και τόσα άσχετα γράφτηκαν σε συνεντεύξεις και συζητήσεις. Τόσα και τόσα ακούσαμε που δεν επαληθεύτηκε τίποτα τους τελευταίους μήνες. Μήπως βολεύει ορισμένους το παραμύθιασμα των Ζακυνθινών;
Ποιος θα έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που κοπούν κονδύλια από τις Βρυξέλες, όπως συνέβη στο παρελθόν με την αποχέτευση του Λαγανά, για έργα που τόσο έχει ανάγκη το νησί μας;