sstamellos

sstamellos

Εξαφαφανίζονται πάνω από 10.000 ειδών ζώων & φυτών

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231324144

Η ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για την επιτάχυνση του ρυθμού εξαφάνισης πάνω από 10.000 ειδών ζώων και φυτών κι αυτή τη στιγμή ο πλανήτης είναι στα όρια μιας ακόμα μαζικής εξαφάνισης ειδών που φτάνει σε κλίμακα εκείνη των δεινοσαύρων, προειδοποιεί μια νέα έρευνα.

Είδη εξαφανίζονται 10 φορές γρηγορότερα από ότι πιστεύει η επιστημονική κοινότητα, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι ρυθμοί πριν την εμφάνιση του ανθρώπου ήταν επίσης αρκετά βραδύτεροι απ’ ότι πιστευόταν, λένε οι ερευνητές από το Duke University.

Η συγκεκριμένη έρευνα που έχει επαινεθεί από τους ειδικούς ως ορόσημο, επικεντρώνεται στον υπολογισμό του ‘ρυθμού θανάτου’, δηλαδή πόσα είδη εξαφανίζονται κάθε χρόνο για κάθε 1 εκατομμύριο.

Η ομάδα ανάλυσης κατέληξε ότι ο ρυθμός αφανισμού πριν την εμφάνιση του ανθρώπου ήταν 0,1/χρόνο/εκατομμύριο ειδών, αντί για 1/χρόνο/εκατομμύριο όπως πιστευόταν.
Σήμερα ο ρυθμός αυτός είναι περίπου 1000 φορές υψηλότερος και υπολογίζεται στις 100 εξαφανίσεις/χρόνο/εκατομμύριο ειδών και είναι πιθανόν να σκαρφαλώσει στις 1000, λέει ο βιολόγος Stuart Pimm.

Παρόλο που ένας συνδυασμός παραγόντων είναι υπεύθυνος για την επιτάχυνση στον αφανισμό των ειδών, ο σημαντικότερος είναι η απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλείται από τους ανθρώπους, αναφέρουν οι Dr Pimm και ο έτερος συγγραφέας Clinton Jenkins του Institute of Ecological Research της Βραζιλίας.
¶λλοι σημαντικοί παράγοντες είναι τα επιδρομικά είδη που έχουν εισαχθεί από τον άνθρωπο και συνωστίζονται στο φυσικό περιβάλλον των γηγενών ειδών, η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τον τόπο διαμονής των ειδών και η υπεραλίευση.
Είδη που κινδυνεύουν άμεσα, σύμφωνα με τον Dr Jenkins, είναι ένα είδος μαρμότας με κίτρινα αυτιά, ο λευκός καρχαρίας, οι ρινόκεροι της Σουμάτρας, οι λεοπαρδάλεις Amur και ο βουνίσιος γορίλλας.

"Είμαστε στα πρόθυρα του 6ου αφανισμού. Αν θα τον αποφύγουμε ή όχι εξαρτάται από τις πράξεις μας" λέει ο βιολόγος Stuart Pimm.

Scroll to Top