sstamellos

sstamellos

ΟΧΙ στην εγκατάσταση Δεξαμενών Καυσίμων στη Βάσοβα

Αγαπητοί φίλοι

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης τεράστιου αριθμού δεξαμενών καυσίμων στον υγροβιότοπο "Βάσοβα" Καβάλας (όχι μόνον υγροβιότοπος, αλλά και ιχθυοτροφεία δημιουργημένα από τη φύση, από τα οποία αποζούν εκατοντάδες οικογένειες ψαράδων), συνεχίζει για πέμπτο έτος τη μάχη κατά των πετρελαϊκών κολοσσών. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Σας στέλνουμε το ψήφισμα των φορέων του Νομού Καβάλας και ζητάμε την ενεργό βοήθεια όλων σας. Ετοιμάζουμε παν-Καβαλιώτικο Συλλαλητήριο για τις 13 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία της Καβάλας. Ενημερώστε μας για τις δυνατότητες βοήθειας που υπάρχουν.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή

Λάζαρος Βασιλειάδης

Νίκος Ρουδομέτωφ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΒΑΣΟΒΑ

Σήμερα. Δευτέρα 19 Ιουνίου 2006, στις 11.00 π.μ., οι φορείς του Νομού Καβάλας συνεδριάσαμε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, για να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στη λιμνοθάλασσα Βάσοβα ανατολικά της Καβάλας και να συναποφασίσουμε τις μορφές και την κλιμάκωση των αγωνιστικών εκδηλώσεων μέχρι να δοθεί οριστική λύση προς όφελος της περιοχής.

Απευθυνόμαστε προς:

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

Την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα ¶ννα-Ψαρούδα-Μπενάκη

Τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γεώργιο Παπανδρέου

Τους Αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, κα Αλέκα Παπαρήγα και κ. Αλέξανδρο Αλαβάνο

Τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεώργιο Σουφλιά

Τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Σιούφα

Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη

Τους Έλληνες Ευρωβουλευτές κ.κ.

Τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής

Τον Έλληνα Επίτροπο για το Περιβάλλον κ. Σταύρο Δήμα

Τον Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο

Τους Προέδρους του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια συνεχών αγώνων για την αποτροπή της εγκατάστασης αποθηκών καυσίμων στη Βάσοβα, και ενώ εισπράτταμε συνεχώς την ένοχη σιωπή ή την παρελκυστική τακτική του κράτους και της κεντρικής εξουσίας, φθάσαμε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο:

Οι υπουργοί ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Εμπορικής Ναυτιλίας καθώς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αγνοώντας όλες τις αποφάσεις των υπεύθυνων φορέων της περιοχής μας καθώς και την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων που εκφράζουν συνεχώς την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των δεξαμενών (συλλογή 15.000 υπογραφών, ψηφίσματα, ημερίδες, επιστημονικά και αναπτυξιακά συνέδρια, συλλαλητήρια κ.λ.π.) και με βάση μια αμφιβόλου κύρους και σοβαρότητας εισήγηση απλού χαμηλόβαθμου υπηρεσιακού παράγοντα, προχώρησαν σε σημαντικές για τις εταιρείες εγκρίσεις, παραβιάζοντας τόσο την Ελληνική όσο και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές. Ειδικά και λόγω της μεθόδευσης που ακολουθήθηκε, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας τετελεσμένων και μη αναστρέψιμων καταστάσεων. Ο άναρχος τρόπος προώθησης της εγκατάστασης τεράστιου αριθμού δεξαμενών καυσίμων σε μια περιοχή προστατευόμενη από Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συνθήκες, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές υποδοχής, χωρίς να εντάσσονται σε έναν κεντρικό ή περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό και η παράλληλη προσπάθεια του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να εξαιρέσει μια περιοχή 4.000 στρεμμάτων και μια ολόκληρη λιμνοθάλασσα από το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο υγροβιότοπο της χώρας-, θα αλλάξουν και θα στρεβλώσουν δραματικά την φυσιογνωμία του νομού. Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο πως θα κληρονομήσει σε μας και στα παιδιά μας τον εφιάλτη ενός μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος και θα ακυρώσει τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Την ώρα που μεθοδεύεται το κλείσιμο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων όπου κινδυνεύουν να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, με την προωθούμενη δημιουργία «δάσους» δεξαμενών καυσίμων κινδυνεύουν να χαθούν εκατοντάδες ακόμη θέσεις εργασίας των ιχθυοτρόφων του Συνεταιρισμού λιμνοθαλασσών Νέστου, των μυδοκαλλιεργητών, των παράκτιων αλιέων, καθώς και του τουρισμού στην Καβάλα, στην Κεραμωτή και στη Θάσο.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι:

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με όλα τα νόμιμα μέσα στην πατρίδα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι την τελική δικαίωση.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ότι:

Δεν θα επιτρέψουμε, η ιστορική Καβάλα να μετατραπεί σε Ελευσίνα και Πέραμα.

Όπως πράξαμε και στο παρελθόν, θα αντισταθούμε σε όσους προσβλητικά αγνοούν τους φορείς και τον λαό της περιοχής μας.

Θα κλιμακώσουμε τις, με κάθε τρόπο, αντιδράσεις μας και θα τις κορυφώσουμε με την πραγματοποίηση ενός Παν-ΚΑΒΑΛΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ στις 13 Ιουλίου 2006.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να ενημερωθεί και να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα σε βάρος της Καβάλας.

Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να βοηθήσουν ώστε η Καβάλα να απαλλαγή από τον εφιάλτη της εγκατάστασης αυτών των επικίνδυνων μονάδων στην περιοχή της για να μπορέσει επιτέλους να βρει με αισιοδοξία τον βηματισμό της προς το μέλλον.

Καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει το μοντέλο ανάπτυξης που πρότειναν οι υπεύθυνοι φορείς του Νομού μας, όπως τα Επιμελητήρια (Εμπορικό, Τεχνικό, Γεωτεχνικό, Οικονομικό), η Νομαρχία και οι Δήμοι, προωθώντας επενδύσεις που σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Καβάλα, 19 Ιουνίου 2006

Scroll to Top