sstamellos

sstamellos

Η τροφή ως μια πολιτική πράξη

""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5592430298224767314"Σεμινάριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας στις 8-9/4/2011

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας οργανώνει για τους πολίτες της περιοχής ευθύνης του, ένα σεμινάριο για την τροφή. Η σχετική ανακοίνωση στον δικτυακό τόπο του ΚΠΕ Νάουσας αναφέρει αναλυτικά:

Ζούμε και καιρούς χαλεπούς. Δύσκολα τα φέρνει βόλτα η ελληνική οικογένεια. Η φτώχεια προ των πυλών. Ζούμε όμως και σε ένα τόπο πλούσιο, σε ένα τόπο που […] έθρεψε για χιλιάδες χρόνια τα παιδιά του και μπορεί να θρέψει άλλα τόσα κι ακόμη περισσότερα. Τι χρειάζεται η ζωή για να διατηρηθεί νερό, οξυγόνο και στέγη; Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να νιώσει ευτυχία; Ζεστασιά, τροφή και αγάπη. Ας μιλήσουμε για τροφή. Τροφή της ψυχής και του σώματος. Η τροφή είναι σαν την αγάπη μπορούμε να μάθουμε πολλά απΆ αυτήν, αλλά δεν θα την καταλάβουμε αν δεν τη νιώσουμε. Η τροφή είναι ένας τρόπος έκφρασης, μια ένδειξη σεβασμού στη μνήμη, στον πολιτισμό, στον άνθρωπο, στη Γη. Πάνω απΆ όλα, η τροφή είναι ό,τι πραγματικά είμαστε, ανεξάρτητα από τις διαφορές που χαρακτηρίζουν τις ταυτότητές μας. Σήμερα, το να αποκαταστήσουμε την τροφή στο φυσικό πρωταρχικό ρόλο της, είναι μία πράξη με μεγάλη πολιτική σημασία. Ως ένα βαθμό είναι μια επαναστατική πράξη.

Έχετε κουραστεί να αγοράζετε τυποποιημένα τρόφιμα χωρίς άρωμα και γεύση, να πίνετε το ίδιο «αδιάφορο» κρασί και να τρώτε στα γρήγορα χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες; Μήπως θυμώνετε στη σκέψη ότι στον τόπο μας, όπου οι ρίζες της γευστικής παράδοσης είναι τόσο βαθιές, οι τοπικές κουζίνες έχουν μπει στο περιθώριο, χάριν του φαστ φουντ και του «πρόχειρου» φαγητού; Εάν ναι, τότε μάλλον σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι στη χώρα μας δραστηριοποιείται ένα «οικο-γαστρονομικό» κίνημα, το Slow Food (=βραδυφαγία), η κυριότερη αποστολή του οποίου είναι η διάσωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης. Μέλη του δεν είναι μόνο οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αλλά και όσοι αγαπούν το καλό φαγητό και τις ξεχωριστές γεύσεις. Η Αλεξάνδρα Μπιτζαράκη από την Κρήτη θα μας μιλήσει για τους βραδυφάγους αυτούς που εκτιμούν και σέβονται τα υλικά και τιμούν με ευλάβεια το γαστρονομικό ποίημα.

“Money makes the world go around” λένε… Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το ζήτημα της τοπικής οικονομίας. Η τοπική οικονομία είναι αλληλένδετη με τους ανθρώπους (εργαζόμενους/εργοδότες/καταναλωτές), αλλά και με το περιβάλλον (αντοχές/φυσικοί πόροι)

Για να υπάρχει βιώσιμη και αειφόρος οικονομία που να σέβεται και να μετρά όλα τα παραπάνω χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, μπούσουλας, γενική κατεύθυνση. Αλλά πάνω απΆ όλα χρειάζεται να κρατάμε μια κάποια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που εισάγουμε και σε εκείνα που εξάγουμε. Και αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους, προϊόντα και χρήματα. Καταναλώνοντας προϊόντα, από το μέρος μας χτυπάμε τους μεσαζόντες. Είναι και πολιτικό το θέμα. Όπως και στην πολιτική όσο περισσότερη άμεση δημοκρατία υπάρχει τόσο λιγότερη γραφειοκρατία, αυθαιρεσία, διαφθορά και επαγγελματίες πολιτικοί.

Το μικρό, το τοπικό, είναι όμορφο όχι μόνο γιατί εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα, αλλά και γιατί είναι ελέγξιμο στα περιβαλλοντικά λάθη και ατυχήματα. Όσο απομακρυνόμαστε από την κοινότητα, τόσο χειροτέρα γίνονται τα πράγματα. Και όχι σίγουρα φθηνότερα. Γιατί μπορεί οι μεγάλες μονάδες συγκέντρωσης και διάθεσης να ρίχνουν το κόστος, αλλά το κέρδος το μοιράζονται όλοι εκείνοι που παρασιτούν σε βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή.

Η μεγαλύτερη απόλαυση είναι το ζεστό αυγό από το κοτέτσι μου, τα λαχανικά από τον κήπο μου, να δίνω σε φίλους αυτό που μου περισσεύει και να μου δίνουν αυτό που περισσεύει σε αυτούς.

Στις ΗΠΑ τους αποκαλούν «Locavores» κι έχουν ανακαλύψει τον τρόπο ώστε να «πολεμήσουν» τις υψηλές τιμές των τροφίμων στα ράφια. Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ονομάζονται «τοποφάγοι» και να αντιμετωπίζουν το «δαίμονα» της οικονομικής κρίσης με όπλο… την τσάπα κι άλλα γεωργικά εργαλεία. Ένας εκπρόσωπος τους θα μας μιλήσει για το κίνημα των Τοποφάγων. Ο κύριος Φωτόπουλος Φώτης θα μας μιλήσει για την προσπάθεια που γίνεται μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ποιότητα και ασφάλεια στη διατροφή σημαίνει υγεία. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν εισβάλει στην καθημερινή μας διατροφή. Τι είναι όμως οι γεννητικά τροποποιημένοι οργανισμοί; Σε ποια τρόφιμα συναντάμε τα γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά; Μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον; Για να απαντήσουμε σΆ αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν ίσως όχι την πλειονότητα των πολιτών -αν και θα έπρεπε- θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο Κόσμος κατά την Monsanto» και ο Γιώργος Μπλιώνης εκπρόσωπος των Οικολόγων – Πράσινων θα συντονίσει τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Στο κτήμα «Δαλαμάρα» θα μιλήσουμε και για τη βιοδυναμική καλλιέργεια, μια οικολογική γεωργία που λαμβάνει υπόψη της πέραν των φυσικών παραγόντων και αφανείς δυνάμεις στη φύση, που παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες της ζωής, την υγεία και ευρωστία των φυτών αλλά και των γεωργικών ζώων. Θα γνωρίσουμε τα δώρα του Μακεδονικού αμπελώνα, θα γευτούμε το θεϊκό κρασί συνοδεύοντας το με παραδοσιακά τυριά του τόπου μας. Τυρί και κρασί εις «γάμου κοινωνίαν» λοιπόν, ενώ ο κύριος Τρεμπελής θα μας μιλήσει για την τέχνη της δημιουργίας του τυριού, ενός προϊόντος που ιστορία του ξεκινά 8000 χρόνια πριν.

Δυστυχώς η Ελλάδα υπολείπεται σε γευστική κουλτούρα της Γαλλίας, Ιταλίας και της Ισπανίας, εκεί που το κρασί και το πιάτο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Η γαστρονομία δεν σημαίνει λεφτά αλλά απόλαυση. Είναι κάτι που ευχαριστεί και δε σε χορταίνει απλώς, θα μας πει η κυρία Τσιχλάκη Θάλεια από το Gourmet της εφημερίδας το Βήμα. Μαζί της θα μαγειρέψουμε με ντόπια υλικά ενδιαφέρουσες συνταγές και θα τις γευτούμε όλοι μαζί συζητώντας για τη γεύση, το άρωμα και την αισθητική του φαγητού.

Το σεμινάριο μας θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Απριλίου. Ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώνει τις εργασίες του με το δείπνο του Σαββάτου.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες να συμμετάσχουν παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με την ομάδα του ΚΠΕ στο τηλ. 2332025111 για να δηλώσουν συμμετοχή.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

«Η τροφή ως μια πολιτική πράξη«

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011.

Χώρος: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας

17.30 – 18.00 Έναρξη – Παραλαβή φακέλων – Καλωσόρισμα, Καφές

18.00 – 18.10 Μεταλλαγμένα αλήθειες και ψέματα: Μπλιώνης Γιώργος

18.15 – 19.00 Προβολή ντοκιμαντέρ: «Ο κόσμος κατά τη Μονσάντο»

19.00 – 20.00 Συζήτηση. Συντονιστής: Μπλιώνης Γιώργος

20.00 – 20.30 Δείπνο

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011.

Πρωί: Επίσκεψη στο κτήμα «Δαλαμάρα».

10.00 – 11.00 Γνωριμία με τον ελληνικό αμπελώνα: Δαλαμάρας Κωνσταντίνος

11.00 – 12.00 Βιοδυναμική καλλιέργεια στον ελληνικό αμπελώνα: Δαλαμάρας Γιάννης

12.00 – 12.30 Ο νόστιμος κόσμος των ελληνικών τυριών: κ. Τρεμπελής

12.30 – 13.30 Κρασί και τυρί σχέσεις έρωτα: γευσιγνωσία

Απόγευμα: ΚΠΕ Νάουσας

17.30 – 18.00 Slow food – Fast food: Επιλογές ζωής: Αλεξάνδρα Μπιτζαράκη

18.00 -18.30 Τοπική κουζίνα. Τρόπος ανάδειξης της Ναουσαίικης κουλτούρας: Τσιχλάκη Θάλεια

18.30 – 21.00 Εφαρμογή στην πράξη: Μαγειρική, η τέχνη της ζωής. Υπό την καθοδήγηση της Θάλειας Tσιχλάκη

Αίτηση συμμετοχής για το σεμινάριο μπορείτε να βρείτε και εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top