Picture of sstamellos

sstamellos

Καμπανάκι WWF για την υπεραλίευση: το 40% των αλιε

Καμπανάκι WWF για την υπεραλίευση: Το 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα

Το 93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στη Μεσόγειο απειλείται από την υπεραλίευση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το WWF και στην ανανεωμένη έκδοση του Fish Guide (http://fishguide.wwf.gr/), που στόχο έχει την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.

Όπως έγινε γνωστό από την οργάνωση, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ετησίως κατανάλώνεται διπλάσια ποσότητα ψαρικών σε σχέση με 50 χρόνια πριν, ενώ 30% έχουν μειωθεί τα αλιεύματα της Μεσογείου από το 2007 μέχρι σήμερα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι το 31% των ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύεται, ενώ στους 26 εκατ. τόνους φτάνει η παράνομη και άναρχη και παράνομη αλιεία ετησίως, συνολικής αξίας 23 δισ. δολαρίων την ώρα που το 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια».

«Η θάλασσα είναι η ζωή μας και συνεπώς, οφείλουμε να την προστατεύουμε, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων της, όπως είναι μεταξύ άλλων τα εκατοντάδες είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών που ζουν και αναπτύσσονται στις ελληνικές θάλασσες», αναφέρει ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF. «Το κοινό έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του, καθώς με τις επιλογές του μπορεί να καθορίσει τις καταναλωτικές τάσεις και άρα, να κατευθύνει τους επαγγελματίες (αλιείς, έμποροι) σε ένα πιο υπεύθυνο και περιβαλλοντικά βιώσιμο πλαίσιο λειτουργίας. Στόχος μας, μέσω του Fish Guide, είναι να προσφέρουμε για πρώτη φορά ολοκληρωμένη ενημέρωση στο κοινό, και όλοι μαζί, με τη γνώση ως εργαλείο, να αποτρέψουμε τις συνέπειες της υπεραλίευσης και να εξασφαλίσουμε πως θα έχουμε ψάρι για πάντα».

Αναφορικά με τα εγχώρια ψαρικά, το Fish Guide βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν ψαρικά, τα οποία αλιεύτηκαν με νόμιμες μεθόδους και φιλικά προς το περιβάλλον αλιευτικά εργαλεία, είναι στο σωστό μήκος, και άρα στη σωστή ηλικία, δηλαδή πρόλαβαν να αναπαραχθούν και να αφήσουν απογόνους και αλιεύτηκαν εκτός της περιόδους της αναπαραγωγής τους (π.χ. δεν συνίσταται να καταναλώνονται μπαρμπούνια τον Μάιο, οπότε και αναπαράγονται ή εάν είναι μικρότερα από 11 εκατ. καθώς αυτό δείχνει ότι είναι νεαρής ηλικίας και δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ακόμα). Πρόκειται για έναν έξυπνο, λειτουργικό και εύχρηστο online οδηγό που σχεδιάστηκε από το WWF με απώτερο στόχο να δημιουργήσει ενημερωμένους, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους και υπεύθυνους καταναλωτές.

Ειδικότερα, εάν πρόκειται για εγχώρια προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, το Fish Guide του WWF προτείνει τα προϊόντα βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας. Σχετικά με τα εισαγόμενα ψαρικά, στο Fish Guide χρησιμοποιείται ένας απλός χρωματικός κώδικας βάσει των επιπτώσεων που έχει η αλιεία τόσο σε έναν πληθυσμό ψαριών, όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον, εξετάζοντας παράλληλα εάν είναι πιστοποιημένα και εάν, βάσει αυτής της πιστοποίησης, μπορούν να καταναλωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη από το κοινό (π.χ. Μπλε: Προϊόντα πιστοποιημένα κατά MSC, ASC ή βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας, Πράσινο: Κατανάλωσε άφοβα, Κίτρινο: Κατανάλωσε με προσοχή, Κόκκινο: Δεν πρέπει να το καταναλώσεις).

Επιπλέον, το Fish Guide συστήνει στους καταναλωτές ορισμένα είδη «άγνωστων», αλλά πολύ γευστικών, θρεπτικών και ιδιαίτερα οικονομικών ψαρικών που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες (π.χ. κέφαλος, αγριόσαλπα). Επιπλέον, περιέχει έξυπνες συμβουλές προκειμένου το κοινό να αναγνωρίζει εάν ένα ψάρι είναι φρέσκο, ενώ παράλληλα, παρουσιάζει πρωτότυπες θαλασσινές συνταγές διακεκριμένων σεφ και γευσιγνωστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι στηρίζουν τις προσπάθειες του WWF για υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% των εισαγωγών της προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα ψαρικά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη, ενώ 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία.

Το Fish Guide είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, ενώ σύντομα το WWF θα αναπτύξει και μια εφαρμογή για κινητά για ακόμα ευκολότερη πρόσβαση των καταναλωτών στις πληροφορίες του οδηγού.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Πηγή: www.lifo.gr

Scroll to Top