sstamellos

sstamellos

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΗΓΑΝΙΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

11.10.2004

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΗΓΑΝΙΑ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιδρούν στην προσπάθεια δημιουργίας γηπέδου γκολφ και ξενοδοχείων σε δασική περιοχή στη ΝΑ ΚρήτηΗ περιοχή στον «Απηγανιά» του Δήμου Μακρύ Γιαλού Ν. Λασιθίου αποτελεί δασική έκταση επίσημα χαρακτηρισμένη (5.000 στρέμματα) από το 1988. Αποτελεί οργανικό τμήμα της ενταγμένης στο δίκτυο διάσωσης των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων NATURA 2000, με τον κωδικό GR4320005 και την ονομασία «όρος Θρυπτής και γύρω περιοχή». Έχει κηρυχτεί αναδασωτέα από το 1993, μετά από μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε 20.000 στρέμματα ελαιώνων και πευκοδάσους με ευθύνη της ΔΕΗ. Η Δασική Υπηρεσία, με χρήματα του ελληνικού δημοσίου και εθελοντική εργασία εκατοντάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας, προχώρησε σε αναδάσωση με κουκουναριές, κυπαρίσσια και τραχεία πεύκη.
Τον Οκτώβριο του 2001 όμως έγινε με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης άρση της αναδάσωσης για τμήμα 700 στρεμμάτων, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2003 (!) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υφυπουργού Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου, παραχωρήθηκαν στον ΕΟΤ τα 700 αυτά στρέμματα αμιγούς δάσους για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ και εγκαταστάσεων αθλητικού τουρισμού ενώ το 10% της έκτασης, δηλ. 70 στρέμματα, προβλέπεται να γίνουν ξενοδοχεία με συνοπτικές διαδικασίες. Η ΚΥΑ αυτή υπογράφτηκε παρά τη διαφωνία όλων των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.
Εάν προχωρήσουν τα σχέδια αυτά, θα έχουμε κατασπατάληση των φυσικών πόρων της περιοχής, αποδιάρθρωση της τοπικής γεωργικής ελαιοκομικής οικονομίας ενώ συνέπειες θα υπάρξουν και στο κλίμα της ευρύτερης περιοχής, που θα γίνει ξηρότερο, με αυξημένους κινδύνους πυρκαγιάς κάθε καλοκαίρι. Η περιοχή ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα υπεράντλησης και κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων, κάτι που πρόκειται να ενταθεί με τις τεράστιες απαιτήσεις σε νερό του γηπέδου γκολφ, όπως επισημαίνει και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας /Παράρτημα Κρήτης, το οποίο επίσης διαφωνεί με την ΚΥΑ.
Η υπόθεση «γκολφ στον Απηγανιά» παίρνει διαστάσεις σκανδάλου, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων περιπτώσεων της τελευταίας περιόδου της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (αντιδασικός νόμος, σκάνδαλο Πάχτα, υπόθεση Καϊάφα στην Πελοπόννησο, ξεπούλημα παραλιών κ.α.).
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το ενιαίο σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (ακτών, δασικών εκτάσεων, προστατευόμενων περιοχών) σε ποικιλώνυμα ιδιωτικά συμφέροντα για «τουριστική ανάπτυξη» σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής μας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θεσμοθέτησε παρά ελάχιστους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, όπως όφειλε από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Οι Φορείς όμως εξακολουθούν να έχουν ακόμη διακοσμητικό χαρακτήρα και να απειλούνται στο σύνολό τους με κατάρρευση, επιδή δεν αντιμετωπίστηκαν ακόμη τα οικονομικά και θεσμικά τους προβλήματα.
Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις, αποδεικνύουν ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση, φαίνεται να συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική σε βάρος της φύσης και της ποιότητας ζωής, προς όφελος ιδιοτελών συμφερόντων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστέκονται απόλυτα στις οικολογικές οργανώσεις και στους ενεργούς πολίτες που αντιδρούν στην εφαρμογή του απαράδεκτου δασονόμου, στον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, στο ξεπούλημα συλλογικών αγαθών και στην υπόσκαψη του κοινού συμφέροντος.
¶λλωστε ήδη εκκρεμούν στα δικαστήρια μια σειρά από προσφυγές.

Scroll to Top