Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς με ψήφους 21 κατά, 19 υπέρ 7 λευκές και 4 απουσίες καταψήφισε στις 17 Δεκεμβρίου το ψήφισμα, που κατέθεσε η παράταξη «Ελεύθερη Στερεά», για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη. Κατά του ψηφίσματος ψήφισε η παράταξη του κ Σπανού και η Λαϊκή Συσπείρωση του κ Μπασδέκη. H Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης ζήτησε με ανακοίνωση από τους περιφερειακούς συμβούλους, που ψήφισαν κατά, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, τι θέλουν για την Οίτη. Η Λαϊκή Συσπείρωση με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ διευκρινίζει ότι το ψήφισμα, που κατατέθηκε, ήταν ελλιπές διότι: “Δεν έβαζε στο επίκεντρο του συγκεκριμένου προβλήματος την αντίθεση με τις πολιτικές και τους πολιτικούς φορείς που είναι θιασώτες της απελευθέρωσης της ενέργειας, πρόβαλε μόνο την οικολογική διάσταση – που είναι υπαρκτή και σοβαρή – αφήνοντας στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους για την ενεργειακή φτώχεια που ζει ο λαός μας σήμερα. Ενώ πρόβαλε (σ.σ. το ψήφισμα) ως κύρια μορφή αγώνα την άσκηση ένδικων μέσων για να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη”. (από την ανακοίνωση της Λ.Σ.)
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης δεν ζήτησε και δεν ζητάει από την αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια να τοποθετηθεί για την απελευθέρωση ή όχι της ενέργειας και για την ενεργειακή φτώχεια. Δεν είναι αυτός ο στόχος της. Ζήτησε να κάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο ό,τι θεωρεί πρόσφορο για να ακυρωθούν οι αιτήσεις και να σταματήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο βουνό της Οίτης για να μη γίνει βιομηχανική περιοχή. Να τοποθετηθούν αν τους ενδιαφέρει η προστασία της βιοποικιλότητας του βουνού και η ήπια βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών. Να μας πουν τι θέλουν τελικά για την Οίτη!
Το ζήτημα τελικά είναι, αν οι παρατάξεις στηρίζουν ή δεν στηρίζουν τις προσπάθειες αυτές της Κίνησης, αν θεωρούν ή δεν θεωρούν σωστά και σημαντικά τα συγκεκριμένα αιτήματα. Σήμερα, ναι, θεωρούμε σημαντικό να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (η ΑΕΠΟ). Τα ένδικα μέσα και οι προσφυγές στη δικαιοσύνη δεν έχουν αφαιρεθεί από το «οπλοστάσιο» των κινημάτων∙ και είναι σημαντικό για μας να στηριχθεί η προσφυγή του Δήμου Λαμίας από το σύνολο της αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες. Το αντίθετο αδυνατίζει τις ελπίδες μας.
Όταν μια Κίνηση Πολιτών ζητάει υποστήριξη από έναν αρμόδιο θεσμικό φορέα, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτό σημαίνει ότι το έχει απόλυτη ανάγκη και δεν το κάνει γιατί έτσι είθισται ή για να μετρήσει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Και σίγουρα ένα ψήφισμα είναι σημαντικό στοιχείο στον αγώνα για τη μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Αντίθετα, τώρα νιώθουμε απέναντί μας το Περιφερειακό Συμβούλιο, νιώθουμε ότι έχουμε έναν ακόμα αντίπαλο στο συγκεκριμένο αγώνα. Κι αυτό έγινε με τις δύο ψήφους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ναι, τώρα ο αγώνας μας γίνεται πιο δύσκολος. Αυτό πιθανόν να θέλουν οι φίλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Τους ενδιαφέρει περισσότερο το γενικό πολιτικό αποτύπωμα μιας απόφασης και όχι το οικολογικό αποτύπωμα της ισοπέδωσης και της βιομηχανοποίησης της Οίτης. Και ενώ εδώ – λένε – το ψήφισμα ήταν ελλιπές, και σε λάθος κατεύθυνση, τα αντίστοιχα ψηφίσματα, που τα ψήφιζαν, όπως αυτά στο Δήμο Λαμίας, στο Δήμο Δελφών, στο Δήμο Καρπενησίου, στους Δήμους των Αγράφων, ήταν πλήρη και στη σωστή κατεύθυνση…
Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε όμως κι άλλες επιλογές. Είχε την επιλογή να καταθέσει το δικό της πλήρες ψήφισμα ή να απέχει από την ψηφοφορία, αφού δεν συμφωνούσε. Ήξεραν όμως ότι μ’ αυτές τις δύο επιλογές θα ψηφιζόταν το κείμενο, που κατατέθηκε από την «Ελεύθερη Στερεά». Aρα η επιλογή τους ήταν συγκεκριμένη: να μην περάσει το ψήφισμα. Γιατί; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Δεν νομίζω να θεωρεί κανείς ότι οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στις Κινήσεις Πολιτών για την προστασία των βουνών από τις ανεμογεννήτριες, το κάνουν γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Αντίθετα, χωρίς καμιά απολύτως ασφάλεια, θυσιάζουν ώρες και χρήμα, και ρισκάρουν πολλά από την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Όποιος το καταλαβαίνει, το καταλαβαίνει. Τα κόμματα και οι παρατάξεις εκ του ασφαλούς λένε αυτά που λένε. Και στο τέλος ή για το συγκεκριμένο ζήτημα στηρίζουν τα κινήματα ή δεν τα στηρίζουν…
Η Αυτοδιοίκηση, ως λαϊκός θεσμός, έχει κινηματικό χαρακτήρα∙ και αντικειμενικά δεν πρέπει να ταυτίζεται με τις επιλογές και τη λειτουργία των κομμάτων. Η παράταξη του κ Σπανού λειτούργησε και λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και του κόμματος. Οι άλλες παρατάξεις γιατί θα πρέπει να την αντιγράφουν και να χάνεται ο κινηματικός χαρακτήρας της αυτοδιοίκησης;
Περιμένουμε λοιπόν να μας πουν ευθέως ότι κινούμαστε σε λάθος πλαίσιο και δεν προστατεύουμε έτσι το περιβάλλον και το βουνό. Περιμένουμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις παρατάξεις να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για την Οίτη, όπως περιμένουμε το ίδιο και από τους πολιτικούς φορείς και τους άλλους θεσμικούς φορείς της κοινωνίας.
Λαμία, 6.1.2021
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/