sstamellos

sstamellos

Η Ομοσπονδία Θηροφυλάκων καταγγέλει τον κ Κιλτίδη


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Αριστοτέλους 32 (κτίριο Ε.Κ.Θ. 4ος όροφος, γραφείο 6)
Τ.Κ. 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Fax.: 2310 757 086. Ε-mail: Pothko@yahoo.gr

ΠΡΟΣ: Έντυπο και Ηλεκτρονικό τύπο Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς σταθμούς, Εμπλεκόμενους Φορείς (πίνακας αποδεκτών).
Παρακαλούμε τα Μ.Μ.Ε. για τη δημοσίευση
Θεσσαλονίκη 16/7/2008
Αριθμ. πρωτ.: 51

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΚΙΛΤΙΔΗΣ – ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ – ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ Η ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ – ΕΡΩΤΑΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων (ΠΟΘΗΚΟ) με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Κιλτίδη οφείλει να κάνει γνωστό πως η δημόσια ανακοίνωση της εκφράζει την αγωνία και ανησυχία των μελών για τη διασφάλιση και συνέχιση της σύννομης λειτουργίας των ιδ. φυλάκων θήρας.

Η δήλωση του κ. Κιλτίδη για αμφισβήτηση από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θηροφυλάκων των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας θα μπορούσε να είχε γίνει κατανοητή εάν πράγματι στην ανακοίνωση – διαμαρτυρία της ΠΟΘΗΚΟ υπήρχαν κρίσεις και θέσεις των συντακτών που να δικαιολογούν αυτό. Δε συνέβη όμως αυτό και συνεπώς έχουμε τη γνώμη πως η καταγγελία στρέφεται ουσιαστικά κατά των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την οποία εν πολλοίς συμπίπτει και η γνώμη του Ε΄ τμήματος του Ν.Σ.Κ. (204/2001).

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέκυψε το πρόβλημα με την με αριθ. 138/18-1-08 γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με την οποία αποκλείστηκε η δυνατότητα άσκησης ανακριτικών – αστυνομικών καθηκόντων από τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας, ο κ. Υφυπουργός παρενέβη δημόσια αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και δεσμεύθηκε λέγοντας πως «ο Aρειος Πάγος μας λέει τι δεν μπορούν να κάνουν οι θηροφύλακες, δεν μας λέει όμως τι μπορούν να κάνουν, κάτι για το οποίο θα μεριμνήσει προσωπικά ο ίδιος να ξεκαθαρισθεί ώστε να διασφαλισθεί η νομιμότητα».
Αντί αυτού ο κ. Υφυπουργός άφησε το θέμα αρρύθμιστο και το παρέπεμψε στις καλένδες (ερώτημα στο Ν.Σ.Κ.).

Έτσι σήμερα και ένα μήνα πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου οι θηροφύλακες και οι δασικοί υπάλληλοι περιμένουν ακόμη να διευθετήσει το ζήτημα ο κ. Υφυπουργός. Το χειρότερο όμως είναι πως ο κ. Κιλτίδης επιμένει στη στάση αυτή αφού με τις τελευταίες του δηλώσεις καλλιεργεί τη σύγχυση χωρίς να παρέχει καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση για το περιεχόμενο των καθηκόντων και του καθεστώτος λειτουργίας.

Για το λόγο αυτό καλούμε δημόσια πλέον τον κ. Κιλτίδη να κάνει γνωστό εάν σύμφωνα με το νόμο, οι ιδ. φύλακες θήρας έχουν ακόμη τη δυνατότητα άσκησης αστυνομικών – ανακριτικών καθηκόντων και πως τα ασκούν αυτά. Συγκεκριμένα εάν μπορούν:

1. Να διενεργούν σε δημόσιες εκτάσεις ελέγχους – σωματικές έρευνες, σε πολίτες είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά.

2. Να ακινητοποιούν αυτοκίνητα – οχήματα σε δασικά, αγροτικά και λοιπά οδικά δίκτυα και να ελέγχουν – ερευνούν το εσωτερικό τους, είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά.

3. Να αναγνωρίζονται ως υπάλληλοι σύμφωνα με τον Π.Κ. και να προχωρούν σε διάφορες ανακριτικές πράξεις (π.χ. τη σύνταξη εκθέσεων, όπως οι εκθέσεις κατάσχεσης).

Εάν ναι, τότε:
1. Ποια είναι τα απαιτούμενα προσόντα από το νόμο για την πρόσληψή των ιδ. φυλάκων θήρας και πως εκπαιδεύονται στη συνέχεια.
2. Ειδικότερα για το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των ιδ. φυλάκων θήρας της χώρας δηλαδή εκείνων που προσλαμβάνονται από τις κυνηγετικές ομοσπονδίες (ομοσπονδιακοί θηροφύλακες) και που εργάζονται σε μόνιμη βάση, πως καθορίζεται η λειτουργία τους. Δηλαδή, από ποιους παίρνουν εντολές – οδηγίες, σε ποιούς αναφέρουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ποιος καθορίζει την επιχειρησιακή τους κίνηση – δράση.
3. Ποιος ελέγχει την ορθή άσκηση των καθηκόντων τους.
4. Ποιος αποφασίζει για τη συνέχιση της εργασίας τους σε σχέση με τα τυχόν πειθαρχικά τους παραπτώματα. Πως απολύονται.

Όλα τα ανωτέρω σύμφωνα με τον Aρειο Πάγο ούτε μπορεί να ασκηθούν ούτε έχουν ρυθμιστεί σύμφωνα με το νόμο. Για το λόγο αυτό ο κ. Κιλτίδης οφείλει να έχει απαντήσεις εάν θέλει να πείσει πως δεν χρειάζεται να εκδοθεί η Υπ. Απόφαση, (κάτι που φάνηκε στις τελευταίες του δηλώσεις) και να στηρίξει σύννομα το ρόλο των θηροφυλάκων.

Διερωτόμαστε ακόμη ποιος ο σκοπός της αδράνειας για τη ρύθμιση του θέματος, αφού είναι γνωστό πως η διατήρηση της όποιας ασάφειας και του νομικού κενού, βοηθάει στην απόσχιση των θηροφυλάκων από το φυσικό τους χώρο που για χρόνια ήταν οι δασικές υπηρεσίες, με σκοπό να τις βοηθήσουν στην προσπάθεια για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Με τον τρόπο αυτό η θηροφυλακή μετατρέπετε σε παράνομο μηχανισμό άσκησης δημόσιας εξουσίας (αστυνομικών – ανακριτικών καθηκόντων) έξω από τις δομές της Πολιτείας, ως ιδιωτικός στρατός, ειδικά εάν επιτευχθεί μία νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στα καθήκοντα και θα αφήνει αρρύθμιστο το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας, ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους θηροφύλακες και που ο ν. 3208/03 επιβάλει να ρυθμιστεί παράλληλα.

Αλλά η λειτουργία οργάνων με αστυνομικά – ανακριτικά καθήκοντα έξω από τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας είναι κατ΄αρχήν αντισυνταγματική, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και είναι έξω από κάθε ηθική και λογική αφού οι θηροφύλακες θα καλούνται να ελέγχουν την ορθή εφαρμογή και τήρηση του νόμου από αυτούς που μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους ελέγχουν και να τους απολύουν (ο ελεγχόμενος είναι και ελεγκτής), συμβάλλοντας στη δημιουργία ιδιότυπων εξαρτήσεων και αφήνοντας πάντα αμφιβολίες για την ορθή τήρηση του νόμου.

Για όλα τα ανωτέρω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων επαναλαμβάνει τη δημόσια έκκληση της προς τον κ. Κιλτίδη να εξετάσει περισσότερο και σε βάθος όλες τις παραμέτρους του ζητήματος των ιδιωτικών φυλάκων θήρας και να προχωρήσει επιτέλους στην έκδοση της πολυαναμενόμενης Απόφασης του ν. 3208/2003 κάτι που εκτός των άμεσα ενδιαφερόμενων θηροφυλάκων, επιθυμεί και η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου.

Για το
Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ιωάννης Ρετζέπης
Ο Γεν. Γραμματέας Γεώργιος Τριανταφυλλίδης

Πίνακας Αποδεκτών
• Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
• Κόμματα – Βουλευτές
• Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
• Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας.
• Δασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις
• Περιβαλλοντικές Οργανώσεις
• Ενώσεις Συντακτών
• Λοιποί Φορείς

Scroll to Top