Ο παππούς, η Ιωάννα και η δια(σ)τροφή του μέλλοντος
Πολλές φορές τα βράδια ο παππούς κάνει παρέα στην Ιωάννα για να τρώει. Απόψε κάνει πως τρώει κι αυτός το γιαούρτι με λίγα δημητριακά προσπαθώντας να πείσει την Ιωάννα να τελειώνει τον δικό της ζεστό τραχανά. Η Ιωάννα σκόπιμα καθυστερεί περιμένοντας να ακούσει καμιά ιστορία από το χωριό, όταν ήταν μικρός. Εκείνη τη φορά που τον σήκωσε η τσιβούλα, η αγελάδα, με τα κερατά της από τις τιράντες, την έχει ακούσει εκατό φορές. Είναι περίεργη τι θα της πει απόψε.
Ο παππούς, που πριν λίγο διάβασε στο internet για την διατροφή του μέλλοντος και έχοντας μπροστά του το δικό του γιαούρτι Lami της Ένωσης και της Ιωάννας τον παραδοσιακό τραχανά Λαμίας, πήρε σοβαρό ύφος και ξεκίνησε:
– «Ο κόσμος γλυκιά μου εξελίσσεται πολύ γρήγορα∙ και μετά από κάποια χρόνια, ας πούμε το 2050, όλα θα είναι διαφορετικά. Εσύ τότε θα είσαι μια όμορφη νεαρή κυρία και ο παππούς μάλλον θα έχει φύγει…»
– «Και ποιος θα μου λέει ιστορίες;» ρωτάει στενοχωρημένη η Ιωάννα.
– «Τότε θα λες εσύ ιστορίες στα δικά σου παιδάκια. Θέλω όμως να σου εξηγήσω πώς νομίζω ότι θα είναι ο κόσμος. Και κυρίως πώς θα είναι ο τραχανάς, που θα δίνεις στα παιδιά σου. Σου έχω πει ότι εγώ μεγάλωσα με τον ξινό τραχανά της μάνας μου με το αλεύρι από το αλεσμένο σιτάρι στο νερόμυλο και την γίδινη κορφή. Τώρα εσύ τρως ένα παρόμοιο, βιομηχανικό όμως, προϊόν. Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι τόσο ευοίωνες. Λένε οι μελέτες ότι θα αλλάξει σύντομα η διατροφική μας καθημερινότητα λόγω και των αναγκών που προκύπτουν από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και τις δυσάρεστες επιπτώσεις. Λένε ότι στη διατροφή μας θα κυριαρχήσουν τα έντομα, οι μέδουσες, κρέας τεχνητά κατασκευασμένο σε εκτυπωτή, ενδοφλέβιες σταγόνες που θα μας παρέχουν όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και πολλά άλλα τέτοια»
– «Δηλαδή θα τρώμε κρέας χάρτινο;» φωνάζει σχεδόν η Ιωάννα, που της αρέσουν τα σουβλάκια.
– «Από αναπαραγόμενα κύτταρα στον τριών διαστάσεων 3D εκτυπωτή!» λέει ο παππούς κοιτάζοντας για να δει τις αντιδράσεις της Ιωάννας, που έχει δει τον απλό εκτυπωτή του μπαμπά της στο σπίτι. «Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος πρέπει να μειώσει, λένε, το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, για να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος από τα ζώα. Το εργαστηριακό κρέας θεωρείται το μέλλον των τροφίμων. Τα εργαστηριακά τρόφιμα και τα συνθετικά κρέατα και ψάρια, που θα τα φτιάχνουν ρομπότ. Και για να συμπληρώσουν τις ανάγκες σε τροφές με τις ανάλογες βιταμίνες, οι άνθρωποι θα τρώνε μανιτάρια, γάλα από φύκια, χαβιάρι από φύκια και έντομα πλούσια σε πρωτεΐνη. Επίσης το κρέας του πύθωνα, ξέρεις αυτό το τεράστιο φίδι, οι επιστήμονες λένε ότι έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία»
– «Και το αρνί του Πάσχα; Πώς θα το φτιάχνουν;» η απορία της Ιωάννας, λόγω και των ημερών.
– «Και αυτό στον εκτυπωτή. Θα έχουν μεγάλους εκτυπωτές τριών διαστάσεων με πολλαπλασιαστές κυττάρων και κατασκευαστές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης. Ρομπότ θα φτιάχνουν και τα φαγητά που θα είναι σαν τις κροκέτες, που τρώνε τα γατάκια και τα σκυλάκια. Θα μετράμε διαρκώς το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, όπως μετράμε σήμερα τις θερμίδες που καταναλώνουμε…»
Η Ιωάννα στραβομουτσούνιασε.
– «Δε μ’ αρέσει καθόλου αυτός ο κόσμος παππού. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μην γίνουν έτσι τα πράγματα»
– «Θα υπάρχουν κανόνες από Παγκόσμιες Διασκέψεις∙ και αν τους παραβιάσεις, θα σε στείλουν εξορία στο φεγγάρι»
– «Εγώ λέω παππού να προετοιμαστούμε για το φεγγάρι. Όπως μου τα λες θα είναι σίγουρα καλύτερα εκεί»
Η Ιωάννα περίμενε κάποια απάντηση, αλλά δεν άκουσε παρά το ροχαλητό του παππού.