Picture of sstamellos

sstamellos

Γιορτή των πουλιών 2008 στα Χανιά


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 – ΧΑΝΙΑ 73100 – ΤΗΛ.- FAX.: 2821049018
E-mail: ecohania@otenet.gr – Website: www.ecocrete.gr


Χανιά, 12-10-2008

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ 2008

Τιμήθηκε γι¶ άλλη μια χρονιά στα Χανιά η Γιορτή των Πουλιών με εκδηλώσεις που οργάνωσαν η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία το πρωινό της Κυριακής 12 Οκτωβρίου 2008. Φέτος ο γιορτασμός έγινε ταυτόχρονα σε δυο σημεία, στη λίμνη της Αγιάς και στη Γεωργιούπολη, στον υγρότοπο που βρίσκεται δίπλα στον μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ. Το μήνυμα της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση πρέπει να φτάσει και στην κυβέρνηση που οφείλει άμεσα να προχωρήσει στη δημιουργία και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης για κάθε σημαντικό βιότοπο του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000, όπως οι λίμνες της Αγιάς και του Κουρνά, η Γεωργιούπολη, το Λαφονήσι κ.οκ.

Στον υγρότοπο της Αγιάς έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 είδη πουλιών. Πρόσφατα έγιναν κάποια έργα (μονοπάτι για περιπατητές, περιφράξεις και παγκάκια) που χρειάζονται όμως συντήρηση. Ο υγρότοπος της Γεωργιούπολης είναι ένα σχεδόν άγνωστο σημείο για πολλούς παρ¶ ότι αναφέρεται ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά σε πολλούς διεθνείς οδηγούς παρατήρησης πουλιών, ενώ αποτελεί ένα από τα σημεία που παρακολουθούνται με μελέτες και έρευνες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης όπως και οι λίμνες της Αγιάς και του Κουρνά. Το νερό του υγρότοπου αξιοποιείται και για τη λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ (όπως και το νερό της λίμνης της Αγιάς), που επισκευάστηκε πρόσφατα προσφέροντας ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο της Κρήτης από μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, το νερό.

Ο καιρός επέτρεψε την παρατήρηση εκατοντάδων πουλιών που φιλοξενούνται είτε μόνιμα είτε εποχιακά στους σημαντικούς αυτούς υγρότοπους. Κυρίαρχες βέβαια ήταν οι φαλαρίδες, τα νανοβουτηχτάρια κι οι νερόκοτες, έκαναν όμως την εμφάνισή τους κι άλλα είδη πουλιών όπως η αλκυόνη, ενώ δεν έλειψαν κι οι χελώνες. Στην Αγιά έκαναν την εμφάνισή τους λευκοί και γκρίζοι ερωδιοί, λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες, που, για πρώτη φορά έφτασαν κοντά στον κόσμο, στην όχθη.

Η Γιορτή των Πουλιών είναι μια διεθνής εκδήλωση που φέτος είχε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Γίνεται με σκοπό να αναδειχτεί η αξία των υγρότοπων και της ορνιθοπανίδας στην οικολογική ισορροπία. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να προσεγγίσει κανείς τη φύση, με σεβασμό. Η κερδοσκοπία λίγων από την καταστροφή της φύσης οδηγεί την ανθρωπότητα συνολικά σε αδιέξοδα που εκφράζονται με τα μεγάλα πλανητικά προβλήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας και σημαντικών βιοτόπων. Πέρα από την οικονομική καταστροφή που φέρνουν προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή κι η καταστροφή των βιοτόπων, άγνωστα φυτά που θα μπορούσαν να δώσουν φάρμακα για πολλές ασθένειες χάνονται με την καταστροφή των βιοτόπων. Η διατήρηση της βιοποικιλότητα είναι όρος επιβίωσης της ανθρωπότητας.

Η Κρήτη φημίζεται για την μεγάλη βιοποικιλότητά της, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό σταθμό – τον τελευταίο- στο μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι των αποδημητικών πουλιών από τη Βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική (κι αντίστροφα). Ένας από τους σημαντικότερους διαδρόμους σ¶ αυτό το μεγάλο ταξίδι περνάει πάνω από το Νομό Χανίων και οι υγρότοποι του Νομού Χανίων αποτελούν τα τελευταία σημεία ξεκούρασης των πουλιών πριν την Αφρική.

Πρέπει επειγόντως να προστατευτούν με όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ένα βασικό δε μέτρο είναι η θεσμοθέτηση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης των Περιοχών που εντάσσονται στο Δίκτυο Προστασίας των Τελευταίων Ευρωπαϊκών Οικοτόπων ΦΥΣΗ 2000. Η Ελλάδα καθυστερεί εγκληματικά σε αυτόν τον τομέα, διευκολύνοντας μικρά και μεγάλα συμφέροντα, τους καταπατητές, τις αυθαιρεσίες και την κερδοσκοπία λίγων από την καταστροφή των σημαντικών οικοτόπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την Κρήτη, η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μόλις έναν (1) Φορέα Διαχείρισης, για τα Λευκά Όρη, όπου όμως ήδη λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς. Σημαντικότατες άλλες περιοχές όπως οι λίμνες Αγιάς και Κουρνά, η Γραμπούσα, η Σπάθα κ.ο.κ. παραμένουν ουσιαστικά απροστάτευτες.

Μόνη λύση είναι να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση από ένα ενεργό κίνημα πολιτών για τη θεσμοθέτηση, χρηματοδότηση και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης για τους Σημαντικούς Οικότοπους του Δικτύου Φύση 2000.


Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Scroll to Top