sstamellos

sstamellos

Ανθρωπογενής Θνησιμότητα Αρκούδας-Έγκλημα Κατά Συρ

Ανθρωπογενής Θνησιμότητα Αρκούδας – Έγκλημα Κατά Συρροήν

Από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί 6 επιβεβαιωμένα περιστατικά ανθρωπογενούς θνησιμότητας αρκούδας στη χώρα μας. Οι αιτίες θανάτου ποικίλουν: πυροβόλο όπλο, τροχαίο, δηλητηριασμένα δολώματα.

Αναλυτικά:
• 9/7: αρσενική αρκούδα 2,5 ετών, στα Πιέρια. H αυτοψία στο νεκρό ζώο έγινε 3 εβδομάδες μετά το θάνατό του, πράγμα που δυσκολεύει την εξακρίβωση των αιτίων θανάτου του. Ωστόσο, το γεγονός ότι τελευταία έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα ζημιών σε μελίσσια στην τριγύρω περιοχή (μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια κάνουν δειλά την επανεμφάνισή τους κάποιες αρκούδες) υποψιάζει τους ειδικούς πως μπορεί ο ανθρώπινος παράγοντας να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τραγική κατάληξη του ζώου.

• 25/7: θηλυκό αρκουδάκι 6 μηνών, τροχαίο στο εθνικό οδικό δίκτυο σύνδεσης της Καστοριάς με το Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

• 2/8: αρσενική αρκούδα ηλικίας 5-6 ετών, στο Βροντερό του Δήμου Πρεσπών , δέχτηκε 9 σφαίρες!

• 8/8: στον Όλυμπο, δέχτηκε 2 σφαίρες
(*εδώ να σημειώσουμε ότι πολύ κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε η νεκρή αρκούδα, εξοντώθηκε πριν μερικούς μήνες με πυροβόλο όπλο και δεύτερη αρκούδα η οποία το 2003, είχε δώσει και τα πρώτα σημεία επανεμφάνισης του είδους στην περιοχή. Μάλιστα οι δράστες του περιστατικού τράβηξαν και σχετικό video που επιδείκνυαν με υπερηφάνεια στα γύρω χωριά!)

• 22/9: αρσενικό αρκουδάκι 9 μηνών, τροχαίο στο δρόμο Δεσκάτης – Γρεβενών
(*εδώ να σημειώσουμε ένα άλλο τροχαίο ατύχημα στις 11/6 στην Εγνατία Οδό λίγο πριν από τα Γρεβενά, όπου διερχόμενο όχημα συγκρούστηκε με μία θηλυκή αρκούδα που διέσχιζε το δρόμο μαζί με το μικρό της. Η αρκούδα τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά ανένηψε ύστερα από ιατρική περίθαλψη που της παρείχαν η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος. Η περιπέτεια αυτή είχε αίσιο τέλος για την αρκούδα, όχι όμως και για το μικρό της αφού αναγκαστικά χωρίστηκε από τη μητέρα του, με αποτέλεσμα τον βέβαιο θάνατό του αφού τα μικρά είναι πλήρως εξαρτημένα από τη μητέρα μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής τους)

• 29/9: αρσενική αρκούδα 12 ετών, νεκρή από τραύματα πυροβόλου όπλου στο Εμπόριο του Δήμου Μουρικίου, στους βόρειους πρόποδες του όρους Aσκιου

Τα περιστατικά αυτά είναι αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα των περασμένων ετών.

Κάποιος ίσως ισχυριστεί ότι τα περιστατικά αυξάνονται λόγο της αύξησης του πληθυσμού της αρκούδας στη χώρα μας. Ίσως…

Ίσως όμως να έχουμε περισσότερα κρούσματα, λόγο της μείωσης του βιότοπου της αρκούδας. Με τις πυρκαγιές και τη διάνοιξη νέων δασικών δρόμων, ο βιότοπος της αρκούδας ολοένα και «στενεύει», η αναζήτηση τροφής γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εμφάνιση αρκούδας κοντά σε κατοικημένες περιοχές να γίνονται σε πιο τακτική βάση, αφού τα χωρίς περίφραξη χωράφια και μελίσσια, όπως και τα αφύλακτα κοπάδια, είναι η εύκολη λύση.

Υποτίθεται πως η πολιτεία έχει μεριμνήσει για τους αγρότες και κτηνοτρόφους των οποίων η παραγωγή πλήττεται από απειλούμενα είδη, με τη χορήγηση αποζημίωσης. Όμως ο δρόμος μέχρι την αποζημίωση είναι μακρύς, τα εμπόδια πολλά και η γραφειοκρατία σχεδόν ανυπέρβλητη. Η εύκολη λύση είναι η καραμπίνα και τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε για το φόνο ενός απειλούμενου είδους, να θυμάστε ότι πίσω απ’ τη σκανδάλη δεν κρύβεται άλλος παρά το κράτος που μας κυβερνά.

Η κάννη στρέφεται ενάντια σε ένα άγριο ζώο, που δεν έχει πολλούς τρόπους άμυνας σ’ αυτή την άνιση μάχη. Χρόνια τώρα καταφέρνει να επιβιώσει ακολουθώντας το ένστικτο που προστάζει η φύση. Δεν έχει φωνή να μιλήσει. Σ’ αυτό το κατά συρροή έγκλημα, ο μοναδικός που μπορεί να σταθεί συνήγορος υπεράσπισης είναι ο ίδιος ο εχθρός του, ο άνθρωπος.

Εσύ με ποιούς ανθρώπους θα ταχθείς; Η ανοχή είναι συνενοχή.

Scroll to Top