ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η σωτηρία του Κορινθιακού, αντικείμενο έρευνας και αγώνων των πολιτών
27 Απριλίου 2010
Πολύ σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που σημαίνουν συναγερμό για την κατάσταση του Κορινθιακού, παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά από ειδικούς ερευνητές και πανεπιστημιακούς σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά στις 25/4/2010. Η ημερίδα με τίτλο: "Ο Κορινθιακός που πληγώνουμε: Χρόνια ρύπανση και νέες απειλές από τις ακτές της Βοιωτίας» συνδιοργανώθηκε από περιβαλλοντικές κινήσεις που εδώ και χρόνια συνεργάζονται για τη σωτηρία του Κορινθιακού. Οι επιστήμονες και η δημοσιογράφος κ. Ν. Βασιλειάδου, έχοντας πολύχρονη προσωπική απασχόληση με το αντικείμενο, έδωσαν ισχυρή τεκμηρίωση, στις καταγγελίες των κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού.
Ως κύριο πρόβλημα εντοπίσθηκε η βαριά βιομηχανική και ανθρωπογενής ρύπανση του Κορινθιακού, που η Πολιτεία επιμένει να αντιμετωπίζει με αδιαφορία και συνεχίζει να μην αναλαμβάνει κανένα συστηματικό μέτρο. Θάλασσα –μικρογραφία της Μεσογείου, ο κλειστός βαθύς κόλπος υποστηρίζει ακόμη και σήμερα σημαντική βιοποικιλότητα και σπάνια είδη και αποτελεί πηγή ζωής για τις μικρές και μεγαλύτερες πόλεις κατά μήκος των ακτών του. Ωστόσο οι πιέσεις και οι απειλές διαρκώς πληθαίνουν από την αλόγιστη συσσώρευση επιβαρυντικών δραστηριοτήτων. Βοιωτικές ακτές χωρίς κανένα σχεδιασμό και μέτρα προστασίας μετατρέπονται σε ζώνη υποδοχής νέων βαριών βιομηχανικών και λιμενικών δραστηριοτήτων: Στην Θίσβη, αναπτύσσεται εκτεταμένη βιομηχανική περιοχή και μεγάλο εμπορικό- βιομηχανικό λιμάνι, με ρυπογόνες μεταλλουργικές και ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, σιδηροδρομική και οδική σύνδεση. Στον κόλπο της Αντίκυρας, εκτός από τις εγκαταστάσεις Αλουμίνας, δημιουργείται ένα μεγάλο ενεργειακό κέντρο. Η χρήση του θαλάσσιου νερού ως ψυκτικού μέσου απειλεί τη θαλάσσια αυτή περιοχή με σοβαρή θερμική και χημική ρύπανση.
Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, των εδαφών, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού του Κορινθιακού ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας επιβάρυνσης από την εταιρεία Αλουμίνιο της Ελλάδας. Εκατομμύρια τόνοι κόκκινης ιλύος, βαρέα μέταλλα, φυσικά ραδιενενεργά στοιχεία, τοξικά και καρκινογόνα στοιχεία απειλούν κάθε μορφή ζωής στον κλειστό Κορινθιακό. Ανάμεσα σε όσα παρουσιάσθηκαν, ξεχωριστές ήταν οι αναφορές στην αντιεπιστημονική απόρριψη της ιλύος μέσα στον μικρό κόλπο της Αντίκυρας, που στη συνέχεια κατακρημνίζονται και απλώνονται σχεδόν μέχρι την ακτή της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με μακροχρόνιες έρευνες του Πανεπιστημίου της Πάτρας που παρουσίασε ο αν. καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας, Γ. Παπαθεοδώρου, πάνω από το 12% της επιφάνειας του πυθμένα του Κορινθιακού, είχε καλυφθεί ήδη από το 1994 με την κόκκινη λάσπη. Η λάσπη αυτή κατακάθεται αλλά και αιωρείται θέτοντας σε κίνδυνο όλους τους υδρόβιους οργανισμούς καθώς και … τους καταναλωτές τους.
Χιλιάδες τόνοι επικίνδυνης λάσπης εξακολουθούν να απορρίπτονται στη θάλασσα ενώ η ασφαλής χερσαία διάθεσή της δεν έχει εξασφαλιστεί.
Σοκ προκαλούν και τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που παρουσίασε ο Ι. Χατζηανέστης, ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών σύμφωνα με τα οποία στα ιζήματα του βυθού της περιοχής καταγράφηκαν καρκινογόνοι ρύποι (πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες) από ατελή καύση έως και 40 φορές περισσότεροι απ΄ ότι στον κόλπο της Ελευσίνας! Ταυτόχρονα πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις καταγράφηκαν σε μεγάλη ακτίνα και στα εδάφη της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθειά του να φρενάρει την αξιοποίηση των στοιχείων της έρευνας, ο όμιλος Μυτιληναίου μήνυσε τόσο τους ερευνητές όσο και τους πολίτες της οικολογικής κίνησης της Αντίκυρας!
Επίσης, σοβαρές ήταν και οι επισημάνσεις που αφορούσαν στις νέες απειλές και τους κινδύνους από την λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Αντίκυρα και τη Θίσβη καθώς και από τη λειτουργία των λιμανιών και της βιομηχανικής περιοχής στη Θίσβη. Τόσο ο κ. Δ. Μάργαρης όσο και ο κ. Δ. Παπανίκας (του τμήματος Μηχανολόγων των Πατρών) επικέντρωσαν στο γεγονός ότι αφενός η εκπεμπόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση από το Αλουμίνιο είναι εξαιρετικά σοβαρή και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και αφετέρου ότι η λειτουργία των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα προκαλέσει αθροιστική, ακραία θερμική και χημική ρύπανση στο νερό και στην ατμόσφαιρα.
Από μια άλλη σκοπιά ήταν η εισήγηση του Μ. Δεκλερή – τ. αντιπροέδρου του ΣτΕ και προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και συνδιοργανωτή της εκδήλωσης (αντί του οποίου παρέστη και την ανέγνωσε το μέλος του Δ.Σ. Ι. Καπελούζος), στην οποία υπογράμμισε την Συνταγματική επιταγή για την προστασία του περιβάλλοντος, των ελληνικών ακτών και θαλασσών αλλά και την σύγκρουση των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης με τις άνευ ορίων και ελέγχου βιομηχανικές εγκαταστάσεις στον Κορινθιακό.
Τέλος σημαντική ήταν η παρέμβαση της δημοσιογράφου Ν. Βασιλειάδου που κατέδειξε τα προβλήματα που ορθώνουν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα απέναντι στη δημοσιοποίηση των περιβαλλοντικών καταγγελιών, ενώ ταυτόχρονα ανέλυσε τον ρόλο των ενεργών πολιτών και την υποστήριξη που παρέχουν στη δημοσιογραφική ανάδειξη των προβλημάτων.
Κεντρικό συμπέρασμα όλων των ομιλητών ήταν η επείγουσα ανάγκη μέτρων για την απορρύπανση του Κορινθιακού, ο αυστηρός περιβαλλοντικός έλεγχος των υφιστάμενων βιομηχανιών αλλά και το φρενάρισμα κάθε νέας βιομηχανικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας στις ήδη υπερ-επιβαρημένες περιοχές. Το συμπέρασμα για τους ενεργούς πολίτες του Κορινθιακού ήταν ότι χρειάζεται η συνέχιση των αγώνων και των κινητοποιήσεων, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτονόητες υποχρεώσεις του κράτους και της αυτοδιοίκησης που δυστυχώς συχνά μετατρέπονται στους καλύτερους υποστηρικτές και συμμάχους των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν.
Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με αφορμή τις εκκλήσεις των πολιτών και όχι της Πολιτείας έγινε η παρουσίαση των επιστημονικών αυτών δεδομένων και ασφαλώς δεν είναι τυχαία η απουσία και η αφωνία του Νομάρχη και των βουλευτών του νομού από την συγκεκριμένη ημερίδα.