WWF ΕΛΛΑΣ
Δελτίο Τύπου 22/09/04
Σοβαρό έλλειμμα στην προστασία των «προστατευόμενων περιοχών»
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έχει επανειλημένα αναφερθεί ως πολιτική προτεραιότητα της παρούσας Κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει πάρει ακόμη σαφή θέση για μια σειρά από κρίσιμα θέματα, παρά τις εκκλήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων. Η έρευνα του WWF Ελλάς ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιείται 6 μήνες μετά την αλλαγή κυβέρνησης και έναν χρόνο μετά την χρονικά πολύ καθυστερημένη ίδρυση 25 Φορέων Διαχείρισης.
Αυτή η έλλειψη πολιτικής βούλησης έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε σημαντικές προστατευόμενες περιοχές όπως το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Β. Σποράδων, και τη λίμνη Κορώνεια. Στη Ζάκυνθο ο τοπικός φορέας διαχείρισης πνέει τα λοίσθια με αποτέλεσμα αυτό το καλοκαίρι να είναι το πρώτο της τελευταίας δεκαπενταετίας που δεν πραγματοποιήθηκε φύλαξη των παραλιών. Επίσης στο Θαλάσσιο Πάρκο των Σποράδων φέτος ήταν η πρώτη χρονιά, μετά το 1992, που η φύλαξη του θαλάσσιου χώρου και των προστατευμένων νησιών δεν έγινε με συστηματικές περιπολίες του σκάφους και του ανθρώπινου δυναμικού της φύλαξης αλλά μόνο από το Λιμενικό, παράλληλα με τις άλλες του υποχρεώσεις.
Τέλος, στην Κορώνεια δεν υπάρχει φορέας που να αναλάβει συνολικά την ευθύνη και πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του τραγικού μαζικού θανάτου χιλιάδων πουλιών.
«Η σωστή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών αποτελεί θεσμική υποχρέωση της Ελλάδας αλλά και μοναδική ευκαιρία για να αναζωογονηθεί η παραμελημένη ύπαιθρος μας. Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης πολιτικής και στην λήψη των σχετικών μέτρων είναι αδικαιολόγητες και επιζήμιες για κάθε προσπάθεια προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς» τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.
Το WWF Ελλάς καλεί τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό και συγκεκριμένα:
– Να δεσμευθεί δημόσια πως θα παράσχει γενναία πολιτική και οικονομική στήριξη στις προστατευόμενες περιοχές και τους τοπικούς φορείς διαχείρισης
– Να προχωρήσει άμεσα σε θεσμική κατοχύρωση όλων των προστατευόμενων περιοχών
– Να προωθήσει τον διάλογο ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά πλεονεκτήματα και τις ανάγκες διατήρησης των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας.
– Να προωθήσει, πρακτικά και λειτουργικά, την ενσωμάτωση των στόχων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στις άλλες τομεακές και αναπτυξιακές πολιτικές της χώρας.
Πληροφορίες:
Δημήτρης Καραβέλλας / WWF Ελλάς, τηλ.: 6937 333668, e-mail: d.karavellas@wwf.gr
Παναγιώτα Μαραγκού / WWF Ελλάς, τηλ.: 210 3314893, e-mail: m.maragou@wwf.gr
* Η αξιολόγηση του WWF Ελλάς εστιάζει σε 9 θεματικές ενότητες σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας των Οικότοπων και τη λειτουργία ενός Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών. Ανάμεσά τους η θεσμική κατοχύρωση των προστ. περιοχών, η διαθέσιμη χρηματοδότηση, τα μέτρα διαχείρισης, αλλά και η σχέση της περιβαλλοντικής πολιτικής με τις άλλες πολιτικές.