sstamellos

sstamellos

Σώστε τη μοναδική παραλία του Πανόρμου στην Κρήτη


Σώστε τη μοναδική παραλία του Πανόρμου στην Κρήτη από την τσιμεντοποίηση

Το ιστορικό:

Η Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών του Πανόρμου και ο Συλλόγος Πανορμιτών Αθήνας και Φίλων του Πανόρμου, πήραν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν μέχρι τώρα δύο λαϊκές συνελεύσεις στην αίθουσα "Χαρουπόμυλος" στο Πάνορμο, με στόχο την ενημέρωσή γύρω από το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στην παραλία του Πανόρμου, προϋπολογισμού επτά εκατομμυρίων ευρώ, από το Δήμο Γεροποτάμου.

Την 6η Ιουλίου ’08, ο Δήμαρχος Γεροποτάμου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή του από την επιτροπή, για πρώτη και μοναδική φορά δημόσια στο Πάνορμο, αναφέρθηκε στα σχέδιά του για την δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να τσιμεντοποιηθεί η μοναδική παραλία που έχει απομείνει στο χωριό. Εξ αιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αυτές υποχρεώθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι στο θέμα αυτό θα σεβαστεί τη λαϊκή βούληση.

Την 9η Αυγούστου ’08, η επιτροπή πρωτοβουλίας στη δεύτερη λαϊκή συνέλευση, έδωσε την ευκαιρία, μέσα από τις εισηγήσεις εξειδικευμένων ομιλητών (Βαγγέλης Ρομπογιαννάκης – λιμενολόγος, Jacobos Klerk – τουριστικός πράκτορας, Γιώργος Οικονόμου – τοπογρ. μηχανικός, Johan Bendz – οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βαγγέλης Μουνδριανάκης – νομικός, Γιώργος Κλάδος – πρώην δήμαρχος Ανωγείων), να ενημερωθούμε ουσιαστικά για τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν σε περίπτωση πραγματοποίησης αυτών των σχεδίων.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από την μη αναστρέψιμη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, απειλείται με πλήρη υποβάθμιση ο ποιοτικός τουρισμός, τον οποίο με τόσο κόπο μέχρι σήμερα προσπαθούμε να προσελκύσουμε, καθώς και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Εκτός των άλλων, ένα τέτοιο έργο θα έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα αιτήματος αλιέων – οι επαγγελματικές άδειες όμως είναι μόνο τέσσερις, σύμφωνα με την Δ/νση Αλιείας Ρεθύμνου. Επίσης, η δημιουργία εργοταξίου για μεγάλο χρονικό διάστημα στην παραλία, είναι αρκετή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, για να προκαλέσει τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων και την εξαφάνιση όλων των επισκεπτών.

Επειδή το Πάνορμο έχει καταφέρει να διατηρήσει μέχρι στιγμής αναλλοίωτο το φυσικό τοπίο και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου. Το έργο αυτό καταδικάζει και καταστρέφει ανεπανόρθωτα κάθε προοπτική αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την επιβίωση των κατοίκων του, γι αυτό δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε ενωμένοι την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Πανόρμου, δηλαδή το φυσικό τοπίο, την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Προτείνουμε στο Δήμο να προσπαθήσει, αντί για έργα καταστροφικά και περιττά, να ικανοποιήσει πραγματικές ανάγκες του χωριού, όπως είναι ο διαχωρισμός δικτύων ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης, η αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων, η υπογειοποίηση καλωδίων, ο φωτισμός, η καθαριότητα και να συμμετέχει στην προσπάθεια που καταβάλλουν άλλοι δήμοι για τη δημιουργία Συνδέσμου «τα ωραιότερα χωριά της Κρήτης», με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το κείμενο για τη συλλογή υπογραφών:

«Γνωρίζοντας ότι ο Δήμαρχος Γεροποτάμου σχεδιάζει τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να τσιμεντοποιηθεί η μοναδική παραλία που έχει απομείνει στο χωριό Πάνορμο στην Κρήτη έχω την πεποίθηση ότι το έργο αυτό θα καταδικάσει και θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα κάθε προοπτική αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την επιβίωση των κατοίκων του και θα αλλοιώσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Πανόρμου, δηλαδή το φυσικό τοπίο, την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά. Γι αυτό δηλώνω την αντίθεσή μου στην υλοποίηση του έργου αυτού».

Υπογράψτε στο http://www.gopetition.com/online/23539.html