sstamellos

sstamellos

CIRCO WEBER στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ & Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΛΑΜΑΝΟΥΔΗ
Τεχν. Πολιτικός μηχανικός ΕΔΕ
Μητροπόλεως 106 Θεσσαλονίκη 54621
Τηλ. 2310 223868, 23730 24534, 23730 41547, κινητό 6938001281

Προς Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η επιχείρηση τσίρκο με ζώα με την επωνυμία CIRCO WEBER δίνει παραστάσεις στη Χαλκιδική πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων 2004.

Η εικόνα των εξαθλιωμένων αγρίων ζώων (τίγρεις Βεγγάλης, βοοειδή, ιπποπόταμος κλπ) μέσα στα μικρά βρώμικα κλουβιά διασκεδάζει και φέτος υπανάπτυκτους ανθρώπους και δημάρχους που έχουν άγνοια πολιτισμού. Η άγνοια πολιτισμού όπως και η άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται. Το τσίρκο μετακινείται χωρίς άδεια εγκατάστασης αλλά με το κόλπο της προσωρινής διαμονής. (αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επέμβει η διεύθυνση υγιεινής της νομαρχίας) Το τσίρκο αλλάζει περιοχή κάθε 3-4 μέρες και τα εγκλωβισμένα μέσα στα φρικτά φορτηγά ζώα βράζουν κυριολεκτικά μέσα στον καύσωνα.

Παρακολούθησα και φέτος το στήσιμο και την διαμονή του τσίρκο στην παραλία της Ποτίδαιας και στα Μουδανιά.

Στην Ποτίδαια είδα στο εν λόγω τσίρκο, αρχικά 2 τίγρεις Βεγγάλης σε μικρά χωριστά κλουβιά και σε ένα άλλο κλουβί μικρά τιγράκια. Την επόμενη μέρα οι τίγρεις έγιναν επτά. Ειδοποίησα την διεύθυνση κτηνιατρικής Πολυγύρου αλλά είχε άγνοια της ύπαρξης του τσίρκο. Υποθέτω λοιπόν ότι μεταφέρουν και αλλάζουν ανεξέλεγκτα άγνωστο αριθμό αγρίων ζώων.

Την ημέρα οι τίγρεις έμοιαζαν ναρκωμένες και λιπόθυμες μέσα στα σκουριασμένα ελεεινά κλουβιά. Το βράδυ, την ώρα της παράστασης, δύο τίγρεις, κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και έκαναν στερεότυπο βηματισμό (πήγαινε έλα) μέσα στο κλουβί όπου μόλις χωρούσαν.

Τα ζώα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο στερούνταν κτηνιατρικής φροντίδας, ενώ οι συνθήκες καθαριότητας προβλημάτισαν τους παραθεριστές που μιλούσαν για αφόρητη δυσοσμία. Η ασφάλεια για την πιθανή απόδραση ενός αγρίου ζώου αποδείχθηκε ανύπαρκτη. (π.χ. περίπτωση ιπποπόταμου).

Στα Μουδανιά, το τσίρκο έμεινε αρκετά. Αρχικά για 3 ημέρες αλλά οι παραστάσεις συνεχίστηκαν… αφού κανείς δεν τους ενόχλησε…
Στα Μουδανιά, εδώ και χρόνια παρέχεται στις «επιχειρήσεις» των τσίρκο, το ίδιο –απαράδεκτο για τη συγκεκριμένη χρήση-οικόπεδο, δίπλα στο Μασούτη και απέναντι από το σχολείο. Φέτος επειδή στο οικόπεδο υπάρχει και λούνα πάρκ…δόθηκε το ¼ του χώρου, που σημαίνει ότι τα ζώα στριμώχτηκαν ακόμη χειρότερα. Δηλαδή κάθε πέρυσι και καλύτερα…

Το οικόπεδο του τσίρκο στα Μουδανιά, δεν διαθέτει ούτε ένα δένδρο για σκιά και το καλοκαίρι μοιάζει με ταψί που ψήνεται στον ήλιο. Δεν διαθέτει παροχή νερού και η υδροδότηση στο τσίρκο είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Παίρνουν νερό με ένα λάστιχο από το σούπερ μάρκετ Μασούτης και γεμίζουν κάτι βρώμικα βαρέλια, όπου και πλένονται…

Ο δήμος που έδωσε την άδεια για το εν λόγω «διασκεδαστικό» θέαμα -που υποβαθμίζει και στιγματίζει ανεπανόρθωτα την τουριστική περιοχή- αγνόησε επιδεικτικά τις διαμαρτυρίες των ζωοφιλικών σωματείων, τις καταδικαστικές αποφάσεις στο δικαστήριο του Πολυγύρου για τις επιχειρήσεις των τσίρκο με ζώα, αλλά και την απελπισία κάθε ευαίσθητου και υγιώς σκεπτόμενου πολίτη.
Ολυμπιακοί αγώνες 2004 . Η παράσταση συνεχίζεται…

Με αίσθημα ντροπής
Σαλαμανούδη Αλεξάνδρα

Scroll to Top