Picture of sstamellos

sstamellos

ΟΧΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑ ΠΛΑΤΑΝΙ ΣΟΥΔΑΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Τ.Θ. 215 – ΧΑΝΙΑ 73100 – ΤΗΛ.- FAX.: 2821059510
E-mail: ecohania@otenet.gr, web site: www.ecocrete.gr

Χανιά, 28-9-2005
ΟΧΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑ ΠΛΑΤΑΝΙ ΣΟΥΔΑΣ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων τάσσεται ενάντια στη σχεδιαζόμενη δημιουργία δεξαμενών καυσίμων στον κλειστό κόλπο της Σούδας.
Είναι απαράδεκτο να παρακάμπτεται η βούληση της τοπικής κοινωνίας και σύσσωμων των τοπικών φορέων και εκπροσώπων (Δήμος Σούδας, Νομαρχία, Περιφέρεια) από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε μια δημοκρατική Πολιτεία, η βούληση των πολιτών γίνεται σεβαστή. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχει σε εξέλιξη στη συγκεκριμένη περιοχή η δημιουργία ιχθυογεννητικού σταθμού με συνεργασία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης, μια μεγάλη επένδυση η οποία απειλείται από τυχόν λειτουργία δεξαμενών καυσίμων στην ίδια περιοχή.
Με δεδομένη την κατανάλωση πετρελαίου κατά 70% κυρίως για τις μεταφορές (20% στα κτίρια και 10% ως πρώτη ύλη στη χημική βιομηχανία) στην Ευρώπη, είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς, αντί να συζητάνε για την κατασκευή ολοένα και περισσότερων δεξαμενών καυσίμων και να θεωρούν δεδομένη την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου, να αρχίσουν επιτέλους να συζητάνε σοβαρά για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή κ.ά), εναλλακτικών λύσεων στα μέσα μεταφοράς με την ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς και με την προώθηση των βιοκαυσίμων και στη χώρα μας.
Ειδικά στην πόλη των Χανίων, είναι ώριμο πλέον αίτημα η απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων στο Ενετικό Λιμάνι όλο το χρόνο (έτσι ώστε να μην βγάζουν ορισμένοι το αμάξι τους βόλτα σε ένα ιστορικό και μοναδικής ομορφιάς λιμάνι διώχνοντας τους επισκέπτες). Είναι ακόμη ώριμο αίτημα η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και η μείωση της κυκλοφορίας ΙΧ σε τμήματα του εμπορικού κέντρου των Χανίων, καθώς και η δημιουργία χώρων στάθμευσης στις εισόδους της πόλης.
Τέλος, η χρήση βιοκαυσίμων αντί του πετρελαίου δεν είναι πλέον ουτοπία ούτε γραφικότητα. Το 1/3 των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στη Βραζιλία είναι βιοκαύσιμα, τα οποία παράγονται κυρίως από ζαχαροκάλαμα, ζαχαρότευτλα, σιτάρι κλπ. Υπάρχει επίσης και το βιοντήζελ, καύσιμο από καλαμποκέλαιο κ.ο.κ. Πότε θα αρχίσουμε όχι να μιλάμε αλλά να προωθούμε στην Ελλάδα τέτοια καύσιμα;
Πόσοι πόλεμοι για το πετρέλαιο θα χρειαστούν ακόμη και πού πρέπει να φτάσει η τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης για να αλλάξουμε πολιτική για τις μεταφορές και τη χρήση καυσίμων από πετρέλαιο; Πόσοι τυφώνες και πλημμύρες χρειάζονται για να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή του κλίματος κι ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι εδώ και απαιτεί μείωση της χρήσης του πετρελαίου;
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Κύλιση στην κορυφή