Αρ. πρ. 42/2006 Κέρκυρα 27 / 06/ 2006
ΠΟΙΟΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΑΛΙΚΟΥΝΑ;
Για μια ακόμη φορά, μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα κατοίκων και μελών του Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας για επικίνδυνες καταπατήσεις και αυθαίρετες αλλοιώσεις της μορφολογίας του εδάφους στον Χαλικούνα, μετέβη τελικά το περιπολικό του Αστυνομικού τμήματος Μπενιτσών στον … «τόπο του εγκλήματος».
Και για μια ακόμη φορά δεν μπόρεσε να προσφέρει καμία ουσιαστική υπηρεσία στην προστασία του περιβάλλοντος διότι, για μια ακόμη φορά, η αστυνομία, «δεν διαπίστωσε καμία αλλοίωση» στο φυσικό περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής.
Πως γίνεται να είναι επιτρεπτό, έτσι απλά με μια μπουλντόζα να κατακρεουργούνται σειρές από αμμοθίνες, να γίνεται διαπλάτυνση του δρόμου και να διανοίγεται δρόμος προς την όχθη της λίμνης με μπάζωμα της όχθης από τα υπολείμματα πολλών αμμοθινών;
Πως γίνεται να μην μπορεί να διαπιστωθεί παράβαση κανενός κανονισμού, την στιγμή που η Κ.Υ.Δ. έχει εκδώσει τρία πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και για τια τρεις καντίνες; Γιατί μέχρι στιγμής έφυγε η μια καντίνα και όχι και οι τρεις; Πως μπορεί να επιτρέπεται διεύρυνση του χώρου για εξυπηρέτηση των ήδη κριθέντων αυθαιρέτων αυτών δραστηριοτήτων; Ποιοι εκτελούν έργα με μπουλντόζες σε προστατευόμενη περιοχή και με ποιες άδειες; Αυτό δεν αποτελεί ζήτημα αναζήτησης για την αστυνομία ώστε να το αναφέρει (τουλάχιστον) στις εισαγγελικές αρχές;
Επίσης άρχισαν να γίνονται και μεγάλα υπαίθρια πάρτι με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος με μηχανάκια αυτοκίνητα και Τζιπάκια 4χ4 και εκτός του ότι μετατρέπουν τις αμμοθίνες σε όλο και περισσότερο χώρο παρκινγκ, η όχληση προς τα σπάνια είδη που μοιράζονται το οικοσύστημα διαταράσσεται σοβαρά σε πολύ μεγάλη απόσταση. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, πάλι η αστυνομία «δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα» διότι όταν κατέφθασαν στον χώρο, οι υπεύθυνοι είχαν εξαφανιστεί και μουσική ήταν χαμηλά. Η αστυνομία είπε ότι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει αν κάτι είχε αλλάξει στην μορφολογία του χώρου και έτσι έκλεισε την υπόθεση.
Μην ξεχνάμε ότι: σε περιοχές σαν τον Χαλικούνα οι υπηρεσίες πρέπει να είναι πολύ αυστηρότερες από ότι είναι σε άλλες, μη προστατευόμενες περιοχές.
Στο μεταξύ, αυτό το είδος μαζικής συγκέντρωσης μέσα στην καρδιά του σημαντικότατου μεταναστευτικού αυτού οικοσυστήματος δημιουργεί μια πάρα πολύ μεγάλη ζώνη παρεμπόδισης της ισορροπίας του. Ένα οικοσύστημα που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, ιδίως ζώων και πτηνών (πολλά από αυτά υπό εξαφάνιση) που προσπαθούν να επιβιώσουν εκεί. Κανένας από όσους διασκεδάζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην περιοχή δεν έχει τη στοιχειώδη ευαισθησία να το καταλάβει; Πως μπορεί κάποιος να διασκεδάζει σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι, (που πήγε για να «απολαύσει» υποτίθεται την φύση), όταν ο ίδιος αναγκάζει τα ζώα της να απομακρυνθούν χιλιόμετρα μακριά και εκριζώνει τα σπάνια είδη φυτών της για να παρκάρουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα; Το μικρό, στενόμακρο οικοσύστημα χωρίζεται στα δύο από την ολοένα αυξανόμενη ανθρώπινη παρουσία την οχλαγωγία με την αντίστοιχα αυξανόμενη ποσότητα Ι.Χ.
Πως είναι δυνατόν η κάθε αρχή και η κάθε υπηρεσία να μην μπορούν να επεμβαίνουν αποτελεσματικά ώστε να εφαρμοστούν οι κανονισμοί και να μην καταπατούνται.
Ποιοι καλύπτουν όσους έχουν ανάμειξη στις καταπατήσεις αυτές που δημιουργούν σοβαρές συνέπειες στην οικολογική ισορροπία της προστατευόμενης αυτής περιοχής;
Πως γίνεται όταν καταφθάνει η αστυνομία να έχουν όλοι ειδοποιηθεί έγκαιρα; Είναι δυνατόν να διαρρέουν από μια υπηρεσία σαν την αστυνομία απόρρητες πληροφορίες ξανά και ξανά και να μην μπορεί η ίδια η αστυνομία να κάνει κάτι για την διασφάλιση του υπηρεσιακού της απορρήτου; Έχουν οι καταπατητές κάποιον γνωστό στην αλυσίδα της μεταφοράς των πληροφοριών της αστυνομίας, ο οποίος φροντίζει να τους ενημερώνει εγκαίρως, ή μήπως όλα αυτά γίνονται τυχαία; Μήπως έχουν «τσιλιαδόρους» σε κάποιο σημείο της διάρκειας της διαδρομής; Τα ερωτήματα είναι εύλογα και καλό θα ήταν να δοθεί μια απάντηση.
Ποιες από τις προβλεπόμενες ενέργειες και αναφορές στον εισαγγελέα έχει κάνει η αστυνομία για τις σοβαρότερες από τις περιπτώσεις που της καταγγέλθηκαν τα τελευταία χρόνια που αφορούν αυτά τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην περιοχή του Χαλικούνα;
Το τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας πρόσφατα εξέδωσε πόρισμα που δικαιώνει πλήρως τις θέσεις μας στον αγώνα για να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται οι αμμοθίνες για χωματερές, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες και τις ανησυχίες μας για το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πόρισμα, «η αστυνομία οφείλει να συνεργαστεί με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία για την προστασία της περιοχής αυτής».
Παρακαλούμε για μια ακόμη φορά για συνεργασία με τις αρχές και ζητάμε να πράξουν ότι προβλέπεται από τους κανονισμούς και είναι στην αρμοδιότητά τους ώστε να ξεκινήσει η περιοχή να προστατεύεται ΤΩΡΑ!
ΟΙ ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ!
Το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας
Φαναριώτης Δημήτρης
Πρόεδρος
Βρυώνη Φλώρα
Μέλος Δ.Σ.