sstamellos

sstamellos

ΟΧΙ στην εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών στον κόλπο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΜΑΛΕΣΣΙΝΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΘΕΟΛΟΓΟΣ 16-5-2005

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 331

Γράμμου 3Α Βριλήσσια 15235
Τηλ. 22330- 93196 22330-93355
210-9222202 210-6826085
Email: tsouma@hotmail.com

ΠΡΟΣ:
1. κ. Πρωθυπουργό και Υπ.Πολιτισμού
Fax 22330-93355 210-6826085
2.κ.Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
3.κ. Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης
4.κ. Υπουργό Αγρ.Ανάπτυξης και Τροφ/ων

Θέμα: «Μελέτη Καθορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)στο Βόρειο Ευβοικό και Μαλιακό Κόλπο»

Σχετ: Απόσπασμα του χάρτη της Μελέτης που αναφέρεται στην εγκατάσταση Ζωνών για ιχθυοτροφεία στον Κόλπο Αταλάντης-Θεολόγου

Με οργή και αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι σύμφωνα με τη Μελέτη για τον καθορισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) την οποία παραλάβαμε από την Υπηρεσία Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΑΛΙΕΙΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβλέπεται ο πλήρης ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ της περιοχής μας αφού σχεδιάζεται η εγκατάσταση δυο ΤΕΡΑΤΩΔΩΝ ΖΩΝΩΝ υδατοκαλλιεργειών δυναμικότητας 3.045 τόννων ψαριών ετησίως σε έκταση 3.313 στρεμμάτων στις Νησίδες Αταλάντης (Γαιδουρονήσι και Αταλαντονήσι) μέσα στον Κόλπο Θεολόγου –Αταλάντης !!! (Σχετ. Χάρτης της Μελέτης όπου φαίνονται η Ζώνη 1 στο Αταλαντονήσι εκτάσεως 2.048 θαλασσίων στρεμμάτων και δυναμικότητας 1.435 τόννων ψαριών ετησίως και η Ζώνη 2 στο Γαιδουρονήσι εκτάσεως 1265 θαλασσίων στρεμμάτων και δυναμικότητας 1.610 τόννων ψαριών ετησίως)

Η εν λόγω Μελέτη, την οποία σύντομα ο Σύλλογός μας θα καταγγείλει στην Επιτροπή του ΕΠ. ΑΛΙΕΙΑ που την παρέλαβε, είναι γεμάτη λάθη,ψεύδη και σκόπιμες παραλείψεις αφού σκοπό έχει την τουριστική, περιβαλλοντική, οικολογική και πολιτιστική υποβάθμιση της περιοχής της Παραλιακής Λοκρίδας και ανάδειξή της σε βιομηχανία παραγωγής ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ!!!

Σύμφωνα με την Επιστημονική Εκδοση των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων με θέμα «το Ελληνικό Περιβάλλον» ο σχεδιασμός που προτείνει η εν λόγω Μελέτη θα έχει ως αποτέλεσμα:
31 τόννοι ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ κόπρανα και ούρα των ψαριών, τα οποία ισοδυναμούν με ακατέργαστα λύματα 75.780 ανθρώπων να ξεχειλίζουν στον κόλπο της Αταλάντης-Θεολόγου και να γεμίζουν τις παραλίες όπου κάνουμε μπάνιο εμείς και τα παιδιά μας!!!!

Επιπλέον προτείνει πάνω στις Νησίδες Αταλάντης λιμενικά έργα, κτιριακές εγκαταστάσεις, προβλήτες, αντικαταστάσεις γεφυρών με άλλες μεγαλύτερης αντοχής , παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας, καθώς και χερσαίες εγκαταστάσεις (ιχθυογεννητικούς σταθμούς, συσκευαστήρια, αποθήκες, λυόμενα, γραφεία κ.λ.π.) κατά μήκος των παραλιών μας σε δασικές και ιδιόκτητες περιοχές, όλα για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργειών ενώ στο μέλλον προτείνει αύξηση των δυναμικοτήτων με ταυτόχρονη εγκατάσταση νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας ή μετεγκατάσταση μονάδων από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Γίνεται αντιληπτό ότι το γεγονός αυτό θα προκαλέσει ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ μη αναστρέψιμη και θα γίνει η οριστική ΤΑΦΟΠΕΤΡΑ της παραλιακής Λοκρίδας καθώς οι χιλιάδες τόννοι περιττωμάτων των ψαριών και των υπολειμμάτων των τροφών και των αντιβιοτικών θα «σαρώνουν» όλη τη θαλάσσια περιοχή από το Θεολόγο , την Τραγάνα και τη Σκάλα Αταλάντης μέχρι τις Λιβανάτες.

Η «γραμμή» πάνω στην οποία κινήθηκε η Μελέτη αυτή είναι αυτή της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν επί Υπουργού κ.Βάσως Παπανδρέου και Υφυπουργού κ. Ροδούλας Ζήση, και παρά τη γενική κατακραυγή, τα ψηφίσματα των Συλλόγων, των Δημοτικών Συμβουλίων, του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας, επιχειρήθηκε η καταστροφή της θάλασσας της Αταλάντης και του Θεολόγου Μαλεσίνας καθώς το Χωροταξικό Σχέδιο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προέβλεψε την περιοχή μας ως περιοχή ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών με ταυτόχρονη δραματική μείωση των τουριστικών και οικιστικών δραστηριοτήτων, εξυπηρετώντας έτσι «ορισμένους» επιχειρηματίες ιχθυοτρόφους και παίζοντας πολιτικά και οικονομικά «παιχνίδια».

Κατά του πιο πάνω Χωροταξικού Σχεδίου και στο σημείο που προβλέπει υδατοκαλλιέργειες για τον κόλπο της Αταλάντης-Θεολόγου,έχει προσφύγει στο ΣτΕ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας δια του Νομάρχου και του Νομαρχιακού Συμβουλίου καθώς και ο Δήμος Αταλάντης δια του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εν λόγω Μελέτη αγνόησε ή αποσιώπησε σκόπιμα την πρόσφατη μελέτη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης(Οκτώβριος 2003) σύμφωνα με την οποία προτείνεται μεγάλη τουριστική αναβάθμιση και αξιοποίηση της παραλιακής Λοκρίδας(Αταλάντης-Μαλεσίνας-Λιβανατών), ενώ οι υγροβιότοποι και η λιμνοθάλασσα των Νήσων Αταλάντης(Γαιδουρονήσι και Αταλαντονήσι) εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000 καθώς έχουν καταταγεί στους τουριστικούς πόρους του Νομού Φθιώτιδας και αξιοποιούνται υπό τη μορφή οικολογικού και περιβαλλοντικού Τουρισμού.Επίσης ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (αρχαίες Αλαί) αξιοποιείται υπό τη μορφή θρησκευτικού και πολιτιστικού Τουρισμού.

Παράλληλα προβάλλει το ΨΕΥΔΕΣ επιχείρημα ότι τάχα οι υδατοκαλλιέργειες συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας δημιουργώντας θέσεις εργασίας ενώ από επίσημες καταστάσεις του ΙΚΑ Αταλάντης προκύπτει ότι στις ιχθυοτροφικές επιχειρήσεις που λειτουργούν έχουν δηλωθεί λίγοι αλλοδαποι!!

Η εν λόγω Μελέτη εκπονήθηκε από την εταιρεία ΝΑΥΣ-Ι.ΑΡΓΥΡΟΥ την οποία ο Σύλλογός μας έχει καταγγείλει επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο ως κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ιχθυοκαλλιεργειών στον κόλπο της Αταλάντης –Θεολόγου αναξιόπιστες, απαράδεκτες και παράτυπες με αποτέλεσμα τη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής μας.

Επιπλέον μέσα στη Μελέτη αυτή έχουν παραλειφθεί σκόπιμα οι εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες,οι οικιστές,οι οικοπεδούχοι και οι κτηματίες οι οποίοι θα ζημιωθούν από την απαξίωση των ιδιοκτησιών τους καθώς η περιοχή μας ΘΑ ΣΒΗΣΤΕΙ από το χάρτη, ούτε τους εκατοντάδες ΑΝΕΡΓΟΥΣ που θα απομείνουν από το κλείσιμο των παραγωγικών επιχειρήσεων.

Στην περιοχή μας, την παραλιακή Λοκρίδα, περιοχή πυκνοκατοικημένη με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και οικιστική δόμηση, είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να προτείνονται υδατοκαλλιέργειες.

Αλλωστε επί 17 ολόκληρα χρόνια ζήσαμε τις «φιλικές» προς το περιβάλλον υδατοκαλλιέργειες και η εμπειρία μας είναι οδυνηρή καθώς αποδείχθηκε περίτρανα ότι Τουρισμός,Αναψυχή, Περιβαλλοντική Προστασία, Οικολογία είναι έννοιες ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ με τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Πράγματι η θάλασσα του Κόλπου της Αταλάντης –Θεολόγου είχε καταντήσει ένας ελεεινός ΒΟΥΡΚΟΣ .Θολή, πρασινοκίτρινη, με φυσαλίδες, ψόφια ψάρια, σακούλες από τις τροφές, φύκια, γλοιώδης πυθμένας αποτελούσε τη μεγαλύτερη δυσφήμιση. Την τελευταία χρονιά που αρκετές μονάδες έπαψαν να λειτουργούν η θάλασσά μας παρουσίασε κάποια σημάδια ανάκαμψης.

Οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων της παραλιακής Λοκρίδας(Αταλάντης-Μαλεσίνας-Λιβανατών) ΑΞΙΩΣΑΝ μέσα από τα πρόσφατα Ψηφίσματα, τις αποφάσεις Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων Αταλάντης και Μαλεσίνας, του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας και του Νομάρχη Φθιώτιδας η περιοχή του Κόλπου της Αταλάντης –Θεολόγου ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ από περιοχή ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών και ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ώστε να αναπτυχθεί ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ όπως ακριβώς προβλέπει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Παρακαλούμε τον κύριο Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού και τους κυρίους Υπουργούς να επέμβουν αρμοδίως ώστε ο Κόλπος της Αταλάντης –Θεολόγου να εξαιρεθεί από ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).

Παρακαλούμε τους κ.κ. Βουλευτές και πολιτευτές Φθιώτιδας να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τον τόπο και τους συμπατριώτες τους οι οποίοι τους στέλνουν στη Βουλή των Ελλήνων πιέζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις για τη ματαίωση αυτού του σχεδίου καταστροφής της παραλιακής Λοκρίδας.

Παρακαλούμε τον κ. Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον κ. Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας να παραμείνουν σταθεροί στις μέχρι τώρα θέσεις τους και να απορρίψουν την εν λόγω Μελέτη για ΠΟΑΥ στον Κόλπο της Αταλάντης –Θεολόγου.

Καλούμε τους κ.κ.Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια Αταλάντης, Μαλεσίνας και Λιβανατών καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων της Παραλιακής Λοκρίδας με αποφάσεις τους να καταδικάσουν την εν λόγω Μελέτη που προβλέπει την καταστροφή της περιοχής μας και τις αποφάσεις να τις αποστείλουν στον κ. Νομάρχη Φθιώτιδας και στον κ. Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Παρακαλούμε τα ΜΜΕ να σταθούν δίπλα μας ακόμη μια φορά και να αναδείξουν το πρόβλημά μας

ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΟΥ ΕΥΒΟΙΚΟΥ

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ ΚΟΛΠΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ-ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΏΝ

ΘΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

Με τη βεβαιότητα ότι θα σταθείτε στο πλευρό μας για το δίκαιο αίτημά μας
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Η Γ Γραμματέας Νανά Κακαβούλη
Ο Πρόεδρος Δημήτριος Δαβράδος

Πινακας αποδεκτών:
5.κ. Ηλία Καληώρα Βουλευτή Φθιώτιδας
59. Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκίτσας
6.κ. Αθ. Γιαννόπουλο Υφ.Υγείας-Βουλευτή Φθ/δας
60.Σύλ.Γυναικών Αρκίτσας«ΕΣΤΙΑ»
7.κ. Νίκο Σταυρογιάννη Βουλευτή Φθιώτιδας 61.Συλ.Αθλητικό Μορφ. Λιβανατών
8.κ. Τόνια Αντωνίου >> >>
62.Πολιτ.Εξωρ. Συλλλογο Λιβανατών
9.κ. Λάμπρο Παπαδήμα >> >>
63.Αγροτοαλιευτικό Συλ.Θεολόγου
10. κ. Κων/νο Εξαρχο Γ.Γραμ. Περιφέρειας Στ.Ελλάδας
64.Σύλλ. Γονέων και Κηδεμόνων
11.κ. Αθανάσιο Χειμάρα Νομάρχη Φθιώτιδας Δημοτικού Σχολείου Μαλεσίνας
12. κ. Λάμπρο Μπρεκουλάκη Δήμαρχο Αταλάντης
65. Συλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
13.κ. Κωνσταντίνο Δούρο Δήμαρχο Μαλεσίνας
Γυμνασίου-Λυκείου Μαλεσίνας
14.κ. Πρόεδρο Περιφ.Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας
66.Αθλητικό Ομιλο Μαλεσίνας
15.κ. Πρόεδρο Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας
67. Συλλογο Αναγέννηση Μαλεσίνας
16.κ. Πρόεδρο Δημ.Σ.υμβουλίου Αταλάντης
68.Συλλογο Οικοδόμων Μαλεσίνας
17.κ. Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου Μαλεσίνας
69.Αλιευτικό Σύλλογο Μαλεσίνας
18.Δήμαρχο και Δημ. Συμβ. Δαφνουσίων (Λιβανάτες)
70.Ελαιουργικό Συνεταιρ. Μαλεσίνας
19.Ευρωπαική Επιτροπή-Γεννική Δ/νση Περιβάλλοντος
71. Γεωργικό-Πιστωτικό Συνεταιρισμό
20. κ. Δ.Παπαγιαννίδη Ειδικό Γραμματέα Γ΄ ΚΠΣ Μαλεσίνας «ΑΘΗΝΑ»
21.Ε.Ο.Τ
72. Σύλλογο Πάλης Μαλεσίνας
22.OΣΜΑΕΣ 73. Κυνηγετικό Σύλλογο Μαλεσίνας
23.ΕΑΑΣ 74. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκ.Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων
24.Εφημερίδα Λαμιακό Τύπο
25. >> Καθημερινή Φθιώτιδα
75. Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Τραγάνας
26. >> ΦΩΣ
27. Τ/Ο Σταθμό STAR Λαμίας
76. Εφημερίδα ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ
28. Ρ/Φ Σταθμό FM1 Λαμίας 77. >> ΑΥΓΗ
29. ΣΥΝ Φθιώτιδας
78. Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
30. ΚΚΕ Φθιώτιδας 79. >> ΤΑ ΝΕΑ
31. Πρόεδρο Διοικ.Διαμερίσματος Προσκυνά Μαλεσίνας
80. >> ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
32.Εξωραιστικό και Πολιτ.Σύλλογο Σκάλας Αταλάντης
81. >> ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
33.Εμπορικό Σύλλογο Αταλάντης 82. >> ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
34.Ναυτικό Ομιλο Αταλάντης 83. >> ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ
35.Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αταλάντης
84. >> ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
36.Ενωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αταλάντης
85. >> ΧΩΡΑ
37.Σύλλογο Γυναικών Αταλάντης 86. >> ΤΟ ΘΕΜΑ
38.Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Αταλάντης
87. >> ΑΥΡΙΑΝΗ
39.Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Αταλάντης
88. >> ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
40.Σύλλογο ΑΤΑΛΑΝΤΗ

ΚΟΙΝ: 1.ΥΠΕΧΩΔΕ Γεν. Δ/ντή Περιβ/ντος
41.Μουσικό Σύλλογο ΑΡΜΟΝΙΑ Αταλάντης
2. >> Δ/νση Χωροταξίας
42.Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αταλάντης
3. >> Δ/νση Περ.Σχεδιασμού
43. Α.Π.Ο. Αταλάντης 4. ΕΠ. ΑΛΙΕΙΑ Προιστάμενο
44. Α.Π.Σ. Αταλάντη `92
5. Υπ. Αγρ.Ανάπτυξης και Τροφ/ων
45.Α.Σ. ΛΟΚΡΟΣ Γεν Δ/ντή Αλιείας
46.Σύλ. Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Αταλάντης
6. Δ/νση Υδατοκαλλιεργειών και
47. >> >> ΤΕΕ >> Εσωτερικών Υδάτων
48. >> >> Γυμνασίου >>
7.Δ/νση ΠΕΧΩ Περιφ.Στ.Ελλάδας
49. >> >> 1ου Δημ. Σχολείου >> 8. Δ/νση ΧΩΠΕ Νομαρχ. Φθιώτιδας
50 . >> >> 2ου >> >> 9.ΥΠΕΧΩΔΕ Τμήμα Διαχείρησης
51. Κυνηγετικό Σύλλογο Αταλάντης Φυσικού Περιβάλλοντος
52.Σωματείο Οικοδόμων Αταλάντης
53. Αγροτικό Σύλλογο ΔΗΜΗΤΡΑ Αταλάντης
54. Αγροτικό –Κτηνοτρ.-Πιστωτικό Συνεταιρισμό Αταλάντης
55. Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αταλάντης.
56.Εξωραιστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλίας Τραγάνας
57.Σύλλογο Οικιστών Βοίβου Προσκυνά
58. Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Τραγάνας «Ο Αγρότης»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top