sstamellos

sstamellos

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ:BITE BACK! (ή, απλά, ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: BITE BACK!
(ή, απλά, ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ…)


Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την εκστρατεία των «Φίλων της Γης» κατά της προσφυγής των Η.Π.Α. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Αυτές τις μέρες η προσοχή όλων μας δικαιολογημένα έχει στραφεί στο μεγάλο θέμα των δασών. Εξελίξεις όμως δεν παύουν να τρέχουν και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπως η προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ή μεταλλαγμένων, όπως είναι γνωστότεροι).

Από τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση των Η.Π.Α. έχει ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσφυγή κατατέθηκε σε συνεργασία με τον Καναδά και την Αργεντινή και αφορά το ευρωπαϊκό μορατόριουμ για τα μεταλλαγμένα αλλά και τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανσή τους. Αν η προσφυγή γίνει δεκτή, τα περιθώρια αποτελεσματικής προστασίας θα στενέψουν κατά πολύ, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για όλες τις χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) είναι παλιός μας γνώριμος από το Σηάτλ (και, πιο πρόσφατα, από την Κανκούν). Διαβόητος για την αδιαφάνεια και τον αντιδημοκρατικό του χαρακτήρα, λειτουργεί με «διαιτητικά» δικαστήρια που αποφασίζουν σε διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών και εκδίδουν δεσμευτικές αποφάσεις χωρίς υποχρέωση αιτιολογίας και με απουσία κάθε δυνατότητας δημοκρατικού ή νομικού ελέγχου.

Στους αντίποδες βρίσκεται το διεθνές Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 11 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Το πρωτόκολλο ρυθμίζει τη διεθνή διακίνηση των μεταλλαγμένων και κατοχυρώνει ρητά το δικαίωμα κάθε χώρας να επικαλείται και να εφαρμόζει την αρχή της προφύλαξης.

Η προσφυγή των Η.Π.Α. έχει στόχο να μετατρέψει το θέμα των μεταλλαγμένων σε απλή εμπορική διαφορά, υποβαθμίζοντας τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας και υπονομεύοντας το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια (που οι ίδιες αρνούνται να υπογράψουν). Το ειδικό σώμα που θα εξετάσει την προσφυγή συγκροτήθηκε στις 29 Αυγούστου και η απόφασή του αναμένεται την ερχόμενη άνοιξη.

Με τη σκέψη ότι η διατροφή είναι κυρίως υπόθεση των πολιτών και όχι των κυβερνήσεων, η διεθνής οργάνωση των «Φίλων της Γης» (Friends of Earth) έχει ξεκινήσει παγκόσμια εκστρατεία ηλεκτρονικών υπογραφών διαμαρτυρίας προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με το σύνθημα BITE BACK!. Ο τίτλος της εκστρατείας κατά λέξη σημαίνει «δαγκώνουμε κι εμείς» ή «ανταπόδοση της δαγκωματιάς». Στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί, κάπως ελεύθερα, με τη φράση «ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ». Την εκστρατεία στηρίζουν αρκετές ακόμη οργανώσεις καθώς και προσωπικότητες, όπως ο Ζοζέ Μποβέ και η Βαντάνα Σίβα. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν εκατομμύρια υπογραφών ατόμων και οργανώσεων, από όλες τις χώρες-μέλη του Π.Ο.Ε.

Η εκστρατεία προβάλλεται ως μαζική «ένσταση των πολιτών», θέτοντας στο στόχαστρο την αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Το κείμενο των υπογραφών αμφισβητεί την αρμοδιότητα του συγκεκριμένου οργανισμού σε θέματα διατροφικής ασφάλειας, στηρίζει το δικαίωμα κάθε χώρας να ορίζει μέτρα προφύλαξης και απαιτεί την απόρριψη της προσφυγής των Η.Π.Α.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τα μέλη και τους φίλους τους να πάρουν μέρος στην εκστρατεία, υπογράφοντας στην ιστοσελίδα www.bite-back.org και ενημερώνοντας όσο περισσότερους/ες μπορούν.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Aκολουθεί το κείμενο των υπογραφών (σε δική μας μετάφραση)

ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ Π.Ο.Ε.:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ!

Επιθυμώντας να προστατεύσουμε το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε τι τρώμε και τι καλλιεργούμε, διατηρούμε σοβαρές και εύλογες ανησυχίες για τους κινδύνους από τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τρόφιμα για καταναλωτές, αγρότες, βιοποικιλότητα και περιβάλλον σε όλο τον κόσμο.

Καταθέτοντας την υπό συζήτηση προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι Η.Π.Α. και άλλες χώρες επιχειρούν να επιβάλλουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού. Επιδιώκουν να εμποδίσουν τη δυνατότητα κάθε χώρας να αποφασίζει η ίδια κατά πόσο θα επιτρέψει γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και καλλιέργειες. Επιδιώκουν επίσης να υπονομεύσουν το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε και να επιλέγουμε τι θα φάμε και τι θα καλλιεργήσουμε.

Αν πετύχουν τους στόχους τους, η εξέλιξη αυτή θα προωθήσει το συμφέρον μιας χούφτας εταιρειών με συμφέροντα στη συγκεκριμένη τεχνολογία, εις βάρος των συμφερόντων μας ως πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Με την ένσταση αυτή, διατρανώνουμε ότι:

1. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μας, και όχι αρμοδιότητα του Π.Ο.Ε., να αποφασίζουμε τι τρώμε και τι καλλιεργούμε.

2. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δικαίωμα να θεσπίζουν νομοθετήματα προστασίας του περιβάλλοντός τους και της υγείας των πολιτών τους από τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και καλλιεργειών. Περιλαμβάνεται εδώ το δικαίωμα απαγόρευσης τέτοιων προϊόντων ή επιβολής αυστηρών κανονισμών σήμανσης.

3. Οι νομοθεσίες αυτές είναι πρόσφορο να βασίζονται στην Αρχή της Προφύλαξης που ορίζει ότι, σε περιπτώσεις απειλής για σοβαρή ή μη αντιστρεπτή βλάβη, ακόμη και αν δεν υπάρχει επιστημονική βεβαιότητα, είναι προτιμότερο να παρεμβαίνουμε άμεσα παρά να περιμένουμε για να θρηνήσουμε εκ των υστέρων τις συνέπειες.

4. Αποφάσεις για ρυθμίσεις στο διεθνές εμπόριο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών πρέπει να λαμβάνονται σε αρμονία με το Πρωτόκολλο του Ο.Η.Ε. για τη Βιοασφάλεια, και όχι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Για τους λόγους αυτούς, ο Π.Ο.Ε. οφείλει:

Να μην αρνηθεί στους ανθρώπους και τους λαούς το δικαίωμα να γνωρίζουν και να επιλέγουν αυτά που καταναλώνουν ή καλλιεργούν.
Να μην υπονομεύσει το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών για λήψη πρόσφορων μέτρων προστασίας των πολιτών τους και του περιβάλλοντος από γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και καλλιέργειες.
Να απορρίψει την προσφυγή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Αργεντινής και του Καναδά.
(υπογραφή ατόμων ή οργανώσεων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top