sstamellos

sstamellos

΄΄ Ανοχύρωτοι απέναντι στα μεταλλαγμένα ΄΄


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Ε.ΚΑΤ.Ο ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

΄΄ Ανοχύρωτοι απέναντι στα μεταλλαγμένα ΄΄

Η Ε.ΚΑΤ.Ο- ΓΡΕΒΕΝΩΝ εκτιμά ως θετικό το γεγονός ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΚΕΠΠΥΕΛ εντόπισαν έστω και στο αρχικό στάδιο της σποράς , τις σπορομερίδες αραβοσίτου με ίχνη γενετικής τροποποίησης(ΓΤ) στα Γρεβενά που αφορούν έκταση 250 στρ. Συμβατές με την ΚΥΑ 332657/16-02-2001 για τα επίπεδα 0-0,9 % και εκ τούτου δεν υφίστατο νομικά η υποχρέωση της σήμανσης. Όμως Το επιτρεπτό όριο πρόσμιξης γενετικά τροποποιημένου οργανισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0,5% και οι σπορομερίδες βρέθηκαν στον έλεγχο με 0,6%.

Επισημαίνουμε επιπλέον ως θετικό στοιχείο, το ότι μετά από πιέσεις παραγωγών –Καταναλωτικών Οργανώσεων, στις περιοχές επιμόλυνσης (που δεν είναι μόνο τα Γρεβενά και η Δράμα), η εταιρεία Pioneer Hi-Bred International δεσμεύθηκε να αποζημιώσει (1100 Euro /σάκκο για τα Γρεβενά ) τους παραγωγούς που θα καταστρέψουν τις επιμολυσμένες καλλιέργειες και να τους χορηγήσει εκ νέου καθαρό σπόρο αραβοσίτου.

Καταγγέλλουμε την τακτική των εταιριών Π.Υλικού να εισάγουν και να διαθέτουν τις σπορομερίδες τους στην αγορά ,χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Ο Α΄έλεγχος εκτελείται από ιδιωτικά εργαστήρια συμβεβλημένα με το ΥΠΓΕ. Αν προκύψουν υποπτες σπορομερίδες εκτελείται Β΄ έλεγχο ς από Δημόσιο εργαστήριο (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ) και σε θετικά δείγματα δεσμεύεται ο σπόρος . Είναι όμως πάγια τακτική των εταιρειών , επικαλούμενες επείγοντες εμπορικούς λόγους να προχωρούν στη διαθεση των σπόρων για σπορά αφού εγγυηθούν από μόνες τους την καταλληλότητα των σπόρων και δεσμεύονται για ανάκληση εκ των υστέρων των ύποπτων σπορομεριδίων από την αγορά ,όταν προκύψουν δυσμενή στοιχεία στον Β΄ έλεγχο.

Η πιο πάνω τακτική εκτιμούμε ότι δημιουργεί προβλήματα και απαιτείται αναπροσαρμογή των διαδικασιών ελέγχου , γιατί (σίγουρα θα) ξεφεύγουν κατά την ανάκληση στη διαδικασία ιχνηλασιμότητας ποσότητες σπόρου και επίσης σε αγροτεμάχια στα οποία αν και συντάσσονται πρωτόκολλα καταστροφής κάποια στρέμματα ή φυτά (θα) ξεφεύγουν της καταστροφής .

Για την ΕΚΑΤΟ-ΓΡΕΒΕΝΩΝ ,που συνέβαλε σημαντικά στη κήρυξη των Γρεβενών ως Ελεύθερης Ζώνης , δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυτόματη σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής των κανόνων σχετικά με την επισήμανση του Π.Υλικού και της αρσης του Μορατόριουμ στη πράξη .
Πράγματι, ενώ το δικαίωμα των καταναλωτών στη πληροφόρηση είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, η αποδοχή της "de facto" εισαγωγής και του μάρκετινγκ GMOs με πλάγιο τρόπο είναι κάτι άλλο.

Επ ΄αυτού ΚΑΛΟΥΜΕ :
_ το ΚΕΠΠΥΕΛ ως υπηρεσία ελέγχου και πιστοποίησης του Π.Υλικού , όπως κοινοποιεί έγκαιρα (πριν τον εφοδιασμό των γεωπονικών καταστημάτων ) τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Α΄ & Β΄ ελέγχου :

_Ζητάμε διαφανείς διαδικασίες ελέγχου με συμμετοχή εκπροσώπων των καταναλωτικών οργανώσεων στα ελεγκτικά κλιμάκια

_Ζητάμε στα πρωτόκολλα καταστροφής να τα υπογράφει πέραν του ΚΕΠΠΥΕΛ – της εταιρείας και του παραγωγού και ένας εκπρόσωπος Περιβαλλοντικής η Καταναλωτικής Οργάνωσης της περιοχής.

Η Ε.ΚΑΤ.Ο –ΓΡΕΒΕΝΩΝ υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός αυτόνομου καταναλωτικού κινήματος, ικανού να ξεπερνάει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν και να κινητοποιούνται ενάντια στα μεταλλαγμένα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε, όσο μας είναι δυνατό και με τα μέσα που διαθέτουμε.

Δημοσκοπήσεις, έρευνες, αλλά και ο δημόσιος διάλογος δείχνουν ότι το κοινό των ευρωπαίων πολιτών τηρεί συντριπτικά και σταθερά απορριπτική στάση για τους Γ.Τ.Ο., όχι μόνο από ανησυχία για θέματα ασφαλείας αλλά και για ευρύτερες ευαισθησίες που αφορούν το περιβάλλον και τον έλεγχο των εταιριών στη διατροφική αλυσίδα.

Υπό το φως της επιχειρηματολογίας αυτής αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετούμαστε υπέρ της διατήρησης του ντε φάκτο μορατόριουμ για τους Γ.Τ.Ο.

Ε.ΚΑΤ.Ο-ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top