sstamellos

sstamellos

Όχι στά γήπεδα γκολφ στις Νηες Μαγνησίας

Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει»
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Οικολόγοι – Πράσινοι
Σταθμός Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών
Βόλος 25/4/06

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡIΑΣ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ


Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) οργανώνεται κατασκήνωση διαμαρτυρίας στις Νηες, στο χώρο που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί γήπεδο γκολφ, με ευθύνη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των αντιδράσεων των φορέων της Μαγνησίας ενάντια στην επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, από την άγρια ανάπτυξη, που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν μόνο για το χρήμα. Η εκκλησία δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός και πολύ περισσότερο από ότι οι ιδιώτες δεν επιτρέπεται να δίνει γεωργική γη, υψηλής παραγωγικότητας, για την κατασκευή καταστροφικών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων.

Είναι γνωστή η προσπάθεια ορισμένων κύκλων στην Ελλάδα, να κατασκευάσουν γήπεδα γκολφ, την ίδια στιγμή που αυτά εγκαταλείπονται στις Ευρωμεσογειακές χώρες (π.χ. Ισπανία). Η γνώμη έγκριτων πανεπιστημιακών καθηγητών και ανεξάρτητων και κρατικών φορέων είναι αντίθετη με την κατασκευή γηπέδων γκολφ.

Οι φορείς και οι πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη κατασκευή γηπέδου γκολφ στις Νηες μπορούν να επικοινωνήσουν με τους οργανωτές στα τηλέφωνα: 24210-20620 (Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας), 6945155897 (Τάκης Κολώνιας) , 6972098613 (Χρ. Καραζούπης).

Οι επιπτώσεις από την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ είναι οι εξής:
1) Η σημαντική μείωση της ποσότητας του νερού που είναι διαθέσιμη για άλλες χρήσεις (γεωργική, ανθρώπινη, βιομηχανική). Η δημιουργία και συντήρηση έντονα υδροβόρων χλοοταπήτων, υπό Μεσογειακές συνθήκες (ζέστη, καύσωνας), συντελεί στην εξάντληση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και επιταχύνει τη διαδικασία υφαλμύρισης των υδροφορέων. Σύμφωνα με το WWF, κάθε γήπεδο γκολφ που φτιάχνεται στις ημιξερικές περιοχές της Μεσογείου καταναλώνει κάθε μέρα όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 12.000 κατοίκων!

2) Η καταστροφή ή η υποβάθμιση της φυσικής εδαφοκάλυψης επιταχύνει τη διαβρωτική επίδραση φυσικών φαινομένων (κατακρημνίσεις, αιολική διάβρωση, κ.ά.) και μειώνει την απορροφητικότητα του εδάφους σε νερό, και συνεπώς την τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων. Η κατασκευή γηπέδων γκολφ συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά (εξάντληση υπόγειων υδάτων, καταστροφή φυσικής εδαφοκάλυψης και φυσικής βλάστησης, εκτεταμένες χωματοληψίες κλπ.) που συγκαταλέγονται στους παράγοντες της ερημοποίησης, δηλ. της προοδευτικής υποβάθμισης της δυνατότητας του αβιοτικού περιβαλλοντικού πλαισίου να συντηρεί διάφορες μορφές ζωής. Σύμφωνα με το Γραφείο Προστασίας Περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης, ένα γήπεδο γκολφ δέχεται πέντε φορές περισσότερα τοξικά και αγροχημικά (κάδμιο, υδράργυρο, αρσενικό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα) από ό,τι ένα χωράφι όπου γίνεται εντατική καλλιέργεια. Σύμφωνα με το Worldwatch Institute, στα γήπεδα γκολφ χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 18 pounds/acre/έτος εντομοκτόνων σε σύγκριση με 2.7 pounds/acre/έτος που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Μελέτη που έγινε σε γήπεδα γκολφ από το Βρετανικό Αθλητικό Ερευνητικό Ινστιτούτο έδειξε ότι η συγκέντρωση φωσφορικών λιπασμάτων ξεπερνούσε τα επιτρεπτά όρια στο 99% των περιπτώσεων. Το 95% από αυτές ξεπερνούσαν τα επιτρεπτά όρια σε ποσοστά από 300% – 5.000%. Παράλληλα, το Golf Course Superintendents Association of America διαπίστωσε ότι οι παίκτες του γκολφ πάσχουν συχνότερα από διάφορες μορφές καρκίνων. Έγινε γνωστό ότι η πλημμύρα που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα απόθεσε αρσενικό, μόλυβδο και πετροχημικά στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ορλεάνης, σε ποσότητες επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό δείχνει νέα επιστημονική μελέτη του Natural Resources Defense Council, στηριγμένη μάλιστα στα επίσημα στοιχεία, την οποία δημοσίευσε η Ουάσιγκτον Πόστ.

3) Σε πολλά γήπεδα γκολφ χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της βιοτεχνολογίας. Δηλαδή το μεταλλαγμένο γρασίδι, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε διάφορους τύπους αγροχημικών, τα οποία ούτως ή άλλως θα χρησιμοποιηθούν για την εξόντωση των υπόλοιπων «επιβλαβών» ειδών. Ο κίνδυνος επιμόλυνσης των μη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών από το γενετικά τροποποιημένο γρασίδι είναι τεράστιος, μια και λόγω των φυσικών ιδιοτήτων της γύρης του (μάζα, όγκος, πυκνότητα), η τελευταία εξαπλώνεται σε τεράστιες αποστάσεις που ξεπερνούν τα 20 χιλιόμετρα.

4) Τα γήπεδα γκολφ θεωρούνται επεμβάσεις με μη αναστρέψιμο χαρακτήρα. Η επαναφορά των οικοτόπων με το πέρας της επένδυσης στη φυσική τους κατάσταση είναι σχεδόν αδύνατη. Οι περιοχές αυτές δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε για την παραγωγή τροφής από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα τοξικά απόβλητα που παραμένουν στο έδαφος και στα νερά – κάδμιο, αρσενικό, υδράργυρος – δεν απομακρύνονται ούτε με τριτοβάθμιους καθαρισμούς νερού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι οικολογικοί φορείς της Μαγνησίας αντιτίθενται στην κατασκευή γηπέδου γκολφ στις Νηες και οπουδήποτε αλλού και οργανώνους την κατασκήνωση διαμαρτυρίας το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Την ίδια θέση έχουν και όλες οι άλλες οικολογικές οργανώσεις στην Ελλάδα.

Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει»
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Οικολόγοι – Πράσινοι
Σταθμός Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top