Picture of sstamellos

sstamellos

Eπιπτώσεις στο νερό από το διατροφικό μοντέλο

Μεγάλες επιπτώσεις στο νερό από το διατροφικό μοντέλο που επιβάλουν οι πολυεθνικές

Ο τρόπος ζωής που μας επιβάλουν οι βιομηχανίες και οι πολυεθνικές, εκτός των τόσων συνεπειών (σε υγεία-περιβάλλον-οικονομία-βιωσιμότητα), έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην έλλειψη νερού.

85 ΤΟΝΟΙ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ 1 ΚΙΛΟ ΒΟΔΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ!

8.500 Γαλόνια νερού για 1 λίβρα του βόειου κρέατος

Σε μελέτη που παρουσίασε τον 4/2004 το διεθνές ίδρυμα ύδατος της Στοκχόλμης (SIWI), στη 12η συνεδρίαση των ΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη στη Νέα Υόρκη, η έλλειψη νερού βρέθηκε να έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων σε όλο των κόσμο.

Η μελέτη, με τον τίτλο "νερό – περισσότερη διατροφή ανά μείωση", προωθήθηκε από την κυβέρνηση της Σουηδίας και παρήχθη με το SIWI και το διεθνές διοικητικό ίδρυμα ύδατος (IWMI).

Η βασική εύρεση της έκθεσης είναι ότι οι επιλογές καταναλωτικών τροφίμων, ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στη χρήση του νερού. Η έκθεση δίνει έμφαση στην ανάγκη να προσδιοριστούν και να επηρεαστούν τα μη αποδεκτά σχέδια παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων που απαιτούν την υπερβολική χρήση ύδατος.

Η έκθεση σημειώνει ότι σήμερα, αντίθετα από τη διάρκεια της “πράσινης επανάστασης” της δεκαετίας του 60, είναι οι καταναλωτές – όχι οι παραγωγοί – που οδηγούν τη παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Με την ογκώδη αστικοποίηση και τον αυξανόμενο πλούτο, οι προτιμήσεις τροφίμων αλλάζουν με τις σημαντικές αυξήσεις στη ζήτηση για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι εντυπωσιακά.

Πιο συγκεκριμένα:

Μεταξύ 1990-2020 η παγκόσμια ζήτηση δημητριακών θα έχει αυξηθεί κατά 40%, αλλά ο κόσμος έχει έναν πεπερασμένο ανεφοδιασμό του νερού, λέει ο Frank Rijsberman, Γενικός Διευθυντής του IWMI. Για να καληφθεί η ζήτηση υπάρχουν κάποια απαράδεκτα σχέδια όπως η υπερεκμετάλλευση υπόγειων νερών μεγάλης κλίμακας και η διαδεδομένη μείωση ποταμών που αποτελεί σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα και τα υδρόβια οικοσυστήματα. Βλέπουμε παντού περιβαλλοντική υποβάθμιση με ρύπανση των νερών λόγω των αγροχημικών, της αλάτωσης του εδάφους κτλ.

Σύμφωνα με την έρευνα SIWI και του WMI, χρειάζονται 550 λίτρα (145 γαλόνια) νερού για να παραχθεί αρκετό αλεύρι για μια φραντζόλα ψωμί, ενώ 7.000 λίτρα (1.849 γαλόνια) για την παραγωγή ακριβώς 100 γραμμαρίων (3 1/2 ουγγιές) βόειου κρέατος.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 8.449 γαλόνια νερού για να παραχθεί μια λίβρα βόειου κρέατος, σύμφωνα με την έκθεση των Η.Ε.

Αντιπαραβάλετε αυτό με τα 60 γαλόνια νερού που απαιτούνται για να παραγάγουν μια λίβρα πατάτες, ή τα 108 ή 168 γαλόνια νερού που απαιτούνται για να παραγάγουν μια λίβρα του σίτου ή του καλαμποκιού, αντίστοιχα.

Και όταν εξετάζεται από την άποψη των θερμίδων αντί το βάρος, είναι προφανές ότι καταναλώνεται περίπου 50 φορές περισσότερο νερό για να παραγάγει μια θερμίδα του βόειου κρέατος από μια θερμίδα των πατατών.

Από: http://www.vegsource.com/articles2/water_stockholm.htm

http://homepages.pathfinder.gr/ecologists

Scroll to Top