Μια ολομέτωπη επίθεση δέχεται, είναι αλήθεια, ο ορεινός όγκος της Οίτης. Η Οίτη είναι ένας από τους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της χώρας και ο μόνος που απειλείται άμεσα να γίνει Βιομηχανική Περιοχή τύπου νότιας Εύβοιας. Και αυτό έχει να κάνει τόσο με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες εξόρυξης βωξίτη στο βόρειο και βορειοανατολικό της τμήμα, όσο και με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην κορυφογραμμή -ακόμα και στην κορυφή, στον Πύργο- και με την κατασκευή Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών σε κάθε ρέμα.
Η εξόρυξη βωξίτη μπορεί να έχει παγώσει αυτή την περίοδο, αλλά όλες οι πληροφορίες λένε ότι στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, την οποία περιμένουμε εδώ και χρόνια να δούμε, δεν εξαιρείται ως δραστηριότητα∙ και οι «Οριστικές Παραχωρήσεις» παραμένουν περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών.
Το Μικρό Υδροηλεκτρικό στο Ρέμα της Παύλιανης -η κατασκευή του οποίου έχει σταματήσει προσωρινά με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι κάτοικοι του χωριού- είναι η τραγική περίπτωση της ασυδοσίας των φερόμενων «επενδυτών». Στο όνομα του εύκολου κέρδους η εταιρεία αγνοεί προκλητικά τον δεκαπενταετή αγώνα, τις αντιδράσεις και τις προσφυγές της τοπικής κοινωνίας και επιμένει στην κατασκευή ενός ΜΥΗΕ 0,83 MW στο Ρέμα του χωριού. Σχεδιάζει να πάρει το νερό για 3.360μ σε αγωγό. Το νερό, που αποτελεί για την Παύλιανη το συγκριτικό της πλεονέκτημα, αυτό που την καθιέρωσε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ως τόπο αναψυχής και ήπιας ορεινής τουριστικής ανάπτυξης. Η Παύλιανη με τις νεράιδες, με την μουσική γέφυρα, το iron throne, το πρότυπο Παρκάκι Αναψυχής που αγαπήσαμε οι φίλοι και οι επισκέπτες, το παρθένο μαγευτικό ελατόδασος με τη σπάνια πανίδα και χλωρίδα της Οίτης, τους καταρράκτες, τις κρεμαστές γέφυρες και τα αιωνόβια σκιερά πλατάνια. Η Παύλιανη με το Κέντρο Ενημέρωσης για την βιοποικιλότητα της Οίτης. Η οργή πραγματικά ξεχειλίζει!
Στις 18 Ιανουαρίου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων στο Πρωτοδικείο της Λαμίας∙ και στο πλευρό τους βρίσκονται σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Λαμίας και της Φθιώτιδας, ο Δήμος Λαμίας και όλοι οι παραγωγικοί φορείς. Απαίτηση όλων να πρυτανεύσει η λογική. Αλλά δεν είναι το μόνο ΜΥΗΕ. Στην διαδικασία της αδειοδότησης είναι άλλα πέντε. Τέσσερα στον Γοργοπόταμο, πριν και μετά την Ιστορική Γέφυρα, και ένα στο Βαλόρεμα, στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.
Αυτό βέβαια που ολοκληρώνει την μετατροπή της Οίτης σε Βιομηχανική Ενεργειακή Περιοχή είναι τα σχέδια για την εγκατάσταση πέντε αιολικών σταθμών είκοσι οκτώ (28) ανεμογεννητριών 180μ ύψους. Μιλάμε για είκοσι οκτώ γήπεδα ποδοσφαίρου με δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, διανοίξεις και έργα οδοποιίας, αγωγούς και δίκτυα μεταφοράς, κτίρια και μπετά και κόψιμο άπειρων δέντρων. Και όλα αυτά στα όρια του Εθνικού Δρυμού και της Περιοχής Natura, εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά, ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Πυράς του Ηρακλέους και σε υψόμετρα από 1.600 έως 2.150μ.
Αναφερόμαστε στην Οίτη με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, το βουνό των λουλουδιών, της Βερόνικας της Οίτης, του αγριόγιδου, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη. Στην Οίτη, το βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, το βουνό με τις ιαματικές πηγές, το βουνό με τα πλούσια νερά και το Γοργοπόταμο, το βουνό της Εθνικής Αντίστασης, του μυθικού Ηρακλή και της Πυράς του Ηρακλή, το βουνό που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, τις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, το Μονοπάτι της Εθνικής Αντίστασης, το Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών και τον διεθνή ορεινό Μαραθώνιο «ΗΡΑΚΛΗΣ», σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και στη σιδηροδρομική γραμμή. Η Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα, τα είκοσι πέντε χωριά της, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης.
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, από το 2007 που συστάθηκε, έχει κάνει πολλές και ποικίλες προσπάθειες να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του βουνού και της περιοχής και να αλλάξει τα καταστροφικά σχέδια, που αναπτύσσονται στο όνομα του κέρδους. Ο αγώνας μας είναι σύνθετος και πολυπλευρος. Είναι αγώνας νομικός με προσφυγές και νομικές αντιδράσεις, θεσμικός και πολιτικός με παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς, στους φορείς της αυτοδιοίκησης, στους βουλευτές και τα κόμματα, αλλά κυρίως κινηματικός για την ενημέρωση της κοινωνίας, με εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες, με δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, με καθημερινή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στις 24 Ιανουαρίου 2024 εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι δύο Αιτήσεις Ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που εκδόθηκε για τον Αιολικό Σταθμό στη θέση «ΤΟΥΡΛΑ-ΒΛΙΤΟΤΣΟΥΜΑΡΟ», τις οποίες υπογράφουν ο Δήμος Λαμίας και 50 κάτοικοι και συλλογικότητες. Κατατίθενται επίσης αυτές τις μέρες στο ΣτΕ δύο Αιτήσεις Ακύρωσης της ΑΕΠΟ για τη θέση «ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ», που υπογράφουν το ίδιο ο Δήμος Λαμίας και 50 κάτοικοι και φορείς. Είναι σε εκκρεμότητα δικαστικές προσφυγές κατά της ΡΑΑΕΥ στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού στις θέσεις ΠΥΡΓΟΣ, ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ και ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ.
Είμαστε εδώ! και αισιόδοξοι. Μας γεμίζει αισιοδοξία το δίκιο του αγώνα μας, οι αντιδράσεις του κόσμου, οι ομόφωνες αποφάσεις των Δήμων Λαμίας και Δελφών, οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Υπηρεσιών στη διαβούλευση των ΜΠΕ. Ξέρουμε ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μόνο νομικά. Κυρίως είναι πολιτικά και γι’ αυτό είναι ευάλωτα.