sstamellos

sstamellos

ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Τ.Θ. 215 – ΧΑΝΙΑ 73100 – ΤΗΛ.- FAX.: 2821059510
E-mail: ecohania@otenet.gr, web site: ecocrete.gr

Χανιά 31-3-2007

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΒΙΟΤΟΠΟ ΚΟΥΡΝΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ «ΑΡΧΩΝ»!!!

Α. Φωτ. 1. Στη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο αυτό μπορείτε να δείτε το μπάζωμα της ακτής της λίμνης Κουρνά (υγρότοπου που υποτίθεται πως προστατεύεται και που αποτελεί το καμάρι της περιοχής και διαφημίζεται σε ολους τους τουριστικούς οδηγούς). Προφανώς ο ιδιοκτήτης της (αυθαίρετης υποθέτουμε….) παραλίμνιας ταβέρνας επεκτείνει την αυλή του….Η συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύτηκε ήδη στον τοπικό τύπο πρίν λίγες μέρες. Θα θέλαμε να μάθουμε αν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον από τον τοπικό Δήμο ή κάποια άλλη αρχή…..
Β. Φωτογραφίες 2,3,4,5,6: Προέρχονται από την ακτή της Γεωργιούπολης, από την περιοχή της εκβολής του ποταμού «Περαστικού» και αδυνατούν, πιστεύουμε, να αποδώσουν την τρομακτική αλλοίωση που έχουν προκαλέσει συγκεκριμένα άτομα εκεί για την κατασκευή καντινών, μπάρ και την οικειοποίηση-κατοχή τμήματος της παραλίας για εκμετάλλευση.
Δυτικά της εκβολής κατασκευάστηκε πρόσφατα μεγάλο ξύλινο κιόσκι με τσιμεντένια βάση (για μπάρ προφανώς), αφού έγινε εκτεταμένη καταστροφή καλαμιώνων και μπάζωμα πηγών και ποταμού (και κατάληψη μέρους του οδοστρώματος του παραλιακού δρόμου).
Κοντά στο σημείο αυτό σκάβονται χαντάκια στην παραλία και μεταφέρονται βουνά άμμου και μεγάλα βράχια από τη θάλασσα. Μεγάλες πέτρες μεταφέρονται επίσης για τα μπαζώματα που προαναφέρθηκαν αλλά και για άλλα σημεία. Τρείς εκσκαφείς δουλεύουν συνεχώς από τα ξημερώματα ως αργά τη νύχτα (με προβολείς!) δεν ξέρουμε για πόσο καιρό τώρα!
Στον ποταμό τώρα, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μετακίνηση του σημείου εκβολής του!!! Δημιουργείται φράγμα με τις πέτρες που προαναφέραμε, σκάβεται χαντάκι και εκτρέπεται η ροή του! Κι αυτό, για να οικειοποιηθούν αποκλειστικά ένα κομμάτι παραλίας οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων μαγαζιών που βρίσκονται ανατολικά από το ποτάμι. Στο ίδιο μέρος έχει γίνει επίσης εκτεταμένη ισοπέδωση αμμοθινών.
Μπροστά σ’ αυτή την τραγική κατάσταση, εκτιμούμε πως η απλή καταγγελία στα ΜΜΕ δεν αρκεί. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα τα «έργα» αυτά, να αποκατασταθεί το τοπίο και να κατεδαφιστούν όσα κτίσματα είναι παράνομα.
Ζητάμε από τις όποιες τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για την τήρηση της νομοθεσίας (Δήμος, Αστυνομία, Λιμενικός Σταθμός, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου κ.α.), να μας εξηγήσουν γιατί δεν έχουν κάνει ενέργειες για να σταματήσουν οι παραπάνω επεμβάσεις, και τους καλούμε έστω και τώρα να δράσουν.
Πέρα από αυτό όμως, το όλο θέμα έχει τέτοιες διαστάσεις και προεκτάσεις, που απαιτεί οπωσδήποτε προσφυγή στη δικαιοσύνη. Γι αυτό, ζητούμε συνεργασία με άτομα και φορείς από την περιοχή για τη διασταύρωση των πληροφοριών για τα γεγονότα και για τα άτομα που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. Επίσης ζητούμε συνεργασία ώστε οι νομικές προσφυγές και οι καταγγελίες να υποστηριχτούν από όσο περισσότερα άτομα και φορείς γίνεται.

Σημείωση: Υγρότοπος Αλμυρού – Δράπανο, Παραλία Γεωργιούπολης, Λίμνη Κουρνά: Βιότοποι ενταγμένος στο Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» της Ε.Ε. με κωδικούς GR 4310001 και GR 4310010 αντίστοιχα. Το όλο σύμπλεγμα αποτελεί έναν σημαντικότατο και πανέμορφο (ακόμα!….) βιότοπο, που περιλαμβάνει επίσης Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους και περιοχές με είδη και οικοτόπους των Οδηγιών 92/43 ΕΟΚ. Εχουν γίνει ένα σωρό μελέτες για την περιοχή και τον σωστό τρόπο διαχείρισής της……

Scroll to Top