Picture of sstamellos

sstamellos

Οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΦΔ για τον αιολικό

Η εισήγηση/ομιλία (απομαγνητοφωνημένη) της Βιολόγου M.Sc Αύρας Σταμέλλου, εργαζόμενης στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού κόλπου, στη διαδικτυακή εκδήλωση/συζήτηση που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης με θέμα: "Αιολικοί σταθμοί στην Οίτη – απειλές στο οικοσύστημα και την ήπια ανάπτυξη της περιοχής"

Καλησπέρα κι από μένα. Θα ήθελα να πω εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού κόλπου ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση αυτή. Δυστυχώς δεν έχω ετοιμάσει κάποια παρουσίαση, οπότε θα σας πω κάποια πράγματα έτσι, χωρίς να τα παρουσιάσω. Δεν θα σταθώ τόσο πολύ στην βιοποικιλότητα της Οίτης, την οποία ανέλυσαν πάρα πολύ οι προηγούμενοι ομιλητές, αλλά θα σταθώ κυρίως στο ιστορικό της πορείας αδειοδότησης του έργου και συγκεκριμένα του έργου στη θέση Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο, το οποίο είναι ένας από τους πέντε αιολικούς σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούνε στην περιοχή.

Να πούμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης ήτανε αρνητικός από την πρώτη στιγμή και μάλιστα η όλη ιστορία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012, όταν παραλάβαμε για πρώτη φορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η πρώτη μελέτη ήταν πάρα πολύ ελλιπής και με πολλές ανακρίβειες και βέβαια η πρώτη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης ήταν αρνητική, καθώς πρόκειται για ένα έργο, το οποίο βρίσκεται σε ένα μόλις χιλιόμετρο μακριά από τον Εθνικό Δρυμό Οίτης και της Περιοχής του Δικτύου Natura και μέσα σε Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά – IBA με ονομασία «Όρος Οίτη».

Μετά από δύο χρόνια, το Φλεβάρη του 2014, ο Φορέας Διαχείρισης κλήθηκε να παρουσιαστεί σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, το γνωστό ΚΕΣΠΑ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να τεκμηριώσει την αρνητική γνωμοδότηση, που είχε δώσει τότε και παρουσία βέβαια εκπροσώπων της εταιρείας. Εδώ θα πρέπει να πω ότι, επειδή ήμουνα παρούσα σ’ αυτή την Επιτροπή, εκπροσώπησα τον Φορέα Διαχείρισης στο ΚΕΣΠΑ, ότι ο Φορέας Διαχείρισης ήταν ο μόνος απέναντι σε όλες τις Διευθύνσεις και Τμήματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ήταν ο μόνος που ήταν αρνητικός προς την εγκατάσταση τότε του αιολικού σταθμού. Και μάλιστα ήρθαμε αντιμέτωποι με τους ίδιους του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ήτανε πολύ υπέρ της εγκατάστασης του αιολικού σταθμού.

Τότε το μόνο επιχείρημα που ουσιαστικά είχαμε και το οποίο τελικά κατάφερε να αναβάλει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, ήταν μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε βγει το 2013, η οποία έλεγε ότι για αιολικούς σταθμούς εντός Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά απαιτείται, εκτός από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη, την οποία δεν είχαν υποβάλει. Οπότε καταφέραμε τότε να αναβάλουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Ήμασταν πάρα πολύ χαρούμενοι, γιατί πραγματικά σας λέω ήταν πολύ αρνητικό το κλίμα και απ’ το ίδιο το Υπουργείο. Το 2016 η εταιρεία προσκόμισε Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες λήψης απόφασης του ΚΕΣΠΑ. Και πάλι ο Φορέας Διαχείρισης γνωμοδότησε αρνητικά, αφού δεν είχανε ληφθεί υπόψη σημαντικά δεδομένα από το έργο της παρακολούθησης ειδών και τύπων οικοτόπων στην περιοχή.

Και στη συνέχεια, τον Ιούλιο του ’17, ξαναυποβάλανε νέο τεύχος Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης στο οποίο για τρίτη φορά ο Φορέας Διαχείρισης γνωμοδότησε αρνητικά. Και εδώ θα πρέπει να πω ότι τα κύρια επιχειρήματα που θέσαμε ήταν ότι για άλλη μια φορά η Μελέτη αυτή που μας προσκόμισαν ήταν ελλιπής. Δεν είχε μέσα στοιχεία πολύ σημαντικά, όπως τα είδη χλωρίδας της περιοχής, που πολλά από τα οποία είναι ενδημικά, επίσης δεν είχε στοιχεία για τα συνοδά έργα, για τις συνέπειες που θα έχουν τα συνοδά έργα στην Οίτη, κυρίως στο κομμάτι από Νεοχώρι προς Τούρλα. Και τέλος πρέπει να πω ότι είχαμε ήδη τότε ζητήσει επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για να δούμε το Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή, το οποίο βέβαια ποτέ δεν θεσμοθετήθηκε. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν κιόλας αυτές οι δυσκολίες του να µχουμε επαρκές θεσμικό πλαίσιο για να γνωμοδοτούμε επί τέτοιων μεγάλων έργων.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι ο Φορέας Διαχείρισης συνεχίζει να είναι εναντίον του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού, αλλά και οποιουδήποτε μεγάλου αιολικού σταθμού πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή, και είμαστε στη διάθεσή σας να σας δώσουμε όποια στοιχεία είναι απαραίτητα για τον αγώνα αυτόν που έχετε ξεκινήσει.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και όποια ερώτηση ευχαρίστως να απαντήσω.

Scroll to Top