sstamellos

sstamellos

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤ

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ… ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ!!!

Πέρσι τέτοιον καιρό, γράφαμε για τους παράνομους κυνηγούς που σάρωναν τον Υμηττό, παρά την απαγόρευση της θήρας που υπάρχει. Κατέστρεφαν την πανίδα του βουνού, αδιαφορώντας ακόμη και για τους περιπατητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν το βουνό είτε για πρωινό περπάτημα, είτε για ελαφρύ τζόγκιν.

Η καταστροφική πυρκαγιά της 25ης Ιουνίου, που έκανε στάχτη πάνω από 2000 στρέμματα, επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση για την πανίδα του πληγωμένου όρους, με τα εναπομείναντα πουλιά να αναζητούν προστασία στο υπόλοιπο δασικό τμήμα του βουνού.

Οι παράνομοι όμως κυνηγοί, βλέποντας την αδιαφορία της Πολιτείας πολλαπλασιάστηκαν και κυριολεκτικά σαρώνουν το βουνό, από την πλευρά των Γλυκών Νερών και της Παιανίας!!!

Είναι μάλιστα τόσο προκλητικοί, ώστε κυκλοφορούν ανάμεσα στον κόσμο, αδιαφορώντας για τις συστάσεις τους να απομακρυνθούν, διότι το κυνήγι απαγορεύεται στον Υμηττό. Μάλιστα μερικοί από αυτούς ανταπαντούν με αγένεια και θράσος, συνεχίζοντας το επικίνδυνο και παράνομο κυνήγι τους!

Αυτοί οι τύποι που κυνηγούν μέσα στον Υμηττό, επωφελούμενοι μάλιστα της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς, μοιάζουν με τους Ισραηλινούς, οι οποίοι δεν δείχνουν τον παραμικρό οίκτο σε μια βομβαρδισμένη Γάζα. Έτσι και οι λαθροκυνηγοί του Υμηττού: Διασχίζοντας τα καμμένα δάση των Γλυκών Νερών, περνούν στις επάνω πλαγιές, ζωσμένοι με εκατοντάδες φυσίγγια, λες και βρίσκονται στα …παρθένα δάση του Αμαζονίου.

Αυτή η πρόκληση, αυτό το έγκλημα που συντελείται στον Υμηττό, ποιος θα το σταματήσει;

Απίστευτη απάντηση Αστυνομικού τμήματος, μετά από καταγγελία:

«ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΩΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ»!!!

Την απίστευτη αυτή απάντηση-προτροπή έδωσε αστυνομικό όργανο σε πολίτη που κατήγγειλε την δράση των κυνηγών στον Υμηττό, στα όρια των Γλυκών Νερών. Σύμφωνα με την απίστευτη αυτή απάντηση, προκειμένου να επέμβει η Αστυνομία, απαιτείται, όποιος καταγγέλλει την λαθροθηρία, να κάνει πρώτα επώνυμη καταγγελία και μετά να υποδείξει το σημείο όπου βρίσκονται οι παράνομοι κυνηγοί, αλλά και να βρίσκεται παρών την ώρα της σύλληψής τους!!!

Είναι εξοργιστικό, εκπληκτικό, αλλά τραγικά αληθινό! Είναι σαν να λέμε ότι, προκειμένου να επέμβει η Αστυνομία σε μια ληστεία τραπέζης, θα πρέπει να γίνει πρώτα η επώνυμη καταγγελία και μετά να βρίσκεται ο καταγγέλλων παρών κατά την εξέλιξη της σύλληψης των ληστών!!!

Ποια κάλυψη-προστασία θα έχει όμως ο καταγγέλων, όταν οι λαθροκυνηγοί θα έχουν σταμπάρει το πρόσωπό του;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ:

«ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟ. ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΩΝ»

Ο Δήμαρχος Γλυκών Νερών κ. Σώκος, γνωρίζοντας τι συμβαίνει με τους λαθροκυνηγούς στον Υμηττό, μας είπε: «Θα συντάξω άμεσα έγγραφο προς το Δασονομείο Κορωπίου, ζητώντας τους να λάβουν μέτρα για την κατάσταση. Ο δικός μας ρόλος δυστυχώς περιορίζεται σε αυτό τον τομέα. Επίσης, αυτό που μπορεί να κάνουμε, είναι να σημειώνουμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων των λαθροκυνηγών, τα οποία και παρ΄κάρουν μέσα στο βουνό και να δίνουμε αυτούς τους αριθμούς στην Αστυνομία, για τα περαιτέρω. Πάντως μου κάνει εντύπωση που το Δασαρχείο δεν έχει εκδώσει επίσημη και ρητή απαγόρευση θήρας για όλο τον Υμηττό, ειδικά μετά τις περισινές καταστροφικές πυρκαγιές».

Παρακάτω δημοσιεύουμε το ρεπορτάζ που είχαμε γράψει τον Ιανουάριο του 2007 για τους παράνομους κυνηγούς. Από τότε, όχι απλά δεν έχει αλλάξει τίποτε, αλλά αντιθέτως έχει επιδεινωθεί η κατάσταση:

ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΟΙ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!
από τον Μάκη Βραχιολίδη

Κυριολεκτικά πάνω σε εκατοντάδες κάλυκες περπατούν οι περιπατητές, με τις σφαίρες των κυνηγών να σφυρίζουν στ’ αυτιά τους. Εκτός των άλλων διατρέχει Κίνδυνο και η ζωή τους.

Ενώ έχει απαγορευτεί το κυνήγι στην Πάρνηθα, ειδικά μετά την οικολογική καταστροφή που υπέστη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο Υμηττός είναι αυτός που δέχεται δεκάδες παράνομους κυνηγούς, οι οποίοι και σαρώνουν τις πλαγιές του!

Από τα σημεία από τα οποία περνούν καθημερινά πολλοί περιπατητές και φυσιολάτρες, περνούν και λαθροκυνηγοί, οι οποίοι και επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ, καταστρέφοντας την πανίδα του βουνού, αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή ανύποπτων περαστικών. Δεν έχει κανείς παρά να διασχίσει τους χωμάτινους δρομίσκους του Υμηττού, αυτούς δηλ. που χρησιμοποιούν για την καθημερινή βόλτα τους δεκάδες περιπατητές και θα δει αμέτρητους κάλυκες από τα κυνηγετικά όπλα των λαθροκυνηγών. Κυριολεκτικά περπατάει πάνω σε φυσίγγια!!!

Ειδικά τα Σαββατοκύριακα, όταν και αυξάνεται ο αριθμός των περιπατητών, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται, μια και την ίδια ώρα είναι μεγαλύτερος κι ο αριθμός των κυνηγών που ανεβαίνουν στον Υμηττό!

Τα όπλα …παίρνουν φωτιά, σε σημείο που φοβισμένοι περιπατητές, εγκαταλείπουν τον Υμηττό. Ένας αγανακτισμένος φυσιολάτρης μας είπε: «Μερικές φορές αισθάνομαι λες και βρίσκομαι σε πόλεμο. Την περασμένη Κυριακή, ο πυροβολισμός ακούστηκε λίγα μέτρα μακρύτερα από μένα. Φοβήθηκα κι άρχισα να τρέχω»!

Η ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού είναι αυτή που επιτρέπει στους κυνηγούς να αλωνίζουν τον Υμηττό και να σαρώνουν τις πλαγιές του. Παρά το ότι υπάρχει συγκεκριμένη απαγορευτική διάταξη , η οποία και ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2001, η οποία και ορίζει τις απαγορευμένες για κυνήγι περιοχές του Υμηττού, παρά το ότι έχει απαγορευθεί και χαρτογραφημένα το κυνήγι, η παρανομία ζει και βασιλεύει από την περιοχή του Παπάγου έως τα Γλυκά Νερά, Παιανία κ.λ.π.

Εμείς πήγαμε, είδαμε και φωτογραφίσαμε τα σημεία στα οποία το παράνομο κυνήγι κυριαρχεί στον Υμηττό. ΤαTOYOTA, DATSUN ή τα SUZUKI αγροτικά αυτοκίνητα, σκαρφαλώνουν στους χωμάτινους δρόμους (εκεί απ¶ όπου περνούν και οι περιπατητές), από τις πολύ πρωινές ώρες κιόλας, έχοντας στην καρότσα του αυτοκινήτου τους το σκυλόσπιτο, μέσα στο οποίο είναι τα κυνηγόσκυλα, τα οποία και τους βοηθούν στο κυνήγι. Λαγοί, πέρδικες, ορτύκια είναι η αγαπημένη τους λεία, χωρίς βέβαια να διστάσουν να χτυπήσουν ακόμη και αλεπούδες αν βρουν την ευκαιρία!

Τα πουλιά που έχουν εγκαταλείψει την καμμένη Πάρνηθα, έχουν βρει το φυσικό περιβάλλον του Υμηττού ως το μέρος που θα περάσουν την ζωή τους.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να τονίσουμε ότι ο Υμηττός είναι καταφύγιο για προστατευόμενα είδη πουλιών, όπως ο σπάνιος μουστακοτσιροβάκος, ο βραχοτσοπανάκος, ο πετρίτης, ο φιδαετός και η αετογερακίνα. Στο βουνό επίσης αφθονούν οι νησιώτικες πέρδικες, που εντοπίζονται εύκολα από το “κακαριστό” τραγούδι τους. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 είδη πουλιών (αρπακτικά, μεταναστευτικά, χειμερινοί επισκέπτες, φωλιάζοντα και μη), αρκετά είδη θηλαστικών (κουνάβι, νυφίτσα, αλεπού, λαγός, σκαντζόχοιρος), ζουν μέσα στο περιαστικό δάσος του Υμηττού. Όλα αυτά τα πουλιά & τα ζώα, βρίσκονται αντιμέτωπα με τα όπλα των κυνηγών, οι οποίοι ελλείψει ελεγκτικού μηχανισμού, δρουν ανενόχλητοι, καταστρέφοντας την σπάνια πανίδα του Υμηττού και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή των δεκάδων περιπατητών-φυσιολατρών του βουνού, από τυχαίο πυροβολισμό ή εξοστρακισμό σφαίρας.

Η ΔΑΣΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΗΡΑΣ

Η Γενική Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής έχει εκδώσει απαγορευτική διάταξη του κυνηγιού από τον Σεπτέμβριο του 2001, η οποία και έχει ισχύ 10 χρόνων και η οποία ορίζει σαφώς την απαγόρευση του κυνηγιού στην Δυτική πλευρά του Υμηττού (περιοχή αρμοδιότητος του Δασαρχείου Πεντέλης), όπως αυτή φαίνεται στο επισυναπτόμενο απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ κλίμακας 1:50000.

Εμείς θα προσθέταμε ότι το κυνήγι, ειδικά μετά την οικολογική καταστροφή της Πάρνηθας, θα έπρεπε να απαγορευτεί ρητώς σε όλη την έκταση του Υμηττού, σε έναν μικρό –ουσιαστικά- δασικό κήπο, στον οποίο έχουν βρει καταφύγιο τα πουλιά από τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Είναι απαράδεκτο, μέσα στην Αττική, σε μέρη όπου υπάρχουν προστατευόμενα είδη πουλιών, σε ένα περιαστικό δάσος σαν τον Υμηττό να επιτρέπεται-έστω και σε περιορισμένη έκταση- το κυνήγι, δίνοντας λαβή σε όσους κυνηγούς πιαστούν στα πράσα, να πουν ότι … «κυνηγούσαμε σε επιτρεπόμενη περιοχή».

Εμείς πάντως … «συλλάβαμε» τους κυνηγούς σε σημεία που απαγορεύεται το κυνήγι.

Λέγει λοιπόν η απαγορευτική διάταξη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών:

Απαγορεύεται το κυνήγι από την Δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής και τα όρια ακολουθούν την περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού και διέρχονται από τις κορυφές Κορακοβούνι-Εύζωνας-Κορυφή 827 μέτρα μέχρι τον δρόμο στο βόρειο άκρο της Λάκκας Χαλιδούς. Από εκεί ακολουθούν το δρόμο προς Κορωπί για 500μ. περίπου και μετά ακολουθούν το ρέμα δυτικά του Προφήτη Ηλία, μέχρι να σβήσει στον δρόμο τον οποίο ακολουθούν προς την Σπηλιά Νταβέλη. Από εκεί ακολουθούν την κορυφογραμμή του Υμηττού και διέρχονται από τις κορυφές Νταβέλη-Μαυροβούνι-Στρώμα . Από εκεί ακολουθούν το δρόμο προς την δασωμένη Κορυφή-Σταυραετό-Κρεββάτια Βούλας, μέχρι το Νεκροταφείο Βούλας. Από εκεί εκτρέπονται από τον δρόμο και κατεβαίνουν ανατολικά μέχρι το ρέμα που κατευθύνεται στο «Χέρωμα» Βάρης το οποίο ακολουθούν μέχρι τα όρια του οικισμού. Από εκεί ακολουθούν τα όρια του οικισμού «Χέρωμα» Βάρης και τα βόρεια όρια του ρυμοτομικού σχεδίου της Βάρης, τα ανατολικά όρια των ρυμοτομικών σχεδίων των δήμων Βούλας-Γλυφάδας-Αργυρουπόλεως-Υμηττού-Βύρωνα-Καισαριανής-Ζωγράφου και νοτιοανατολικά όρια των δήμων Παπάγου-Χολαργού-Αγ. Παρασκευής. Από εκεί ακολουθούν το δρόμο προς τη Δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ και καταλήγουν στη Δεξαμενή, στο σημείο απ¶ όπου ξεκίνησαν.

Οι κυνηγοί, σκαρφαλώνουν τους χωμάτινους δρομίσκους, εκεί όπου περπατούν καθημερινά δεκάδες φυσιολάτρες, αράζουν τα DATSUN και τα SUZUKI, κατεβάζουν τα κυνηγόσκυλα, φορτώνουν τα όπλα τους με φυσίγγια κι αρχίζουν το παράνομο κυνήγι

Οι παραβάτες της παρούσης Δ.Α.Δ. που κυνηγούν εντός των ορίων που καθορίστηκαν πιο πάνω, διώκονται και τιμωρούνται με τις διατάξεις του Ν.Δ. 86/69 «περί Δασικού Κώδικος» (άρθρα 251-267 & 287-289), όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τον Ν.Δ. 996/71 και το Ν.177/1975.

Η τήρησή της ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, του Υπ. Δημόσιας Τάξης, των Κυνηγετικών Οργανώσεων και κάθε φιλόνομο πολίτη.

ΑΔΡΑΝΕΙΣ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ-ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Μπορεί η εφαρμογή της απαγορευτικής διάταξης του κυνηγιού, να ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και σε κάθε φιλόνομο πολίτη, όμως ουδείς αρμόδιος ελέγχει αν εφαρμόζεται η διάταξη!

Ισχύει ακριβώς ό,τι ισχύει για την Διεύθυνση Τροχαίας, η οποία ναι μεν έχει ορίσει ότι απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων στον Υμηττό κατά τους θερινούς μήνες, από την δύση του ηλίου και μετά, αλλά δεν εφαρμόζει την διαταγή της, γιατί…δεν έχει επαρκές προσωπικό!

Ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει και με το Υπουργείο Εθνικής ¶μυνας, που ναι μεν στέλνει διμοιρίες του στρατού να φυλάνε τον Υμηττό, αλλά μόνον για μερικές ημέρες και μόνον όταν αυτός γίνει…παρανάλωμα του πυρός.

Αυτό είναι το κράτος μας, αυτή είναι η ευνομούμενη Πολιτεία μας!

Περιμένουμε –προφανώς- να σκοτωθεί κανείς περαστικός από αδέσποτη σφαίρα ή να διαπιστώσουμε μετά από χρόνια ότι εξαφανίζεται το οικοσύστημα του Υμηττού, για να…ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top