sstamellos

sstamellos

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ
ΤΟΠΙΚΑ – ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
ΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ
ΕΔΕΣΣΑ 15 & 16/5/04
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΣΩΤΗΡΑ, 8Ο ΧΛΜ. ΕΔΕΣΣΑΣ – ΑΡΙΔΑΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 15/5/04
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
10:30 – 11:15 Χαιρετισμοί από Εκπρόσωπο Μητρόπολης
από τον Νομάρχη Πέλλας
από τον Δήμαρχο Έδεσσας

11:15 – 12:00 Στήριξη τοπικής κοινωνίας – Τοπικά Ποιοτικά Προϊόντα ή απάντηση στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης και των μεταλλαγμένων.
Παναγιώτης Μανίκης – Αγρότης / Γεωπόνος.

12:00 – 12:45 Οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και το περιβάλλον.
Τάσος Κουράκης – Καθηγητής ιατρικής / Τμήμα Γενετικής ΑΠΘ.

12:45 – 13:30 Η ανάγκη για πανελλαδική δικτύωση και δράση των πολιτών κατά των γ.τ.ο.
Εκπρόσωπος Πανελλαδικής Κίνησης
Γιάννης Παζάρας – Γεωπόνος (ομάδα περιοδικού «Νέα Σελήνη»).

Κ ο ι ν ό γ ε ύ μ α

17:00 – 20:30 Γενική συνέλευση Πανελλαδικής Κίνησης κατά των γ.τ.ο.
Θέματα : – οργανωτική δικτύωση
– εκλογή μόνιμης συντονιστικής γραμματείας
– πρόγραμμα δράσεων
– οικονομικά
– επόμενη συνάντηση
– άλλα θέματα
Προεδρείο: Παναγιώτης Μανίκης – Χρύσα Τσιντάρη – Τάσος Σπυρίδης – Παναγιώτης Κάτσαρης – Παναγιώτης Κουλαουζίδης – Γιώργος Λεπενιώτης.

Κ ο ι ν ό γ ε ύ μ α

Μουσική βραδιά με τοπικό παραδοσιακό σχήμα

Κυριακή 16/5/04

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ με ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ :

Α – 9:30 – 11:30 Οι δύο τεχνολογικές επαναστάσεις στη γεωργική παραγωγή και η συμβολή τους στην επίλυση του προβλήματος της πείνας στον πλανήτη.
Συντονιστές: – Γιώργος Κάργας – Γεωπόνος / Επιστημονικός
Συνεργάτης ΓΠΑ
– Στράτος Βουραζέρης – Γεωπόνος
– Παναγιώτης Μανίκης – Αγρότης / Γεωπόνος

Β – 11:30 – 13:00 Στάσεις και αντιστάσεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη γενετική μηχανική.
Συντονιστής : Γιώργος Λεπενιώτης – Κοινωνιολόγος / Νομικός

13:00 – 13:30 Απολογισμός πανελλαδικής συνάντησης.
Σωκράτης Βασιλάκος – Γεωπόνος

Κ ο ι ν ό γ ε ύ μ α

Στη συνάντηση είναι καλεσμένοι όλοι όσοι θέλουν να ενημερωθούν – να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα μεταλλαγμένα – και να δράσουν ενάντια σ’ αυτά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ–ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΚΡΑΤΗΣΗ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ
ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ : 23810 27312 & 6974460193
από 19:00 έως 21:30 καθημερινά

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 17/4/04

– Δημιουργία κοινόχρηστου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
– Δημιουργία ιστοσελίδας (site) διαχειριζόμενη από επιτροπή.
– Έκδοση ενημερωτικών εντύπων για καταναλωτές και αγρότες σχετικά με τους κινδύνους από τους γ.τ.ο.
– Έκδοση τετρασέλιδου εντύπου με τα νεότερα από τους γ.τ.ο. κάθε μήνα ή δίμηνο χωρίς διαφημίσεις για ενημέρωση του κόσμου και οικονομική ενίσχυση της κίνησης.
– Συγκέντρωση υπογραφών.
– Επίδοση ψηφίσματος σε βουλή και σχετικά υπουργεία.
– Μποϋκοτάζ μεταλλαγμένων προϊόντων στα super markets και συμβολικοί αποκλεισμοί με δράσεις.
– Ενημέρωση καταναλωτών και αγροτών με ομιλίες.
– Παρεμβάσεις σε σχολεία (ιδιαίτερα στα κυλικεία), στα πλαίσια προγραμμάτων υγείας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης – ενημέρωση σε μαθητές και γονείς.
– Επαγρύπνηση για πιθανότητα παράνομης διακίνησης και καλλιέργειας γ.τ.ο. και προτάσεις για τρόπο αντιμετώπισης (καταστροφή, καταγγελία, εργαστηριακές αναλύσεις).
– Επαφές και συνεργασία με το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο κίνημα κατά των γ.τ.ο. (επιτροπή εθελοντών).
– Δημιουργία Νομικής Επιτροπής που θα δρα συμβουλευτικά στην κίνηση και θα υποστηρίζει σε περίπτωση προσφυγών.
– Κεντρική εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο.
– Υποστήριξη ντόπιου γενετικού υλικού (εκδηλώσεις, προσφορά σπόρων και φυτών).
– Ανάπτυξη δικτύου φιλικά διακείμενων δημοσιογράφων – επιστημόνων – καλλιτεχνών – υπηρεσιών (Δ/νση αγροτικής ανάπτυξης).
– Ιδιαίτερα σημαντικό, θεωρήθηκε από πολλούς η συνεργασία με την Εκκλησία σε τοπικό επίπεδο, γιατί η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να εκφέρει λόγο και να συσπειρώσει πιστούς ενάντια στα μεταλλαγμένα.
– Πρωτοβουλίες για το μη πατεντάρισμα των ζωντανών οργανισμών.
– Ερωτηματολόγια για καταναλωτές, αγρότες, super markets, βιομηχανίες.
– Διερεύνηση για την δυνατότητα αντικατάστασης πρωτεϊνούχων ζωοτροφών (καλλιέργεια κτηνοτροφικού ρεβιθιού).
– Δημιουργία video – cd-rom για προβολή στα σχολεία.
– Δημιουργία αρχείου υποστηρικτών και συμμετεχόντων στον αγώνα κατά των γ.τ.ο.
– Εκτύπωση συνθημάτων κατά των γ.τ.ο. σε αυτοκόλλητα, μπλουζάκια, αφίσες κλπ.
– Συνεργασία και ενημέρωση παράλληλα μέσα από εκδηλώσεις οικολογικών – πολιτιστικών κ.α. οργανώσεων προβολής του θέματος των μεταλλαγμένων.
– Δράση για τα εργοστάσια σόγιας στην Ελλάδα.

Διευκρίνιση: όπου είναι δυνατό, για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των δράσεων, συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές (π.χ. Νομαρχία, για ενημέρωση αγροτών και μαθητών).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε πανελλαδική συνδιάσκεψη στην Καρδίτσα
ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ
Το εγκριθέν ψήφισμα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα στις 17/4/04 η Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη Κινήσεων, Φορέων και Πολιτών από όλη την Ελλάδα κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο.) – μεταλλαγμένων.
Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση είχαν κινήσεις φορείς και πολίτες από 20 νομούς της Ελλάδας.
Μετά από τις εισηγήσεις που αφορούσαν την ίδρυση της νέας Πανθεσσαλικής Κίνησης κατά των Γ.Τ.Ο., το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε., τα παγκόσμια κινήματα και τη δράση των πολιτών κατά των μεταλλαγμένων, συζητήθηκε το κυρίως θέμα που ήταν η συγκρότηση της πανελλαδικής κίνησης, όπου προτάθηκε και έγινε αποδεκτή ομόσπονδη δικτύωση των νομών καθώς και συγκεκριμένο οργανωτικό σχήμα.
Προέκυψε εκπροσώπηση κάθε νομού στην Κίνηση και Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους: Μανίκη Παναγιώτη (Ν. Πέλλας) – Χρύσα Τσιντάρη (Ν. Λάρισας) – Κάτσαρη Παναγιώτη (Ν. Μεσσηνίας) – Βασιλάκο Σωκράτη (Ν. Καρδίτσας) – Λεπενιώτη Γιώργο (Ν. Τρικάλων) – Κουλαουζίδη Παναγιώτη (Ν. Πιερίας).
Η Πανελλαδική Δικτύωση θα ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών και από άλλους νομούς που δήλωσαν την υποστήριξή τους, αποδεχόμενοι την διακήρυξη Αρχών – Σκοπών και Μέσων, αλλά δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθούν στην Καρδίτσα.
Στα πλαίσια του αγώνα αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις.
Η επόμενη Πανελλαδική Συνάντηση ορίστηκε για το διήμερο 15 και 16/5/2004 στις κατασκηνώσεις Σωτήρα του Νομού Πέλλας. Θα είναι ανοιχτή στον κόσμο και θα συνδυαστεί με ενημερωτικές και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
Τέλος μέσα από εποικοδομητική συζήτηση προέκυψε το ψήφισμα που ακολουθεί

Ψ Η Φ Ι Σ ΜΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (γ.τ.ο.)
ΚΑΡΔΙΤΣΑ 17/4/2004

Κινήσεις , φορείς και πολίτες από όλη την Ελλάδα που συγκεντρωθήκαμε στην Καρδίτσα στις 17-4-04 , συγκροτήσαμε την «Πανελλαδική Κίνηση κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών» και ύστερα από γόνιμο διάλογο και έντονο προβληματισμό και μέσα στα πλαίσια των διακηρυγμένων αρχών μας , σκοπών και μέσων, αποφασίσαμε τα παρακάτω:

Α΄ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ – ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ:
· Αποτελούν μία πρωτοφανή απειλή για τη φύση και την κοινωνία.
· Αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, και την βιοποικιλότητα με μη αναστρέψιμες συνέπειες.
· Ισοπεδώνουν τους τοπικούς διατροφικούς πολιτισμούς, χειραγωγούν τις κοινωνίες και οδηγούν στον έλεγχο του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος από μια χούφτα πολυεθνικών.

Β΄ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ :
· την οδηγία 18/2001/Ε.Ε για την σκόπιμη απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (γ.τ.ο.) στο περιβάλλον και τους κανονισμούς περί ελεύθερης διακίνησης τροφίμων γ.τ.ο. και ελεύθερης καλλιέργειας γ.τ.ο.
· τη συμμετοχή στις επιτροπές που υλοποιούν την εφαρμογή της παραπάνω οδηγίας και των δύο κανονισμών (επιτροπές σήμανσης, ιχνηλασιμότητας).
· την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας με κριτήρια την αύξηση του κέρδους και την αρχή της ανταγωνιστικότητας.

Γ΄ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ την “ασφαλή συνύπαρξη γ.τ.ο. με μη γ.τ.ο.” ούτε σαν επιστημονική διαπίστωση, ούτε σαν πραγματική κατάσταση ούτε σαν νομική κατασκευή.

Δ΄ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
· Των αγροτών και παραγωγών να χρησιμοποιούν καθαρούς σπόρους και ζωοτροφές με 0% επιμόλυνση. Η καλλιέργεια και η διακίνηση γ.τ.ο απειλούν με επιμόλυνση τις βιολογικές, παραδοσιακές αλλά και τις συμβατικές καλλιέργειες. Δεν διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη παραγωγή των άλλων ποιοτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α) και επί πλέον μακροχρόνια υπάρχει ο κίνδυνος τόσο της εξάρτησης των παραγωγών από τις πολυεθνικές όσο και της μονοπωλιακής κυριαρχίας των μεταλλαγμένων (γ.τ.ο.) επιφέροντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αναγνωριζόμενη από όλους πολυλειτουργικότητα της γεωργίας.
· Των καταναλωτών να χρησιμοποιούν ποιοτικά ,ασφαλή, υγιεινά προϊόντα προσιτά στο σύνολο του ελληνικού λαού , με μηδενικά ποσοστά επιμόλυνσης από γ.τ.ο.
· Των επόμενων γενεών να κληρονομήσουν την γενετική καθαρότητα των ντόπιων φυτών και ζώων του τόπου τους. Με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον διακυβεύεται η διατροφική ασφάλεια των επόμενων γενεών καθώς και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία του πλανήτη.

Ε΄ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
· Από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επικύρωση από την ελληνική βουλή του “Πρωτοκόλλου Βιοασφάλειας της Καρθαγένης” και να κάνει πράξη την συντριπτική θέληση του ελληνικού λαού, ψηφίζοντας εκείνο το νομικό πλαίσιο που θα απαγορεύει την είσοδο, διακίνηση και καλλιέργεια των γ.τ.ο. στη χώρα μας.
· Από όλα τα πολιτικά κόμματα, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, το αγροτικό, συνεταιριστικό και το συνδικαλιστικό κίνημα, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, να πάρουν άμεση και δημόσια καθαρή θέση υποστήριξης του αγώνα μας στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να μην υπάρχουν μεταλλαγμένα προϊόντα ούτε στο ράφι ούτε στο χωράφι και να ενισχυθούν τα ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα που είναι η κατεύθυνση την οποία προτείνουμε στη γεωργική παραγωγή.
· Ριζική αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και επανιεράρχιση στόχων και μέσων για την ανάπτυξή της, στα πλαίσια της κοινωνικής παραγωγής και των αναγκών του κόσμου της εργασίας στην πόλη και την ύπαιθρο.
· Τον άμεσο δραστικό περιορισμό ως την πλήρη κατάργηση της κυριαρχίας των επιχειρήσεων, τόσο στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, της παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων όσο και στους τομείς των φυσικών πόρων και του γενετικού υλικού, με στόχο την αυτάρκεια και την αυτοδιαχείριση.
· Τον κυρίαρχο ρόλο των χειραφετημένων ανθρώπων και των συλλογικοτήτων τους στα ζητήματα της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της επιστήμης και της τεχνικής.
ΣΤ΄ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι καμία κίνηση – προσπάθεια-δίκτυο δεν ανήκει σε κανένα αλλά αποκλειστικά και μόνο στον κόσμο που το στηρίζει και το δημιούργησε.

Ζ΄ ΚΑΛΟΥΜΕ τους πολίτες να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα μας μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.
Το παρόν ψήφισμα αποφασίσθηκε να επιδοθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης), στην Ελληνική Βουλή, στα πολιτικά κόμματα, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, και στα Μ.Μ.Ε.

– ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ:
ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ
– ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
– ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
– ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Για επικοινωνία: Τηλ. 6938705295, 2441021000, 6974460193, 2441075855
φαξ. 2441028550 , 2495052276
email: nogmosnet@yahoo.com

Πανελλαδική Κίνηση κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Μεταλλαγμένων)

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ, ΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ

Α. ΑΡΧΕΣ

Όλοι εμείς, φορείς και πολίτες της Πανελλαδικής Κίνησης κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών πιστεύουμε ότι :
1. Η βιοτεχνολογία σαν επιστήμη δεν έχει μόνο τις θετικές της πλευρές αλλά και τις αρνητικές της. Όταν τα αποτελέσματα της έρευνας βγαίνουν από το εργαστήριο και χρησιμοποιούνται ελεύθερα σε διάφορες εφαρμογές στη φύση και κύρια στην αγροτική παραγωγή τότε, η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη, επικίνδυνη και οι γ.τ.ο. είναι ωρολογιακές βόμβες που δεν γνωρίζουμε πότε θα εκραγούν, ενώ το μέγεθος της καταστροφής που θα προκαλέσουν εκτιμάται ότι θα είναι τεράστιο και ανυπολόγιστο.
2. Οι κοινωνίες χωρίς να είναι γενικά ενάντια στην έρευνα, θα πρέπει να έχουν λόγο για τα αποτελέσματά της, και να μπορούν να απορρίπτουν εφαρμογές της που μπορούν να αποβούν επιζήμιες ή μοιραίες, όπως π.χ. αποδείχθηκε με την εφαρμογή της πυρηνικής ενέργειας.
3. Η βιοτεχνολογία των γ.τ.ο. και οι οικονομικοί και πολιτικοί φορείς που υποστηρίζουν την προώθηση των γ.τ.ο. στην αγροτική παραγωγή , εκπροσωπούν μια πρωτοφανή και ταυτόχρονα τρομακτική απειλή για τη φύση και τη δημόσια υγεία. Επί πλέον τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της είναι μη αναστρέψιμα αφού οι γ.τ.ο που θα απελευθερωθούν στη φύση, δεν μπορούν να αποσυρθούν.
4. Η διάδοση και η επικράτηση των γ.τ.ο. θα οδηγήσει στην ισοπέδωση των τοπικών διατροφικών πολιτισμών και στον έλεγχο της διατροφής του πλανήτη από μία χούφτα επικυρίαρχων πολυεθνικών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στη πατρίδα μας η απειλή βρίσκεται προ των πυλών ύστερα από την άρση του μορατόριουμ που είχε επιβάλει το 1999 η Ε.Ε. γιαυτό κάθε πολίτης, κάθε επιστημονικός και κοινωνικός φορέας, οφείλει με συναίσθηση ευθύνης να πάρει ανοιχτά θέση ενάντια στο «ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΦΑΣΙΣΜΟ» των γ.τ.ο. και των ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ.

Β. ΣΚΟΠΟΙ

Διακηρύσσουμε την θέληση και την απόφασή μας να αγωνιστούμε αταλάντευτα με κάθε μέσο που απορρέει από το θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο ώστε:

1. Να απομακρυνθούν από τη χώρα μας ή να καταστραφούν άμεσα όσα γ.τ.προϊόντα έχουν εισαχθεί ή έχουν παραχθεί νόμιμα ή παράνομα σε αυτή.
2. Να απαγορευτεί πλήρως κάθε εισαγωγή διακίνηση ή εμπορία γ.τ.ο στη χώρα μας.
3. Να απαγορευτεί πλήρως στη χώρα μας κάθε μορφής καλλιέργεια γ.τ.ο.
4. Να κατοχυρωθεί θεσμικό πλαίσιο άμεσου κοινωνικού ελέγχου για την πλήρη απαγόρευση καλλιέργειας, εμπορίας και διακίνησης των γ.τ.ο. στην επικράτειά μας.

Γ. ΜΕΣΑ

Στο απαράβατο πλαίσιο των διακηρυγμένων σκοπών συμφωνούμε ανεπιφύλακτα ότι τα μέσα όλης της κοινωνικής και θεσμικής δράσης και λειτουργίας του δικτύου θα πηγάζουν από τους σκοπούς, θα αναφέρονται σε αυτούς και θα καθορίζονται από αυτούς σύμφωνα με τις παρακάτω αδιαπραγμάτευτες ιδεολογικές, επιστημονικές και νομικές αρχές και θέσεις, που τις εξειδικεύουμε ως εξής:

1. Υποστηρίζουμε και κινούμαστε στο πνεύμα των παρακάτω ιδεολογικών, επιστημονικών και νομικών αρχών τις οποίες θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες:

α) Τη «Δημοκρατική Αρχή» της θέλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που απορρίπτει την είσοδο, την παραγωγή, την καλλιέργεια, την διακίνηση και την κατανάλωση γ.τ.ο. κάθε μορφής στην ελληνική επικράτεια.

β) Την «Αρχή της Κυριαρχίας» της ελληνικής πολιτείας που έχει το κυρίαρχο δικαίωμα και υποχρέωση να προστατεύει την υγεία των ελλήνων πολιτών το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνικοοικονομική δομή της ελληνικής κοινωνίας.

γ) Την νομική «Αρχή της Προφύλαξης» όπως υπάρχει και εξειδικεύεται με επί μέρους αρχές στο διεθνές «Πρωτόκολλο Βιοασφάλειας της Καρθαγένης» και το οποίο είναι αναγκαίο να προσαρμοστεί νομοτεχνικά και να επικυρωθεί από την ελληνική βουλή σύμφωνα πάντα με τους σκοπούς της παρούσας διακήρυξης.

2. Απορρίπτουμε κάθε μία χωριστά και όλες μαζί τις παρακάτω αρχές οι οποίες αποτελούν την επιστημονική, την ιδεολογική και νομική έκφραση της επίθεσης των πολυεθνικών των γ.τ.ο. και επειδή αυτές εκφράζουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και τίποτα παραπέρα :

α) Την «Αρχή του Ανταγωνισμού» ως νομικό και πολιτικό άξονα επιθετικότητας των βιοτεχνολογικών εταιριών και του Π.Ο.Ε και στο βαθμό που γίνεται αποδεκτή από την Ε.Ε.

β) Την «Αρχή της Ασφαλούς συνύπαρξης γ.τ.ο και μη γ.τ.ο» ως μη έχουσα καμία επιστημονική υπόσταση ώστε να παράγει νομικά αποτελέσματα και καμία ασφάλεια για την υγεία μας, το περιβάλλον και την παραγωγή.

γ) Την «Αρχή της διασφάλισης» ως νομική κατασκευή, η οποία είναι χωρίς αντικείμενο και έχει ως μοναδικό σκοπό την επικοινωνιακή πολιτική χρήση της νομικής επιστήμης για την αποδοχή των μεταλλαγμένων από τα κράτη και τους πολίτες της Ε.Ε.

3. Απορρίπτουμε όλο εκείνο το νομικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους γ.τ.ο., όπως εκφράζεται από τις σχετικές οδηγίες και κανονισμούς, το οποίο υλοποιεί, εφαρμόζει και ρυθμίζει την αποδοχή την παρουσία, την διακίνηση και την καλλιέργεια των γ.τ.ο. στις χώρες κράτη μέλη, στα πλαίσια των «Αρχών του Ανταγωνισμού», της «ασφαλούς συνύπαρξης» και της λεγόμενης «διασφάλισης», θεωρώντας όλο το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο το σχετικό με τους γ.τ.ο. ως δεύτερη ταχύτητα εισβολής μετά τον Π.Ο.Ε.

4. Απορρίπτουμε τους νομικούς εκείνους μηχανισμούς (επιτροπές σήμανσης, ιχνηλασιμότητας, επιμόλυνσης κλπ) που προβλέπουν οι παραπάνω οδηγίες και κανονισμοί της Ε.Ε. επειδή πιστεύουμε ότι οδηγούν αναπόφευκτα στην σταδιακή είσοδο των γ.τ.ο. στην πατρίδα μας νομιμοποιώντας τα έτσι σε αντίθεση με τις αρχές της Δημοκρατίας, της Κυριαρχίας και της Προφύλαξης.

5. Από την πολιτεία μας απαιτούμε την άμεση κύρωση του «Πρωτοκόλλου Βιοασφάλειας της Καρθαγένης» με ταυτόχρονη ανάπτυξη όλων εκείνων των νομικών επιστημονικών μηχανισμών που αυτός προβλέπει ώστε να υλοποιηθούν οι προαναφερόμενες αρχές και σκοποί της διακήρυξής μας.

6. Σε στενή συνεργασία με όλους εκείνους τους πολίτες και επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς, αγροτικούς, οικολογικούς και κοινωνικούς φορείς που δέχονται τις παραπάνω αρχές, σκοπούς και μέσα, προχωράμε μαζί αναπτύσσουμε και εξαπλώνουμε τη δράση μας προς κάθε κατεύθυνση για να διαφυλάξουμε έτσι την ελληνική φύση, την αγροτική παραγωγή, τον διατροφικό πολιτισμό για τις επόμενες γενεές έξω από το ανυπολόγιστο ρίσκο των μεταλλαγμένων.

ό ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

ό ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

ό ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ
Για επικοινωνία : τηλ. 6938705295, 6974460193, 2441021000, 2441075855 fax. 2441028550, 2495052276
e-mail nogmosnet@yahoo.com

ΓΙΑΤΙ :
· Αποτελούν μια πρωτοφανή απειλή για τη φύση και την κοινωνία.
· Αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα με μη αναστρέψιμες συνέπειες.
· Ισοπεδώνει τους τοπικούς διατροφικούς πολιτισμούς και οδηγεί στον έλεγχο της διατροφής του πλανήτη από μια χούφτα πολυεθνικών.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ :
Το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζει και ρυθμίζει την αποδοχή, την παρουσία, την διακίνηση και την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών σε αντίθεση με τις αρχές της Δημοκρατίας και της Προφύλαξης
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
Από την Ελληνική πολιτεία να κάνει πράξη τη συντριπτική θέληση του ελληνικού λαού και να ψηφίσει εκείνο το νομικό πλαίσιο που απορρέει από την αρχή της Δημοκρατίας, την αρχή της Κυριαρχίας και την αρχή της Προφύλαξης όπως αυτές αναφέρονται στο Διεθνές Πρωτόκολλο Βιοασφάλειας της Καρθαγένης και που θα απαγορεύει την είσοδο, τη διακίνηση και την καλλιέργεια των Γ.Τ.Ο. στη χώρα μας.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ(Δ/νση, τηλ., fax, e- mail) ΥΠΟΓΡΑΦΗ

<κείμενο για συγκέντρωση υπογραφών)

Scroll to Top