sstamellos

sstamellos

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ – ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ – ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ

Πριν από πέντε χρόνια το Γραφείο Ραμσάρ ανακήρυξε την 2α Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν υπογράφηκε η ομώνυμη Σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων. Η σύμβαση αυτή αφορά στην προστασία του συνόλου των υγροτόπων, και όχι μόνο αυτών που έχουν ορισθεί ως διεθνούς σημασίας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένοι περισσότεροι από τετρακόσιοι. Από αυτούς οι δέκα είναι στον κατάλογο υγροτόπων διεθνούς σημασίας. Κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι ότι το 1990 στη συνάντηση του Μοντρέ καταρτίστηκε ο παγκόσμιος κατάλογος των υγροτόπων που απειλούνται με υποβάθμιση, στον οποίο κατάλογο συμπεριλήφθησαν δυστυχώς όλοι οι διεθνούς σημασίας ελληνικοί υγρότοποι.

Στο Νομό μας υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί υγρότοποι με τον σημαντικότερο αυτόν του Δέλτα του Σπερχειού. Η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί σε μια σειρά σημαντικών διεθνών συμβάσεων, οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προγραμμάτων. Η χώρα μας έχει αναλάβει αυξημένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την προστασία και την ορθολογική διαχείρισή της και την αποφυγή δραστηριοτήτων και επεμβάσεων, που ενδεχόμενα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά της.

Όμως οι εμπειρίες μας λένε το αντίθετο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην κακοδιαχείριση του Δέλτα του Σπερχειού. Επισημαίνουμε την ευθύνη της Δ/νσης Δασών, που αδιαφορεί εδώ και δύο χρόνια στην εντολή της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας για τη θεσμοθέτηση της περιοχής του Υγροτόπου των Εκβολών Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου ως καταφυγίου άγριας ζωής.

θεωρούμε ώριμη και επιβεβλημένη τη σύσταση Διαχειριστικού Φορέα του Υγρότοπου του Δέλτα, με την ευθύνη της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συμμετοχή επιστημονικών και οικολογικών φορέων και σκοπό την προστασία και ανάδειξη της διεθνούς σημασίας και του ρόλου της οικολογικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Οι υγρότοποι αποτελούν τμήμα της φυσικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Η διαφύλαξη και η αειφορική τους διαχείριση είναι υποχρέωση όλων μας

ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΗΣ

Scroll to Top