Picture of sstamellos

sstamellos

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ, ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Από τον Απρίλιο του 2002 απαγορεύτηκε το κυνήγι στην Ολλανδία και έτσι τα άγρια ζώα μπορούν να ανακουφιστούν.
Στην Ολλανδία το 1998 ψηφίστηκε ένας νέος νόμος προστασίας της φύσης , με τον τίτλο , ΄΄Χλωρίδα και Πανίδα΄΄. Ένας νέος νόμος με τον οποίο τα περισσότερα είδη ζώων όλον τον χρόνο προστατεύονται.
Αγριογούρουνα, αλεπούδες, κουνάβια, όλα σχεδόν τα είδη πτηνών , επίσης ζαρκάδια και ελάφια δεν επιτρέπεται πλέον από τον Απρίλιο του 2002 να κυνηγιούνται . Ακόμα και οι βασιλείς της χώρας αυτής θα απέχουν από το κυνήγι .
Φίλοι και προστάτες της φύσης ήδη από το 1976 είχαν αρχίσει να φτιάχνουν ένα ίδρυμα και εξέδωσαν ένα περιοδικό που κυκλοφορεί 4 φορές τον χρόνο .
Το 1977 ξεκίνησε κοινοβουλευτική πρωτοβουλία , να ξεκαθαρίσουν τους κανόνες και νόμους της προστασίας φυτών και ζώων. Στις 25 Μάιου 1998 ψηφίστηκε ο νέος νόμος περί προστασίας της χλωρίδας και πανίδας. Ο οποίος νόμος είναι ένα πλαίσιο νόμου, που σημαίνει ότι στον νόμο αυτό υπάρχουν οι γενικές γραμμές . Στο μεταξύ οι μεμονωμένοι κανόνες και νόμοι επεξεργάστηκαν και έτσι ισχύει από την 1 Απριλίου 2002 .
Ο σκοπός του νέου νόμου είναι η προστασία και διατήρηση των ειδών της άγριας χλωρίδας και πανίδας. Να αφεθούν στην ησυχία και ηρεμία τους, όχι μόνο τα σπάνια είδη, αλλά όλα τα είδη που είναι υπό προστασία και αναφέρονται στον νόμο .
Η προστασία προκύπτει με τρεις τρόπους. Πρώτον, με την απαγόρευση της εμπορίας άγριας χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Δεύτερον – εδώ είναι η καινοτομία – μπορούν στη Ολλανδία βαλλόμενα μικρά όντα, αντικείμενα και περιοχές μερικών καθοριστικών ειδών ζώων που έχουν ειδική σημασία, χαρακτηρίστηκαν προστατευόμενα απολύτως. Και τρίτον, μπορούν απειλούμενα είδη ζώων και φυτών, να καταταγούν σε κόκκινη λίστα. Αυτό υποχρεώνει τους αρμόδιους να πάρουν ειδικά μέτρα προστασίας για αυτά τα είδη.
Η αρμόδια υπεύθυνη υπηρεσία φροντίζει μέσω της απόδοσης οροθετημένων ζωτικών χώρων, προστατευόμενων αυστηρά περιοχών , εθνικών πάρκων , φυσικών μνημείων ή οροθετημένων περιοχών προστασίας των πτηνών .Σ’αυτές τις περιοχές απαγορεύεται απολύτως κάθε είδος ενόχλησης ζώων, πτηνών, και φυτών .
Στον νέο νόμο προστασίας της χλωρίδας και πανίδας εμπεριέχονται τα εξής είδη φυτών και ζώων.
Όλα τα άγρια θηλαστικά , εκτός των καφετί ποντικιών , των μαύρων ποντικιών , και των σπιτικών ποντικιών . Όλα ανεξαιρέτως τα είδη πουλιών που ζουν και σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Όλα τα αμφίβια και ερπετά και ψάρια που δεν χρειάζονται , που δεν ψαρεύονται από ψαράδες . Επίσης και κάποια έντομα π.χ. πεταλούδες, λιβελούλη και μυρμήγκια .

Νέα συμπεριφορά προς τα ζώα, νέα ηθική .
Η καινοτόμα παροχή του νόμου αυτού είναι η νέα συμπεριφορά προς τα ζώα . Μέχρι τότε στην νομοθεσία της Ολλανδίας παρατηρούνταν αποκλειστικά από την άποψη του ανθρώπου .
Ήταν μόνο ΄΄χρήσιμα΄΄, όμορφα ή ζημιογόνα. Τώρα προστατεύονται τα ζώα, επειδή η ύπαρξή τους και μόνο είναι πολύτιμη .
Ο τονισμός της καθ’αυτής αξίας των ζώων στον νόμο αυτόν αντιπαρατίθεται σε σύγκριση με τον πεπαλαιωμένο νόμο στην Ελλάδα και παρουσιάζεται σαν ορόσημο και πρέπει να λειτουργήσει σαν παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης .
Από αυτήν την ιδέα πηγάζει επίσης και η υποχρέωση της περιποίησης. Αυτή η διάταξη λέει ότι ο καθένας οφείλει να φροντίζει επαρκώς τα άγρια ζώα και φυτά , όπως τον άμεσο ζωτικό χώρο μας. Ισχύει για κάθε πολίτη και για όλα τα Ολλανδικά είδη ζώων. Αυτός ο νόμος επιτρέπει για μερικά μόνο άγρια είδη το κυνήγι. Τον λαγό, τον φασιανό, την πέρδικα, το κουνέλι κατόπιν αυστηρότατων περιορισμών σε περιοχές και χρονικές περιόδους .
Σε περιοχές που ορίστηκαν ως φυσικά πάρκα και ζώνες προστατευόμενες , απαγορεύεται αυστηρότατα. Μόνο όταν αναφέρονται, και αποδεικνύονται, αγροτικές ζημιές ή όταν απειλούνται να γίνουν ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις , τότε ορίζονται περίοδοι και περιοχές που κυνηγιούνται , εκτός των ζωνών προστασίας της φύσης .Κυρίως επιτρέπεται η αιχμαλωσία τους μόνο αν δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, αφού έχουν εφαρμοστεί όλα τα μέσα και μέτρα και σε είδη που δεν απειλούνται υπό εξαφάνιση .Τρίτον μόνο όταν πρόκειται για σοβαρές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές δραστηριότητες .
Αν κάποια ζώα κάνουν κάποια ζημιά σε καλλιέργειες, δεν θα κυνηγηθούν αυτομάτως και ούτε θα δοθεί αυτομάτως άδεια για κυνήγι. Όταν οι ασβοί που είναι προστατευόμενοι κάνουν ζημιές μεγάλες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ψάχνοντας για σκουλήκια , μπορεί ο ιδιοκτήτης της καλλιεργήσιμης έκτασης να ζητήσει αποζημίωση.
Κάθε χρόνο πληρώνονται 4,5 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις από ειδικό ταμείο. Αυτές οι αποζημιώσεις επιτρέπουν τους αγρότες να αφήνουν τα ζώα να ζήσουν στον χώρο τους .

Στην Ελλάδα ο νόμος περί κυνηγιού είναι αρχαϊκός .

Στην Γερμανία πάνω από 80% του λαού κατά βάση είναι κατά του κυνηγιού . Το 1996 έγινε μία έρευνα που έβγαλε αυτά τα αποτελέσματα .

Λίγο ή πολύ απέναντι σε αυτά τα ποσοστά στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης στέκεται το ζημιογόνο για την φύση κυνήγι, που αντιπροσωπεύεται από 0,4% του λαού που είναι κυνηγοί.

Είναι καιρός επιτέλους στην Ελλάδα, και σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης , να προσαρμοστούν οι νόμοι στις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και έρευνες κατά πρώτον, και κατά δεύτερον να προσαρμοστεί στην επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του υπόλοιπου λαού .
Έτσι οι μυριάδες θάνατοι στα ευρωπαϊκά δάση θα σταματήσουν .

Ριζόπουλος Βαγγέλης

Καστοριά

Scroll to Top