sstamellos

sstamellos

ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΕΠΙΛΕΓΕΙ……ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Δ Η Ω
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

΄΄ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΕΠΙΛΕΓΕΙ…..ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ΄΄
Η ΔΗΩ υποστηρίζει την μετατροπή του Κήπου σε ΄΄βιολογικό΄΄

Ο κήπος του Ζαππείου μεταμορφώνεται, η επιθυμία του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, να υιοθετηθούν στον κήπο πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας, γίνεται πράξη.

Η ΔΗΩ – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, μετά από πρόταση της Επιτροπής ανέλαβε να στηρίξει το έργο της μετατροπής.
Η παροχή συμβουλών, οδηγιών και η παρακολούθηση ανατέθηκε στο μέλος του Συμβουλίου της ΔΗΩ και σύμβουλο βιολογικής γεωργίας, κο Μάριο Δεσύλλα, ο οποίος σε συνεργασία με τους γεωπόνους του Ζαππείου θα φέρουν εις πέρας το εγχείρημα.

Ο κήπος του Ζαππείου αποτελείται από 83 στρέμματα μαλακές επιφάνειες, 2,4 στρ. αίθρια και εσωτερικές αυλές και 70 στρ. δασώδης έκταση στους λόφους Αρδηττού και ¶γρας. Έχει χλοοτάπητα περίπου 14 στρ., 7.500 μέτρα θάμνους σε διάταξη μπορντούρας, 2 στρ. ανθώνες για εποχιακά ανθοφόρα φυτά, 610 πεύκα, 616 νερατζιές, 160 φοίνικες, 300 κυπαρίσσια, 40 ελιές, 43 δάφνες, 25 ευκάλυπτους, 598 θάμνους, 2690 διάφορα δένδρα.

Το να καλλιεργείται ο κήπος με βιολογικές μεθόδους σημαίνει κατ’ αρχήν τα εξής:
· Αξιοποίηση / ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων του χώρου,
· Ενίσχυση της ευρωστίας των φυτών και της γονιμότητας του εδάφους,
· Καθιέρωση μεθόδων φυτοπροστασίας (αντιμετώπιση ασθενειών και προσβολών στα φυτά).

Προκειμένου να παραγματοποιηθούν τα παραπάνω, τα προτεινόμενα βήματα και οι βασικοί άξονες για την καλλιέργεια του κήπου με μεθόδους βιολογικής γεωργίας είναι: η αγορά/ κατασκευή κάδων για οργανικά υπολείμματα (κομπόστ), καθώς και επεξηγηματικών πινακίδων για το κοινό (θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του κήπου, που θα βοηθήσουν στη συλλογή οργανικών υπολειμμάτων), ενός θρυμματιστή κλαδιών, βιολογικών ενισχυτικών, κλπ.

Το Ζάππειο είναι ένας δημόσιος χώρος στην καρδιά της πόλης, με πλούσια ιστορία και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της, που τον διασχίζουν καθημερινά κατά χιλιάδες. Η επιχειρούμενη μετατροπή του στη βιολογική καλλιέργεια, δίνει και μια πρώτης τάξεως αφορμή για «συνοδευτικές ενέργειες ευαισθητοποίησης» του κοινού στα παραπάνω θέματα.

Τμήμα επικοινωνίας ΔΗΩ
Κώστας Παζαρακιώτης

Scroll to Top