Picture of sstamellos

sstamellos

Ε.Ε: Τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα

Έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα καθώς και αυτά που προέρχονται από νανοτεχνολογίες.

Τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα δεν θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά. Τα δε τρόφιμα που παράγονται μέσω νανοτεχνολογιών θα πρέπει να υποβάλλονται σε συγκεκριμένη αξιολόγηση του κινδύνου πριν εγκριθεί η χρήση τους.

Αυτά τονίζει η έκθεση της κ. Kartika LIOTARD (ΕΕΑ/ΠΒΧ, NL) για τα νέα τρόφιμα και τη διάθεση τους στο καταναλωτικό κοινό, που η ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε στις 30 Μαρτίου 2009 με 658 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 11 αποχές.

Τα τρόφιμα αυτά θεωρούνται νέα τρόφιμα όμως ποια τρόφιμα ορίζονται ως Νέα Τρόφιμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ως νέα τρόφιμα θεωρούνται εκείνα που δεν καταναλώνονταν σε σημαντικό βαθμό στην ΕΕ πριν από το Μάιο του 1997, την ημερομηνία δηλαδή θέσπισης της πρώτης νομοθεσίας για τα νέα τρόφιμα. Τα τελευταία μπορεί να είναι τρόφιμα που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα (π.χ. μέσω νανοτεχνολογιών) αλλά και τρόφιμα που καταναλώνονται παραδοσιακά σε χώρες εκτός της ΕΕ.

Ας δούμε όμως μερικά σημεία της Έκθεσης όπως την τροπολογία 51 – άρθρο 6, που αφορά τα κλωνοποιημένα ζώα.

1β. Ένα νέο τρόφιμο επιτρέπεται να συμπεριληφθεί στον κοινοτικό κατάλογο μόνον εάν διατίθεται γνωμοδότηση της Αρχής που πιστοποιεί ότι το εν λόγω είδος διατροφής δεν είναι επισφαλές για την υγεία.Τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα ή απογόνους τους δεν περιλαμβάνονται στον κοινοτικό κατάλογο.

Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία 60, άρθρο 7:

2ε. Τα προϊόντα που παράγονται από ζώα που έχουν σιτισθεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές φέρουν την επισήμανση “παρήχθη από ζώα που έχουν σιτισθεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφέςΆ·

Τόνισαν ότι οι δοκιμές σε σπονδυλωτά ζώα θα πρέπει να επιχειρούνται “μόνο σε έσχατη ανάγκη” κι έχει ενδιαφέρον να δούμε τη σχετική τροπολογία (87) όπου αναφέρεται στο άρθρο 12 ότι

1β. Για να αποφευχθεί η επανάληψη μελετών που περιλαμβάνουν σπονδυλωτά, επιτρέπεται σε μεταγενέστερο αιτούντα να κάνει αναφορά σε μελέτες πάνω σε σπονδυλωτά και σε άλλες μελέτες που μπορεί να αποτρέψουν δοκιμές σε ζώα. Ο κύριος των δεδομένων μπορεί να ζητήσει επαρκή αποζημίωση για τη χρήση των δεδομένων.

Αν ένα κράτος μέλος, έχει συγκεκριμένους λόγους να θεωρεί ότι η χρήση ενός τροφίμου ενέχει κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου ή το περιβάλλον, μπορεί να περιορίζει προσωρινά ή να αναστέλλει την εμπορία και χρήση του τροφίμου στην επικράτειά του και να ενημερώσει αμέσως τα άλλα κράτη μέλη και τη Επιτροπή, αιτιολογώντας την απόφασή του.

Όπως καταλαβαίνουμε, η τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τα νέα τρόφιμα επιδιώκει την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων και τη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας καθώς και στο υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης των ζώων.

To άρθρο προέρχεται από το http://www.sheblogs.eu

Scroll to Top