Picture of sstamellos

sstamellos

Μπορούν τα μεταλλαγμένα να λύσουν την πείνα;

Μπορούν τα μεταλλαγμένα να ταϊσουν τους πεινασμένους;

Τα μεταλλαγμένα αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, και λόγω της επιμόλυνσης δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Χρειάζεται η άμεση κινητοποίησή μας. Ενάντια στον τρόπο ζωής που μας επιβάλλουν. Από τον οποίο αυξάνουν τα κέρδη των πολυεθνικών, δηλητηριάζοντας υγεία και περιβάλλον, αφανίζοντας την ύπαιθρο. Να ενισχυθούν τα κινήματα, της χορτοφαγίας, της οικολογικής γεωργίας, ως απάντηση στην επέλαση των πολυεθνικών.

Μπορούν τα μεταλλαγμένα να βοηθήσουν στην πείνα;

-Δεν είναι ο (αβέβαιος, ατεκμηρίωτος πιθανός) κίνδυνος των ΓΤ τροφίμων προτιμητέος από τον (πολύ συγκεκριμένο και επικείμενο) κίνδυνο του λιμού εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως; Πώς μπορείτε εσείς και άλλοι υπερβολικά ενθουσιώδεις οικολόγοι να σταθείτε εμπόδιο στο δρόμο του πεινασμένου;

-Δεν είστε οι μόνοι που πιστεύετε ότι τα μεταλλαγμένα μπορούν να είναι λύση στο πρόβλημα της πείνας.

Αυτές οι ελπίδες δεν ήταν ποτέ πιό ισχυρές απ’ό,τι το 2000, όταν κυκλοφόρησε το περιοδικό με τον τίτλο "τα σιτάρια της ελπίδας." Το άρθρο ανήγγειλε χαρωπά την ανάπτυξη ενός γενετικά κατασκευασμένου "χρυσού ρυζιού". Αυτή η νέα ποικιλία του ΓΤ ρυζιού είχε γονίδια από ιούς και daffodils στις γενετικές οδηγίες της. Το αποτέλεσμα είναι μια μορφή ρυζιού που έχει ένα χρυσό-κίτρινο χρώμα (σαν τα λουλούδια daffodil), και που παράγει τη βήτα-καροτίνη, την οποία το ανθρώπινο σώμα μετατρέπει κανονικά στη βιταμίνη Α.

Σχεδόν 1 εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε έτος επειδή αποδυναμώνονται από τις ανεπάρκειες της βιταμίνης Α, και πρόσθετα 350.000 γίνονται τυφλά. Το χρυσό ρύζι, έλεγαν, θα είναι ένα Θεόσταλτο δώρο για το μισό της ανθρωπότητας που εξαρτάται από το ρύζι. Μόνο να φάει κανείς αυτό το ρύζι θα μπορούσε να αποτρέψει την τύφλωση και το θάνατο.

Η ανάπτυξη του χρυσού ρυζιού ήταν η απάντηση στον υποσιτισμό και πείνα. Το άρθρο ανέφερε τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Jimmy Carter: "Η βιοτεχνολογία δεν είναι ο εχθρός, ο λιμός είναι".

Αμέσως μετά από την ιστορία, η Monsanto και άλλες επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας προώθησαν μια εκστρατεία μάρκετινγκ $50 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων $32 εκατομμυρίων στη διαφήμιση στην TV και τυπωμένων υλών. Οι διαφημίσεις, τέλειωναν με τα χαμογελαστά παιδιά, λέγωντας ότι τα "τρόφιμα Biotech θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τελειώσει η παγκόσμια πείνα."

Ακολουθήσαν και άλλες διαφημιστικές εκστρατείες. Μια της Monsanto λέει στο κοινό: "Η βιοτεχνολογία είναι ένα από τα αυριανά εργαλεία στα χέρια μας σήμερα. Η επιβράδυνση της αποδοχής της είναι μια πολυτέλεια που ο πεινασμένος κόσμος μας δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά".

Μέσα σε μερικούς μήνες, η βιομηχανία Biotech είχε ξοδεψει πολύ περισσότερα σε αυτές τις διαφημίσεις από ότι είχε στην ανάπτυξη του χρυσού ρυζιού. Ο σκοπός τους; "Εκτός αν χάνω κάτι," έγραψε ο michael Pollan στο περιοδικό New York Times, "ο στόχος αυτής της τολμηρής νέας διαφημιστικής εκστρατείας είναι να προβληματιστούν οι άνθρωποι όπως εγώ σε ένα ηθικό δίλημα… Εάν δεν δεκτούμε την κατανάλωση των ΓΤ τα παιδιά του 3ου κόσμου θα πεθαίνουν και θα τυφλώνονται".

Η επίπτωση των διαφημίσεων είναι ότι τα τρόφιμα διάσωσης κρατούνται όμηροι από τα ενεργά στελέχη αντι-επιστήμης.

Στα χρόνια που ακολούθησαν (που θα βλέπαμε την σωτηρία του χρυσού ρυζιού), έχουμε μάθει μερικά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη την επόμενη φορά που θα δούμε έναν από αυτούς τους αντιπροσώπους.

Έχουμε μάθει ότι το "Χρυσό ρύζι" δεν αναπτύσεται στα εδάφη των φτωχών. Για να αυξηθεί κατάλληλα, απαιτεί βαριά χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων – ακριβές εισαγωγές υπερβολικά υψηλού κόστους στους ίδιους τους ανθρώπους που η ποικιλία είναι υποτιθέμενη για να βοηθήσει. Και επίσης έχουμε μάθει ότι το χρυσό ρύζι απαιτεί μεγάλα ποσά νερού που δεν είναι διαθέσιμο ακριβώς σε εκείνες τις περιοχές όπου η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι ένα πρόβλημα, και πού οι αγρότες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ακριβά προγράμματα άρδευσης.

Και κάτι ακόμα: το χρυσό ρύζι δεν λειτουργεί, ακόμη και θεωρητικά. Οι υποσιτιζόμενοι άνθρωποι δεν είναι ικανοί να απορροφήσουν τη βιταμίνη Α με αυτήν την μορφή. Και ακόμα κι αν θα μπορούσαν, θα πρεπε να φάνε τεράστιες ποσότητες. Προκειμένου να ικανοποιηθεί η ελάχιστη απαίτησή του για τη βιταμίνη, ένα αγόρι 11 χρονών θα έπρεπε να φάει 27 κύπελλα του χρυσού ρυζιού ημερησίως!

Είναι βέβαιο ότι με αρκετό χρόνο και αρκετά χρήματα, μερικές γενετικά τροποποιημένες συγκομιδές (GM) θα μπορούσαν να αναπτυχθούν που να περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες ή να έχουν υψηλότερες παραγωγές. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ακόμα κι αν αυτό συμβεί, θα ωφελήσει τους παγκόσμιους φτωχούς. Η Monsanto και οι άλλες επιχειρήσεις Biotech δεν αναπτύσσουν αυτούς τους σπόρους βλέποντας μακριά. Εάν οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν τους σπόρους της GM, ή εάν δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που οι σπόροι απαιτούν, θα μείνουν έξω.

Η φτώχεια είναι η ρίζα του προβλήματος της πείνας. Ο Peter Rosset, διευθυντής των Food First, υπενθυμίζει, "οι άνθρωποι δεν έχουν την ανεπάρκεια βιταμίνης Α επειδή το ρύζι περιέχει επίσης λίγη βιταμίνη Α, αλλά επειδή η διατροφή τους έχει περιοριστεί στο ρύζι και σχεδόν τίποτα άλλο".

Και τι, πιστεύετε, έχει οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους σε τέτοια φτώχεια και τις διατροφές τους σε τέτοια κατάσταση; Ο βρετανός συγγραφέας George Monbiot, λέει "ο κόσμος έχει ένα πλεόνασμα τροφίμων, αλλά ακόμα οι άνθρωποι είναι πεινασμένοι. Είναι πεινασμένοι επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν. Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν επειδή οι πηγές πλούτου και τα μέσα της παραγωγής έχουν αρπαγεί και έχουν μονοπωληθεί σε μερικές περιπτώσεις από τους τσιφλικάδες και τις εταιρείες. Ο σκοπός της βιομηχανίας Biotech είναι να αρπάξει και να μονοπωλήσει τις πηγές πλούτου και τα μέσα της παραγωγής…

Η "τεχνολογία των ΓΤ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ελέγξουν την κυριαρχία ότι όλα που τρώμε είναι από αυτές. Μπορούν να κατοχυρώσουν τους σπόρους και τις διαδικασίες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Μπορούν να σιγουρευτούν ότι οι συγκομιδές δεν μπορούν να αυξηθούν χωρίς τις κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χημικές ουσίες τους. Μπορούν να αποτρέψουν τους σπόρους από την αναπαραγωγή. Μετά να εξαγοράσουν τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις σπόρου και να τις κλείσουν, μπορούν να ελέγξουν πλήρως την αγορά τροφίμων, τη μεγαλύτερη και πιό διαφορετική αγορά από όλες.

"Κανένας λογικός δεν θα καλωσόριζε αυτό, έτσι οι εταιρίες πρέπει να μας πείσουν για να εστιάσουν στο κάτι άλλο… Έχουμε την υποχρέωση ότι… με την άρνηση να φάνε τα προϊόντα της GM, απειλούμε τον αναπτυσσόμενο κόσμο με το λιμό, ένα επιχείρημα δηλαδή θα πούμε, επινοητικός… "

Με τις σπάνιες εξαιρέσεις, οι γενετικά κατασκευασμένες συγκομιδές δημιουργούνται όχι επειδή είναι παραγωγικές ή επειδή καλύπτουν τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες, αλλά επειδή είναι εγκεκριμένες-πατενταρισμένες. Δεν αναπτύσσονται για να βοηθήσουν την τροφική αυτάρκεια των αγροτών.

Οι επιχειρήσεις Biotech έχουν επενδύσει τα δισεκατομμύρια των δολαρίων επειδή αισθάνονται σε αυτήν την τεχνολογία τη δυνατότητα για το τεράστιο κέρδος, και τα μέσα να κερδηθεί ο έλεγχος του παγκόσμιου ανεφοδιασμού τροφίμων. Αυτό είναι προφανές ότι δεν θα ωφελήσει τον φτωχό.

Εάν αμφιβάλει κανείς, ας εξετάσει την πραγματικότητα. Για αιώνες αμέτρητοι αγρότες έχουν ταϊσει την ανθρωπότητα με τη διάσωση του σπόρου από τη συγκομιδή του προηγούμενου έτους για να φυτεψουν το επόμενο έτος. Αλλά η Monsanto, η επιχείρηση που λέει ότι τα κίνητρά της είναι να βοηθήσει και να ταϊσει τον πεινασμένο, έχει αναπτύξει το λεγόμενο "σύστημα προστασίας τεχνολογίας" που καθιστά τους σπόρους αποστειρωμένους. Συνήθως γνωστή ως "τεχνολογία εξολοθρευτών," και αναπτυγμένη με τη χρηματοδότηση φορολογούμενων από το USDA και το Delta & Pine Land Company (μια θυγατρική της Monsanto), η διαδικασία αλλάζει γενετικά τους σπόρους έτσι ώστε ο απόγονός τους θα είναι αποστειρωμένος για όλο το χρόνο. Με αυτή την τεχνολογία οι αγρότες δεν μπορούν να σώσουν τους σπόρους τους, αλλά θα πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζουν καινούργιους.

Οι κριτικοί αναφέρονται σε αυτούς τους γενετικά κατασκευασμένους σπόρους ως σπόρους αυτοκτονίας, και δεν είναι κανένας ευχαριστημένος από αυτους. "Με το να πουλήσουν λιανικώς τους σπόρους αυτοκτονίας, οι πολυεθνικές βιοτεχνολογίας θα κλειδώσουν τους παγκόσμιους φτωχότερους αγρότες σε μια νέα μορφή γενετικής δουλείας", λέει η Emma Must του Κινήματος παγκόσμιας ανάπτυξης. "Αυτήν την περίοδο 80 τοις εκατό των συγκομιδών στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνονται χρησιμοποιώντας τον αγρόκτημα-σωζόμενο σπόρο (τον σπόρο που κρατάει ο αγρότης). Εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρατήσουν το σπόρο τους, κινδυνεύει η ίδια η επιβίωσή τους".

Σε αυτές τις επιχειρήσεις, ο εξολοθρευτής και άλλες τεχνολογίες αποστείρωσης σπόρου είναι απλά επιχειρήσεις που έχουν ως σκοπό να παραγάγουν το κέρδος. Έτσι, δεν υπάρχει όφελος ούτε στους καταναλωτές. Ο "στόχος της Monsanto", λέει η εβδομαδιαία έκδοση υγείας, "είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος σε πολλές από τις βασικές συγκομιδές που ταϊζουν προς το παρόν τον κόσμο."

Ο στόχος είναι ο έλεγχος της παγκόσμιας διατροφής. Τα κίνητρα των εταιριών είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε για αυτές.

Μην αγοράσετε.

Από: http://www.foodrevolution.org/askjohn/53.htm

http://homepages.pathfinder.gr/ecologists

Κύλιση στην κορυφή