Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2006
ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει την Ελλάδα
να δεχτεί την καλλιέργεια μεταλλαγμένων
Τι θα κάνετε κύριε Μπασιάκο;
Με ανακοίνωσή της σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακυρώνει την απόφαση της Ελλάδας να απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού (ΜΟΝ810) της εταιρίας Mονσάντο στη χώρα μας. (1) Η Greenpeace κάνει έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας το δικαίωμα μιας χώρας να διατηρήσει την επικράτειά της ως περιοχή ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα.
“Ήρθε η ώρα για την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποδείξει στην πράξη τη θέση της ενάντια στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στη χώρα μας. Η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ουσιαστική προστασία του εισοδήματος των αγροτών, του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας απαιτεί την απαγόρευση της απελευθέρωσης μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Αυτό είναι και το αυτονόητο βήμα για την υλοποίηση του στόχου μιας γεωργίας που βασίζεται στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ονομασίας προέλευσης και βιολογικών, όπως άλλωστε υποστηρίζεται από την πολιτική ηγεσία” δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
• να εκφράσει την επιμονή της χώρας μας στην απαγόρευση καλλιεργειών μεταλλαγμένων οργανισμών προστατεύοντας τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.
• να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές μεταλλαγμένων και να αναδιαρθρωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μυρτώ Πισπίνη, τηλ. 210 3806 374-5, 6979 443304
Σημειώσεις για τους Συντάκτες
(1) Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία στην ΕΕ από το 1998. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αγνοώντας συστηματικά νέα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και τη γεωργία, αποφάσισε να εγγράψει στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων 17 ποικιλίες του εν λόγω καλαμποκιού ΜΟΝ810 (8 Σεπτεμβρίου 2004). Ως αποτέλεσμα, οι ποικιλίες αυτές είναι ελεύθερες να κυκλοφορούν από το 2005 σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά.
Στις 7 Απριλίου 2005, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κοινοποιεί στην Ε.Ε. με Υπουργική Απόφαση (Αρ.24367, 3.3.2005) την απαγόρευση της εμπορίας σπόρων των 17 ποικιλιών του εν λόγω καλαμποκιού.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας είχε ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή Σπόρων και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας αλλά δεν είχε συγκεντρώσει την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία για να απορριφθεί. Επομένως, η τελική απόφαση λήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.