sstamellos

sstamellos

Ο γυπαετός των Αστερουσίων στην Κρήτη

Μήνυμα αισιοδοξίας για την Κρητική φύση έρχεται από τα Αστερούσια Όρη…

Για πρώτη φορά μετά απο 22 χρόνια καταγράφηκε αναπαραγωγική δραστηριότητα Γυπαετών στα Αστερούσια Όρη. Ο νεοσσός μαρκαρίστηκε στην φωλιά απο ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με την βοήθεια μελών της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας/Τμήμα Κρήτης και της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «ΦΟΙΝΙΞ» και αναμένεται να πτερωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Το γεγονός της επιτυχημένης αναπαραγωγής του είδους μετά από τόσα χρόνια στα Αστερούσια αποτελεί και τα πρώτα ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης του πληθυσμού του στην Κρήτη. Ο Γυπαετός έχει καταχωρηθεί ως κινδυνέυων είδος στην Ελλάδα και απειλείται με εξαφάνιση πανευρωπαϊκά, ενώ ο πληθυσμός του στην χώρα μας αριθμεί 6 ζευγάρια (όλα στην Κρήτη) και τα μόνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το 2011 αναμένεται να πτερωθούν στο νησί 4 νεοσσοί, παραγωγικότητα που αποτελεί και παγκόσμια πρωτιά αφού πρόκειται για μοναδικό νούμερο σε νησιωτικό πληθυσμό. Ωστόσο το ζευγάρι των Αστερουσίων κατέχει και άλλες πρωτιές σε πανευρωπϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο αφού πρόκειται για το νοτιότερο ζευγάρι στην Ευρώπη ενώ πουθενά αλλού στο κόσμο δεν υπάρχει φωλιά σε τόσο μικρή απόσταση από την θάλασσα (1,3 km).

Σημαντικό ρόλο για την αναπαραγωγική επιτυχία του συγκερκιμένου ζευγαριού επαιξε: α) η ευαισθητοποίσηση της τοπικής κοινωνίας (μείωση λαθροθηρίας), β) το καθεστώς προστασίας της περιοχής (Ζώνη Ειδικής Προστασίας: «Αστερούσια-Κόφινας GR4310005», Καταφύγιο ¶γριας Ζωής), γ) η λειτουργία ταίστρας αρπακτικών που κατασκευάστηκε το 2004 απο την Δ/νση Δασών Ηρακλείου με στόχο την διατήρηση των γυπών των Αστερουσίων. Η τροφοδοσία της ταίστρας γίνεται συστηματικά απο εργαζόμενους του ΜΦΙΚ, περιστασιακά απο παραγωγούς – κτηνοτροφους της περιοχής ενώ πιό πρόσφατα αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος Φαραγγιανων – Αστερουσίων. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως χορηγός του ΜΦΙΚ για δράσεις διατήρησης του συγκεκριμένου είδους έχει υπάρξει η εταιρεία ΑΝΕΚ.

Όπως δηλώνει ο Δ/ντης του ΜΦΙΚ Καθ. Μ. Μυλωνάς, «το γεγονός αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως η φύση μπορεί να ανακάμψει αρκεί να της δώσουμε μιά ευκαιρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή και σεβασμός στο φυσικό κεφάλαιο του τόπου μας»

Ηρακλειο 10-06-2011

Για την <<Φοινιξ>>
Ψαρρας Δημητρης
Τηλ.6946267565

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top