sstamellos

sstamellos

Δράση για την καταπολέμηση της πείνας

Οι πολυεθνικές και οι βιομηχανίες του αγροδιατροφικού τομέα, προωθούν ένα μοντέλο διατροφής-καλλιέργειας που είναι καταστρεπτικό για το περιβάλλον, την υγεία, τους μικρούς αγρότες, τις φτωχές χώρες, την βιωσιμότητα. Ένα μοντέλο που είναι υπεύθυνο για το θάνατο 24.000 ανθρώπων ημερησίως από την πείνα! Όλα αυτά γίνονται για να αυξηθεί η επιρροή τους και τα κέρδη τους. Μόνη απάντηση θα έρθει με την ενίσχυση των κινημάτων. Ενάντια στο μοντέλο ανάπτυξης και τρόπο ζωής που μας επιβάλλουν βιομηχανίες και πολυεθνικές.

Βασισμένες στα φυτά λύσεις της πείνας

Διαστάσεις της πείνας

-Παγκοσμίως, 840 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους επτά, πάσχουν από χρόνια πείνα. Η μεγάλη πλειοψηφία ζουν στην Νότια Ασία και την νότια της Σαχάρας Αφρική.

-24.000 άνθρωποι κάθε μέρα, και 8,8 εκατομμύρια ανά έτος πεθαίνουν από την πείνα ή σχετικές αιτίες. Τα τρία τέταρτα είναι παιδιά νεώτερα από πέντε χρονών.

-Η χρόνια πείνα προκαλεί επίσης μειωμένη ανάπτυξη, φτωχή όραση, εξάντληση, και αυξανόμενη ευαισθησία σε ασθένειες.

-Στις ΗΠΑ, περισσότερα από 30 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 12 εκατομμυρίων παιδιών, έχουν "επισφαλή διατροφή", που σημαίνει ότι πεινούν ή έχουν ελλειπή διατροφή.

Αιτίες της πείνας

Μόνο το 10% των θανάτων πείνας οφείλεται σε καταστροφικά γεγονότα όπως ο λιμός ή ο πόλεμος. Οι περισσότεροι οφείλονται στο χρόνιο υποσιτισμό που προκαλείται από
την ανισοκατανομή και την σπατάλη των πόρων τροφίμων.

Αν και οι ανάγκες τροφίμων είναι αρκετά ομοιόμορφα διανεμημένες μεταξύ των ανθρώπων του κόσμου, η διανομή καθορίζεται από οικονομικά κίνητρα, παρά από τις ανάγκες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την εμμονή της πείνας στις ΗΠΑ, με τα απέραντα πλεονάσματα τροφίμων, και το γεγονός ότι ο αριθμός του κόσμου που είναι πεινασμένος είναι κατά προσέγγιση ισοδύναμος με τον αριθμό των υπέρβαρων ανθρώπων.

Σπατάλη των πόρων τροφίμων

Η έλλειψη των τροφίμων επιδεινώνεται από τις μη αποδεκτές γεωργικές πρακτικές, όπως η μείωση καλλιεργήσιμης γης, εδάφους, νερού, ενέργεια, και η μετατροπή από την βασισμένη στα φυτά διατροφή, στη ζωική πρωτεϊνη.

Μια βασισμένη στο κρέας διατροφή απαιτεί 10-20 φορές περισσότερο έδαφος απ’ ό,τι η βασισμένη στα φυτά διατροφή. Η διαδικασία αρχίζει με κοπή των δασών που δημιουργούν λιβάδι για τα βοοειδή και άλλα μηρυκαστικά. Τελικά, το έδαφος μετατρέπεται σε τροφοδότη για τα ζώα που θα μεγαλώσουν και θα θανατωθούν για να γίνουν τροφή.

Η υποβάθμιση του εδάφους αρχίζει αμέσως αφότου κόβονται τα δέντρα και κλιμακώνεται με το όργωμα. Χωρίς να υπάρχουν φυτά να συγκρατήσουν το χώμα, το έδαφος, φορτωμένο με τα λιπάσματα, και οργανικά απόβλητα, μεταφέρεται με τη βροχή και από το χιόνι που λιώνει, σε κοντινά ρεύματα. Η ζωική γεωργία παράγει περισσότερους ρύπους ύδατος από όλες τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες μαζί.

Η έντονη απαίτηση για ζωική τροφή οδηγεί στη χρήση κεκλιμένου έδαφος, με τη μεγαλύτερη απορροή, και ξηρού εδάφους που απαιτεί άρδευση. Η άρδευση, αποτελώντας περισσότερο από το 80% όλου του διαθέσιμου νερού για την ανθρώπινη χρήση, οδηγεί στην έλλειψη νερού.

Προτεινόμενες λύσεις

Μόνο τα σιτάρια και η σόγια που ταϊζονται τα ζώα στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρέχουν αρκετά τρόφιμα για να ταϊστούν όλοι οι πεινασμένοι του πλανήτη.

Ακόμα, η εντατική ζωική γεωργία αυξάνεται γρήγορα στις φτωχές χώρες, επιδεινώνοντας περισσότερο την έλλειψη πόρων τροφίμων. Οι δυτικές αγροβιομηχανίες επιδιώκουν να εξαπλώσουν τα προϊόντα τους και να εξαγάγουν τις βιομηχανικές πρακτικές καλλιέργειας σε αυτά τα έθνη.

Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες. Μειωμένες προμήθειες σιταριού θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές ελλείψεις τροφίμων, ακόμη και λιμό. Οι επιδράσεις στην υγεία των πλυθησμών θα επιβάλουν ανυπόφορο φορτίο στις οικονομίες των φτωχών χωρών. Και, οι επιδράσεις σε έδαφος, νερό, και άγρια φύση απειλούν τα εύθραυστα οικοσυστήματα.

Η βιώσιμη καλλιέργεια τροφίμων, βασισμένη στα φυτά, προσφέρει μια απάντηση κοινής λογικής στην πείνα και τον υποσιτισμό.

Λαχανικά, όσπρια, σιτάρια, και φρούτα μπορούν να ευδοκιμήσουν στα περισσότερα κλίματα σε μικρά χωράφια. Τέτοιες συγκομιδές απαιτούν ελάχιστη επένδυση σε νερό,
ενέργεια, εξοπλισμό, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, και προκαλούν αμελητέα εδαφολογική υποβάθμιση και ρύπανση των υδάτων.

Τα βασισμένα στα φυτά τρόφιμα περιέχουν τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη και ζωντανή δραστηριότητα. Είναι χωρίς χοληστερόλη, κορεσμένα λίπη, ορμόνες, φάρμακα, όλα αυτές τις αιτίες δηλαδή που προκαλούν θανάτους και ασθένειες στις πλούσιες χώρες.

Από: http://www.plantsforhunger.org/PDF/FSPHS1.pdf

http://homepages.pathfinder.gr/ecologists

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top